Για την Τουρκία τα queer άτομα είναι υπεύθυνα για τον κορονοϊό και πρέπει να τιμωρηθούν

05/05/2020

Η Ajda Ender είναι μια τρανς γυναίκα και ΛΟΑΤ+ ακτιβίστρια. Βρισκόταν στο σπίτι ενός φίλου της, όταν η Τουρκία ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού.

“Εκείνη την περίοδο όλες οι αρχές μας ζήτησαν να μείνουμε σπίτι. Εγώ απλά δεν μπορούσα, καθώς βρισκόμουν σε μια νομική διαμάχη με τους γείτονές μου. Οι συνεχείς απειλές και η κακοποίηση που δεχόμουν απ΄αυτούς, δε με άφηναν να επιστρέψω”, δήλωσε η Ender στο Al-Monitor.

Η υπόθεση της είχε φτάσει μέχρι και το κοινοβούλιο, όταν η βουλεύτρια του δημοκρατικού κόμματος, Zuleyha Gulum, αναφέρθηκε σ΄αυτή, σε μια ερώτηση της προς τον υπουργό Οικογένειας και Κοινωνικών υποθέσεων. Η Gulum ήθελε να θίξει το καθεστώς βίας που υφίσταται η τρανς γυναίκα από τους γείτονές της και τις αρχές.

“Όταν πήγε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής για να καταγγείλει το περιστατικό, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την τρανσφοβική συμπεριφορά των αστυνομικών. Της είπαν ότι έφταιγε η ίδια που είναι έτσι”, ανέφερε η Gulum στη Βουλή.

Με τον ξέσπασμα της πανδημίας, τα πράγμα έγιναν χειρότερα για την Ender. Οι γείτονες στο διαμέρισμα του φίλου της, έκοψαν το νερό και τη σύνδεση στο internet για να την αναγκάσουν φύγει. Πίστευαν πως θα τους έφερνε το ιό.

“Είμαστε μια ευπαθής ομάδα. Τα πράγματα όμως έχουν γίνει ακόμη χειρότερα με την πανδημία. Η καραντίνα με άφησε χωρίς δουλειά και σπίτι. Όταν μάλιστα έκανα αίτηση για το επίδομα στήριξης από το κράτος, μου την απέρριψαν. Όχι μόνο δε λαμβάνουμε κάποια βοήθεια από την κυβέρνηση, αλλά με τις δηλώσεις που κάνουν τα μέλη της για εμάς, κινδυνεύει η ζωή μας”, δήλωσε η Ender.

Στις 24 Απριλίου ο ιμάμης Ali Erbas, επικεφαλής Θρησκευτικών Υποθέσεων στη Τουρκία, δήλωσε δημόσια πως το Ισλάμ καταδικάζει τη μοιχεία και την ομοφυλοφιλία γιατί “φέρνουν την αρρώστια και διαφθείρουν τη νεολαία”. Κάλεσε επίσης τον κόσμο να “πολεμήσει αυτό το κακό”.

Οι δηλώσεις του τράβηξαν αμέσως την προσοχή των οργανώσεων, οι οποίοι κατηγόρησαν τον Erbas πως στοχοποιεί τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα. Παρά τις έντονες αντιδράσεις όμως, ο πρόεδρος της χώρας υποστήριξε τον Erbas. Λίγο αργότερα, αρκετά μέλη της κυβέρνησης έσπευσαν να προσφέρουν κι αυτά υποστήριξη στον Erbas.

“Οι δηλώσεις αυτές έχουν εντείνει τις επιθέσεις ενάντια στη ΛΟΑΤ+ κοινότητα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού”, δήλωσε ο Yildiz Tar, μέλος της οργάνωσης Kaos GL. “Αυτό δεν είναι καινούργιο για εμάς, αλλά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το ότι αυτή η ρητορική μίσους επαναλαμβάνεται από αξιωματούχους που απεικονίζουν τους ΛΟΑΤΙ ως τους ένοχους και όχι ως τα θύματα της πανδημίας. Ανησυχώ ότι αυτή η ρητορική μίσους, η οποία έχει ενταθεί κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσιμων ημερών, θα συνεχιστεί και μετά την πανδημία”.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!