Η Τυνησία αναγνώρισε για πρώτη φορά γκέι γάμο σύμφωνα με ΛΟΑΤ+ οργάνωση

28/04/2020
από

Σύμφωνα με την ΛΟΑΤ+ οργάνωση Shams, ο διακανονισμός γάμου ανάμεσα σε έναν Γάλλο (31 ετών) και έναν άνδρα από την Τυνησία (26 ετών) αναγνωρίστηκε την Παρασκευή από τις αρχές την Τυνησίας.

Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στην αφρικανική αυτή χώρα όπως και οποιαδήποτε ένωση μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Ο συγκεκριμένος γάμος τελέσθηκε στη Γαλλία.

Η γάμος φαίνεται να αναφέρεται και στα επίσημα έγγραφα του άνδρα από την Τυνησία, επιτρέποντάς του να αποκτήσει βίζα και να επισκεφθεί και πάλι τους συγγενείς του.

Αν και τα νέα δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση της Τυνησίας, η οργάνωση αναφέρει πως πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο.

“[Είναι] μια επιτυχία για την οποία είμαι πολύ περήφανος», δήλωσε ο πρόεδρος της Shams, Mounir Baatour, προσθέτοντας ότι ακολούθησε μια μακρόχρονη νομική μάχη.

“Κερδίσαμε… ενάντια στα πολλά μετα-επαναστατικά πολιτικά-δικαστικά καθεστώτα!”.

Mounir Baatour

Τα νέα έχουν προκάλεσαν οργή στα Τυνησιακά μέσα ενημέρωσης.

Το ενημερωτικό site Nawaat επικοινώνησε με εκπρόσωπο της τυνησιακής κυβέρνησης, ο οποίος ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την πληροφορία.

“Δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση στο υπουργείο τοπικών υποθέσεων. Συνεπώς, βρισκόμαστε στη διαδικασία επαλήθευσης των πληροφοριών”, δήλωσε ο υπουργός Lotfi Zitoun.

“Αλλά αν είναι αλήθεια είναι αντίθετο με το νόμο. Η γαλλική νομοθεσία δεν έχει προσφέρει αναγνώριση των γκέι γάμων στις χώρες του Μαγκρέμπ. Υπήρξε στο παρελθόν, ένα σφάλμα από τον δήμο της Τύνιδας, αλλά έχει διορθωθεί”.

Ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Peter Tatchell, μιλώντας στη The Jerusalem Post, τόνισε: “Αυτή η αναγνώριση του γκέι γάμου είναι ορόσημο στον αραβικό κόσμο. Αλλά μιλάμε για έμμεση αναγνώριση και όχι η νομιμοποίηση”.

“Ακόμα κι αν ανατραπεί, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που θα δώσει ελπίδα στους ΛΟΑΤ+ ανθρώπους στην Τυνησία και σε όλη τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή”.




Δες και αυτό!