Ισπανία: το φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙ υπερηφάνειας θα εορταστεί διαδικτυακά από 1η έως 5η Ιουλίου

11/05/2020
από

Η οργανωτική επιτροπή του LGBTI State Pride, που αποτελείται από την κρατική ομοσπονδία λεσβιών, ομοφυλόφιλων, trans και αμφιφυλόφιλων (FELGTB), την COGAM, τη συλλογικότητα LGTB+ της Μαδρίτης και την Ένωση Εταιρειών και Επαγγελματιών για τη συλλογικά LGBTI της Μαδρίτης (AEGAL), αποφάσισε τον εορτασμό του ετήσιου φεστιβάλ περηφάνιας διαδικτυακά, από την 1η έως τις 5 Ιουλίου, ημερομηνίες που είχαν ούτως ή άλλως οριστεί πριν από την πανδημία του Covid-19. Επιπλέον, θα πραγματοποιήσουν διαδικτυακές δράσεις και στις 28 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα περηφάνιας LGBTI.

Αρχικά, η επιτροπή είχε αποφασίσει να αναβάλει την εκδήλωση, αλλά δεδομένης της προοπτικής που διαφαίνεται για τους επόμενους μήνες και ως αποτέλεσμα της δέσμευσής της για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, τελικά αποφασίστηκε να προσαρμοστεί το Pride στις νέες τεχνολογίες και να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά τις προαποφασισμένες ημερομηνίες.

Το State Pride θέλει να αποτίσει φόρο τιμής σε όλους τους πολίτες και να μεταδώσει ένα παγκόσμιο μήνυμα δύναμης, υποστήριξης, προβολής και ελπίδας, ειδικά σε όλους τους ανθρώπους της κοινότητας LGTBI, που υποφέρουν περισσότερο από αυτήν την τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας.

Μετά τις ταραχές στο Stonewall, οι πρώτες διαμαρτυρίες υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκαν το 1970. Σήμερα, 50 χρόνια αργότερα, και μετά από ένα μακρύ ταξίδι που αντιμετώπισε και αρκετές δύσκολες στιγμές, στο σημερινό πλαίσιο, το φεστιβάλ χρειάζεται να ξαναβρεί τρόπο ύπαρξης, αλλάζοντας τη μορφή, αλλά όχι την ουσία. Για αυτόν τον λόγο, μεταξύ των δραστηριοτήτων που θα γίνουν σε αυτή τη διοργάνωση, μπορούμε να προβλέψουμε ότι θα υπάρξει μια διαδικτυακή διακήρυξη, καθώς και άλλες εκδηλώσεις πολιτιστικές, διαμαρτυρίες, δραστηριότητες αναψυχής και πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να συμμετάσχουν σε αυτή τη νέα μορφή, στολίζοντας τα σπίτια και τα μπαλκόνια τους με τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Στην Ισπανία φέτος, γιορτάζουμε τα 15 χρόνια από την νομοθέτηση της ισότητας στο θεσμό του γάμου.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, “Η υπερηφάνεια μπορεί να παρέχει μια δόση ενέργειας και ένα μήνυμα υπέρβασης και ανθεκτικότητας, ιδιοτήτων που είναι εγγενείς στην κοινότητα LGTBI, η οποία έχει ήδη βρεθεί αντιμέτωπη με μια άλλη πανδημία, αυτή του HIV και έχει αντιμετωπίσει αιώνες διακρίσεων.”

“Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η υπερηφάνεια είναι πάνω από όλα ορατότητα και δικαίωση και δεν θέλουμε αυτή τη στιγμή της κρίσης να σηματοδοτήσει οποιουδήποτε τύπου αποτυχίας στα δικαιώματα και τις αξιώσεις των ανθρώπων της κοινότητας LGTBI. Είναι ακριβώς τώρα που επιδεινώνονται πολλές από τις διακρίσεις που υποφέρουμε καθημερινά και όσοι/ες/α ήταν μέχρι τώρα ευάλωτοι/ες/α, σήμερα είναι ακόμη περισσότερο. Αυτή η υπερηφάνεια είναι πιο απαραίτητη από ποτέ και θα συνεχίσουμε να γιορτάζουμε και να διεκδικούμε, όπως κάνουμε τα τελευταία 40 χρόνια. Το Pride 2020 θα χρησιμεύσει για να δώσει φωνή στις διαφορετικές πραγματικότητες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι LGTBI κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης στην υγεία.”

Ο διαδικτυακός εορτασμός του Pride 2020 είναι σε συμφωνία με αρκετές από τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες ανά τον κόσμο και θα ενδυναμώσει τη Μαδρίτη, αναδεικνύοντάς την ως μια πόλη ελεύθερη, φιλόξενη, που εμπνέει σεβασμό και γίνεται σημείο αναφοράς της διαφορετικότητας.

Οι συλλογικότητες που διοργανώνουν το φεστιβάλ σχεδιάζουν επί του παρόντος τον προγραμματισμό των ημερών περηφάνιας και διαβεβαιώνουν ότι συνεχίζουν προς την κατεύθυνση του να συνεχίσει να αποτελεί αναφορά για την κοινότητα LGTBI τόσο στην Ισπανία όσο και διεθνώς. “Θα φέρει χρώμα, ενέργεια και ένα μήνυμα ελπίδας στους πολίτες, που εδώ και ενάμιση μήνα έχει δείξει ότι αντιστέκεται σε αυτές τις σκληρές συνθήκες”.

Ειδική ευπάθεια των ανθρώπων LGTBI στην κρίση Covid-19
Όπως καταγγέλλουν οι συλλογικότητες της Οργανωτικής Επιτροπής Υπερηφάνειας, η κατάσταση του περιορισμού επιδεινώνει τα υπάρχοντα προβλήματα στην καθημερινή ζωή των ατόμων LGBTI, όπως τη μοναξιά των ηλικιωμένων ατόμων της κοινότητας οι οποίοι, σύμφωνα με μια μελέτη της FELGTB, σε ποσοστό 52% ζουν μόνα (σε ​​σύγκριση με το 24% του συνόλου της ισπανικής κοινωνίας) και δεν διαθέτουν καθόλου ή διαθέτουν πολύ λίγα δίκτυα υποστήριξης.

Επιπλέον, η ανάγκη παραμονής στο σπίτι αυξάνει τις καταστάσεις σύγκρουσης εντός του σπιτιού, όπως συμβαίνει με τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας εξαιτίας του φύλου. Υπάρχουν μέλη της κοινότητάς μας που δέχονται σωματικές και ψυχολογικές επιθέσεις τις οποίες, γενικά, δεν τις αναφέρουν στις αρχές, από φόβο ή από διαπιστωμένη έλλειψη εκπαίδευσης των σωμάτων ασφαλείας σε τέτοιου είδους βίαια περιστατικά. Ωστόσο, η αδυναμία της ελεύθερης αλλαγής κατοικίας κατά την κατάσταση συναγερμού, έχει προκαλέσει αύξηση του αριθμού των καταγγελιών κατά τη διάρκεια του τελευταίου ενάμιση μήνα.

Η κατάσταση των ατόμων LGTBI που ζουν με οικογένειες που δεν σέβονται τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή / και την ταυτότητα του φύλου τους επιδεινώνεται επίσης. Πρόκειται για νέους, γενικά, που επί του παρόντος έχουν περιορισμένη πρόσβαση στους πλησιέστερους κύκλους τους ή στα δίκτυα LGTBI, δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητοι/ες και αναγκάζονται να συζούν με το οικογενειακό περιβάλλον προσποιούμενοι ότι είναι όλα εντάξει ή υποφέροντας φοβικές επιθέσεις από ανθρώπους που υποτίθεται ότι πρέπει να τους αγαπούν και να τους προστατεύουν.

Ομοίως, οι αιτήσεις ασύλου έχουν σταματήσει εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, πράγμα που σημαίνει ότι οι αιτούντες είναι αβοήθητοι/ες/α, εξαντλούν τους όποιους οικονομικούς πόρους και κάποια ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που ήρθαν στην Ισπανία για να ζητήσουν διεθνή προστασία βρίσκονται να ζουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χωρίς δυνατότητα εργασίας και χωρίς δίκτυ προστασίας.

Πολλές τρανς γυναίκες, που ωθούνται στη σεξουαλική εργασία από συχνές τρανσφοβικές αντιδράσεις στον κόσμο της εργασίας, ζουν σήμερα καταστάσεις ακραίας ανάγκης, επειδή η κατάσταση εγκλεισμού καθιστά αδύνατη την άσκηση της εργασίας τους, η οποία τους εγγυάται εισόδημα της κάθε μέρας, έτσι αρκετές και αρκετοί δεν καταφέρνουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες για φαγητό, στέγαση κ.λπ.

Ομοίως, πολλά άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ συνεχίζουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους χωρίς να διεκδικούν ορατότητα, υπό το άγχος ότι αυτή θα επιδράσει αρνητικά στην ήδη υπάρχουσα κατάσταση, όπου προγραμματίζονται απολύσεις. Άλλα μέλη της κοινότητας υποφέρουν από τον αντίκτυπο της παύσης των οικονομικών δραστηριοτήτων που επηρεάζουν ιδιαίτερα άτομα με πιο επισφαλείς και λιγότερο αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

“Όπως και η υπόλοιπη κοινωνία, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα επηρεάζονται από την απώλεια αγαπημένων προσώπων εξαιτίας της ασθένειας, την αβεβαιότητα, τα συναισθήματα του στρες, το άγχος, την κατάθλιψη κ.λπ., και όλες τις συνέπειες της κρίσης που μπορεί να επιδεινώνται σε μια ομάδα, που παρουσιάζει αντανακλαστικά εσωτερικευμένης ομοφοβίας και διάφορα ζητήματα ψυχικής υγείας, που προκύπτουν μέσα από τη διαρκή έκθεση σε διάφορες μορφές διάκρισης. Αυτή η ίδια κοινότητα όμως, είναι που πρέπει να απαιτήσει λύσεις για την ανακούφιση των συνεπειών της κοινωνικο-υγειονομικής έκτακτης ανάγκης που δημιουργείται από την Covid-19”, καταλήγουν.

Μετάφραση από ισπανικά: Pressenza Athens /πηγή: pressenza.com




Δες και αυτό!