Ένα αδιανόητο (τρανσφοβικό) έγκλημα στην Ουκρανία

09/05/2020
φωτογραφία του θύματος μετά την επίθεση (Photo by Oleksandr Zinchenko, Nash Svit)

Μια ομάδα πέντε ανδρών και μιας γυναίκας έδεσαν, χτύπησαν και βίασαν ένα νεαρό τρανς άτομο στην Ουκρανία, ενώ στη συνέχεια το ανάγκασαν να επιστρέψει στο σπίτι με τα πόδια γυμνά και γεμάτο αίματα.

Το 19χρονο άτομο, του οποίου τα στοιχεία δε δημοσιεύονται για λόγους προστασίας, παραμένει σε νοσοκομείο στο Zhytomyr, μετά την επίθεση που δέχθηκε. Η κατάστασή του είναι σταθερή, αν και θα χρειαστεί εγχείρηση στη μύτη.

Η περιπέτεια για το ίδιο ξεκίνησε, όταν στις 29 Απριλίου βγήκε ραντεβού με ένα 17χρονο αγόρι. Είχαν γνωριστεί μέσω εφαρμογής και σχεδίασαν να πάνε για ποτό δίπλα από το ποτάμι.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην αστυνομία, όταν συναντήθηκαν, ο 17χρονος απαίτησε να κάνουν στοματικό έρωτα. Στη συνέχεια έκανε ένα τηλεφώνημα και οδήγησε το θύμα σε κάτι θάμνους. Εκεί άρχιζε να το χτυπά, μέχρι τη στιγμή που έφτασε ένα αμάξι με τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα. Αφού το έγδυσαν και το ακινητοποίησαν όλοι μαζί με χειροπέδες, το χτύπησαν στο πρόσωπο και το κακοποίησαν σεξουαλικά, απειλώντας να το σκοτώσουν.

Μετά από αρκετές ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων το 19χρονο θύμα έπεσε αναίσθητο αρκετές φορές (το βίασαν και τότε), οι δράστες το ανάγκασαν να περπατήσει στον δρόμο γυμνό και μέσα στα αίματα, ενώ οι ίδιοι το ακολουθούσαν με το αμάξι.

Πριν φτάσουν στο σπίτι του, έβγαλαν ένα μαχαίρι ζητώντας του λεφτά.

H αστυνομία ενημερώθηκε για το περιστατικό από το νοσοκομείο, όπου το θύμα επικοινώνησε με ένα δικηγόρο.

Δυστυχώς όμως η αστυνομία στην Ουκρανία, όπου τα εγκλήματα μίσους βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου δεν αναγνωρίζονται επίσημα, προσπάθησε να υποβαθμίσει το έγκλημα.

Σύμφωνα με τις αναφορές, αναγνωρίζουν το έγκλημα ως μια “ληστεία και εμπλοκή μεταξύ νεαρών”.

Ακόμη χειρότερα δικαιολογούν τη ληστεία ως αντίδραση “επειδή το θύμα προσποιούνταν τη γυναίκα στην εφαρμογή, φορώντας γυναικεία ρούχα και μακιγιάζ”. 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!