Nα παρέμβει η κυπριακή κυβέρνηση στην υπόθεση της Κύπριας τρανς που καταδικάστηκε στην Αίγυπτο

27/04/2020
από

Την άμεση παρέμβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω των αρμόδιων Υπουργείων, ζητεί η Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου, στην υπόθεση της Κύπριας τρανς, η οποία καταδικάστηκε στην Αίγυπτο σε τριετή ποινή φυλάκισης.

Όπως είχε γίνει γνωστό προ ημερών, η Κύπρια τρανς βρίσκεται, στο παρόν στάδιο, υπό κράτηση σε αστυνομικό τμήμα στο Κάιρο, όμως μετά την καταδίκη της, αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές για να εκτίσει την ποινή της.

Η Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου συμμεριζόμενη τις ανησυχίες των οικείων της καθώς και της ίδιας, εκφράζει έντονους φόβους, τόσο για τη σωματική της ακεραιότητα, όσο και για την ψυχική της υγεία, αφού οι συνθήκες φυλάκισης στην Αίγυπτο, σύμφωνα με μεγάλο αριθμό διεθνών παρατηρητών, είναι απάνθρωπες και συνοδεύονται από βασανιστήρια και ταπεινωτική μεταχείριση. Η οργάνωση θεωρεί ότι η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο σοβαρή, αφού η εν λόγω Κύπρια πολίτης πολύ πιθανόν να μεταφερθεί σε ανδρικές φυλακές της Αιγύπτου, με όλους τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί αυτό.

Η Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου έχει ήδη ενημερώσει τα αρμόδια Υπουργεία και εμπλεκόμενους σε διεθνές επίπεδο φορείς για τη σοβαρότητα της κατάστασης και θεωρεί πως είναι καθήκον της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο να καταδικάζει, αλλά και να μην αποδέχεται τέτοια μεταχείριση πολίτη της, ως συμβαλλόμενο μέρος διεθνών, ευρωπαϊκών και διμερών συμβάσεων. Καλεί, δε, τους αρμόδιους φορείς να παρέμβουν άμεσα, καθώς μέρα με τη μέρα, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν πολλαπλασιάζονται.

Λόγω της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον Covid-19, η κρατούμενη στερείται επικοινωνίας με την οικογένεια και το δικηγόρο της. Ωστόσο, μετά από επαφές που είχε η Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου με ΜΚΟ στην Αίγυπτο που ασχολούνται με ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αιγυπτιακές αστυνομικές Αρχές επέτρεψαν στον δικηγόρο της να την επισκεφθεί μία φορά, στις 23 Απριλίου 2020, και να την προμηθεύσει με είδη πρώτης ανάγκης.

Στη συνάντηση που είχε η ίδια με το δικηγόρο της, η κρατούμενη αιτήθηκε επισήμως τη μεταφορά της στην Κυπριακή Δημοκρατία, για να εκτίσει, σε κυπριακές φυλακές, την ποινή που της επιβλήθηκε από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου. Το σχετικό ενυπόγραφο έγγραφο παρέδωσε ακολούθως ο δικηγόρος της στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κάιρο.

Η Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου υπενθυμίζει πως αυτό μπορεί να γίνει κατορθωτό, καθώς υπάρχει σχετική διμερής συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. Ως εκ τούτου, η οργάνωση ζητά την άμεση παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού για την επιστροφή της Κύπριας υπηκόου στη χώρα μας και να υπηρετήσει το υπόλοιπο της ποινής της σε συνθήκες που δεν θα απειλούν τη ζωή της. Η παρέμβαση αυτή, υπογραμμίζει, είναι απαραίτητη για να διασφαλίσει την εφαρμογή των δικαιωμάτων κρατουμένων όπως ισχύουν σε ευρωπαϊκές χώρες.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!