Γιατί πάντα η γυναίκα είναι αυτή που κάνει λάθος;

11/05/2020

Ο Χρήστος Λούλης εμφανίστηκε σήμερα στο Πρωινό του ΑΝΤ1 για να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το σποτ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με μήνυμα για την αποφυγή συνωστισμού στις πλατείες.

Ο γνωστός ηθοποιός δήλωσε, πως δεν παρατήρησε κανέναν σεξισμό στο συγκεκριμένο, σποτάκι, ενώ πιο μετά τόνισε πως δεν μπορούμε πλέον να δείχνουμε έναν άνδρα που προσπαθεί να διορθώσει μια γυναίκα που κάνει ένα λάθος, γιατί θεωρείται σεξιστικό.

Συγκεκριμένα, δήλωσε:

“Εγώ δεν είδα κανένα σεξισμό μέσα. Το κάναμε. Από εκεί και πέρα, τα σποτάκια έχουν έναν λόγο ύπαρξης: να περάσουν ένα μήνυμα. Το σποτάκι αυτό δεν πέτυχε στη δουλειά του, γιατί έμεινε ο κόσμος σε κάτι άλλο πέρα από το μήνυμα και καλά έκαναν και το κατέβασαν”.

“Πήγα να κάνω έναν τύπο, ο οποίος είναι ψιλοθυμωμένος με την φίλη του που του λέει να πάνε στην πλατεία… Φαίνεται πως πια δεν μπορούμε να δείχνουμε μια γυναίκα να κάνει ένα λάθος, είναι σεξισμός. Δεν μπορούμε να δείχνουμε έναν άνδρα που προσπαθεί να διορθώσει μια γυναίκα που κάνει ένα λάθος, είναι σεξισμός. Οποιοδήποτε σποτ και να τους βάλεις, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θα ενοχληθούν και θα πουν: είναι σεξιστικό, ρατσιστικό, φοβικό…”.

Αυτό που φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται τόσο ο ηθοποιός όσο και αρκετοί άλλοι είναι, πως από το προπατορικό αμάρτημα μέχρι και σήμερα, η γυναίκα είναι πάντα αυτή που κάνει το λάθος. Πότε ο άνδρας.

Πώς ως κοινωνία έχουμε εθιστεί τόσο στην εικόνα του “έξυπνου άνδρα” και της “άμυαλης γυναίκας” που αδυνατούμε (όπως ακριβώς έγινε και με το συγκεκριμένο σποτ) να δημιουργήσουμε άλλες αποτυπώσεις, στις οποίες κάποιος “άμυαλος άνδρας” χρειάζεται μια “έξυπνη εικόνα” να τον διορθώσει. Κι αυτό είναι κατάφωρα σεξιστικό.

Οι αποτυπώσεις όμως αυτές αλληλεπιδρούν με την κοινωνία και συντηρούν επικίνδυνα στερεότυπα σχετικά με την κατάσταση και τη θέση της γυναίκας και οφείλονται αρκετές φορές για τη συμπεριφορά των ανδρών απέναντι της.

Για παράδειγμα:

  • Σημαντική αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκε τις μέρες της “καραντίνας” και του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα.
  • Ελληνίδες σε ποσοστό 80%, ηλικίας μεταξύ 40 και 54 ετών, έγγαμες με παιδιά και απόφοιτες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ήταν οι γυναίκες που αναζήτησαν ψυχολογική και νομική στήριξη, κυρίως για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, εν μέσω καραντίνας.

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!