7 κορεατικά δράματα με ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρες για να λιώσεις

29/04/2020
από
7 κορεατικά δράματα που προβάλλουν ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρες και ιστορίες

Είσαι Κ-pop φαν; Δεν είσαι φαν, αλλά εν μέσω καραντίνας ανακάλυψες τα Κ-δράματα, που ακόμη και το Netflix έχει δημιουργήσει ξεχωριστή κατηγορία για χάρη τους; Μήπως τα Κ-δράματα με ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρες σου έχουν ξεφύγει; Κι όμως υπάρχουν!

Όπως όλη η συντηρητική κορεατική κουλτούρα, έτσι και το K-δράμα ήρθε γενικά πολύ αργά και κινήθηκε, σε εξίσου πολύ συντηρητικά νερά, διαιωνίζοντας στερεότυπα φύλου και υποεκπροσωπώντας τις ζωές των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Όμως, σήμερα, ένας ολοένα και πιο αυξανόμενος αριθμός σειρών οδηγεί το δρόμο προς τα εμπρός, με σαφώς διαφορετικά αποτελέσματα.

Η άνοδος των ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρων στα K-δράματα είναι σημάδι, ότι η Κορέα γίνεται λίγο πιο ανοιχτή ως προς την κουήρ κοινότητα. Παρόλο που τα κορεατικά δράματα σημειώνουν παγκόσμια επιτυχία, δημιουργώντας συναρπαστικούς χαρακτήρες και συναισθηματικές ιστορίες, που αντηχούν σε ένα παγκόσμιο κοινό, η Κορέα απέχει πολύ από το να είναι συμπεριληπτική. Η ανισότητα των φύλων και τα στερεότυπα είναι έντονα και οι ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρες και οι ζωές τους υποεκπροσωπούνται, τόσο στις σειρές, όσο στα κορεατικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το “Society at Glance 2019: A Spotlight on LGBT People” μια μελέτη που διεξήγαγε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η Νότια Κορέα υστερεί από τις προοδευτικές χώρες που είναι πιο υποστηρικτικές και αποδέχονται περισσότερο την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Ωστόσο, τα πράγματα είναι πιθανό να βελτιώνονται λίγο, καθώς η Νότια Κορέα γίνεται πιο ανεκτική ως κοινωνία και τα K-δράματα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση αξιών.

Ακολουθούν επτά Κ-δράματα με ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρες!

Itaewon Class

Ο Park Seo-joon υποδύεται τον Saeroyi, ένα παιδί που παράτησε το σχολείο για να δουλέψει σε ένα εστιατόριο. Όνειρό του να ανοίξει το δικό του εστιατόριο και να νικήσει τον arch nemesis, Jangga CEO Jang Dae-hee. Ένα από τα άτομα που τον βοηθούν είναι μία τρανς γυναίκα η Ma Hyun-yi, η οποία θα καταλήξει να είναι η σεφ του.


The Boy Next Door

Αυτή η μίνι-σειρά έχει κατηγορηθεί για queerbaiting, αλλά εξακολουθεί να είναι ευχάριστη και φωτίζει αυτό που λέμε bromance. Αφηγείται την ιστορία δύο συμμαθητών, που αναγκάστηκαν να συγκατοικήσουν. Μετά από ξεκαρδιστικά αμήχανες στιγμές, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι κι οι δύο γκέι. Το καλύτερο; Όλα τα επεισόδια, συνολικής διάρκειας μιάμισης ώρας περίπου έχουν ανέβει στο youtube σε ένα βίντεο.


Schoolgirl Detectives

Αυτή η σειρά αποτέλεσε τεράστιο ζήτημα στην Κορέα, καθώς υπήρξε η σειρά με το πρώτο ομόφυλο φιλί στην τηλεόραση μεταξύ δύο λεσβιών γυναικών. Η ιστορία ακολουθεί πέντε νεαρές κοπέλες που φτιάχνουν μία κατασκοπευτική ομάδα, που επιλύει ευαίσθητα θέματα όπως bullying, έκτρωση και αυτοκτονία.


Coffee Prince

Ο Choi Han-kyul κληρονομεί μία εταιρία καφέ. Αποφασίζει να προσλαμβάνει μόνο άνδρες που τους αρέσουν οι γυναίκες. Κάπως έτσι γνωρίζει την Go Eun-chan, μία 24χρονη tomboy, που την πέρασε κατά λάθος για αγόρι. Ο Choi Han-kyul, όμως, επιστρατεύεται την Go Eun-chan να κάνει το γκέι αγόρι του, για να μπορέσει να αποφύγει τα ραντεβού που του κλείνει η γιαγιά του.

https://www.youtube.com/watch?v=sYXJV4ac9Xg

 


Reply 1997

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από μια ομάδα φίλων που θυμούνται τα εφηβικά τους χρόνια. Ο Hoya, πρώην μέλος του K-pop group Infinite, παίζει τον Kang Joon-hee, έναν γκεί άντρα που ερωτεύτηκε τον καλύτερό του φίλο. Η ομοφυλοφιλία είναι αποτελεί ζήτημα, αντιμετωπίζεται με μεγάλο σεβασμό, και οι φίλοι του υποστηρίζουν πλήρως την ταυτότητά του.


Life is Beautiful

Το Life is Beautiful απεικονίζει τις προσωπικές και κοινωνικές συγκρούσεις μιας οικογένειας πολλαπλών γενεών, καθώς και τους αγώνες μιας ομόφυλης σχέσης. Επεξεργάζεται το ζήτημα του coming out και της αποδοχής στην οικογένεια.


Tae Sub & Kyung Soo

Εδώ το focus μας γίνεται στον δευτερεύοντα ρόλο -στον οποίο, ωστόσο, έχει δοθεί μεγάλη έμφαση- ενός μπάρμαν εργάζεται σε ένα γκέι μπαρ. Η ιστορία είναι του Joo Won-suk που κάνει coming out και τελικά βρίσκει αποδοχή στην οικογένειά του. Ακόμη, προσπαθεί να κάνει σχέση με έναν άνδρα που είναι στην ντουλάπα.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!