Η Ουγγαρία αλλάζει την πολιτική σχετικά με την αιμοδοσία των γκέι και bi ανδρών

08/05/2020
από

Τους κανονισμούς που απαγορεύουν στους άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες να δώσουν αίμα αποφάσισε να καταργήσει η Ουγγαρία.

Διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο υιοθέτησαν αντίστοιχους κανονισμούς απαγορεύοντας την πρόσβαση στην αιμοδοσία σε γκέι και bi άνδρες, ως μέτρο προστασίας για την επιδημία του HIV/AIDS.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, χρόνια αρκετές απ΄αυτές αναίρεσαν την απαγόρευση, με την προϋπόθεση οι άνδρες αυτοί να απέχουν από το σεξ για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η Ουγγαρία αποφάσισε να μην ακολουθήσει τον δρόμο της αποχής, απαγορεύοντας σε όλα τα άτομα – ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό – που σχετίζονται με επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές να δώσουν αίμα.

Σύμφωνα με την ΛΟΑΤ+ ομάδα Háttér Society, η αλλαγή αυτή στον κανονισμό έγινε μετά τη ανακοίνωση της υπηρεσίας μετάγγισης αίματος στην Ουγγαρία.

“Όλες οι διακρίσεις με βάση το φύλο των συμμετεχόντων που σχετίζονται με την αξιολόγηση των σεξουαλικών σχέσεων που είναι επικίνδυνες για μετάδοση εξαλείφονται”, αναφέρει χαρακτηριστικά η δήλωση της υπηρεσίας.

Διευκρινίζει, επίσης, ότι η υπηρεσία θα δέχεται πλέον δωρεές από κάθε άτομo, ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως κάθε άτομο θα μπορεί να δώσει αίμα.

Συγκεκριμένα, όσα άτομα διατηρούν πολλαπλές σεξουαλικές σχέσεις ή σχέσεις με άτομα που εργάζονται στο σεξ δεν μπορούν να δώσουν αίμα.

Σχολιάζοντας την αλλαγή αυτή, η Háttér Society έκανε λόγο για ένα θετικό βήμα και για έναν αγώνα που κράτησε για αρκετά χρόνια.

“Προσεγγίσαμε την υπηρεσία τουλάχιστον 5 φορές απαιτώντας να αρθεί η απαγόρευση για τους άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες”, δήλωση η ομάδα.

“Η απάντησή τους – πάντα καθυστερήμενη – δεν ήταν ικανοποιητική”.

Αν και σημαντική, αυτή η κίνηση δεν έχει να κάνει με την αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας μάλιστα ετοιμάζεται να υποβάλει νομοθεσία, που θα ορίζει το φύλο αποκλειστικά ως «βιολογικό φύλο με βάση τα πρωτογενή χαρακτηριστικά του φύλου και τα χρωμοσώματα» .

Το νομοσχέδιο, που πρότεινε το κυβερνών κόμμα Fidesz, θα περιορίσει την αναγνώριση των προσώπων ως προς το φύλο τους αποκλειστικά στη βάση των εγγράφων που αποτυπώνουν το φύλο που καταγράφηκε κατά τη γέννηση – μια ταξινόμηση που θα νομικά θα είναι αδύνατο να αλλάξει, χωρίς σεβασμό στον αυτοπροσδιορισμό.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!