Η queer νεολαία στη Ρωσία είναι πραγματικά ελεύθερη μόνο στο διαδίκτυο

22/04/2020
από

Ο αγώνας για ορατότητα είναι κρίσιμος για κάθε queer κοινότητα εδώ και δεκαετίες. Η ανταλλαγή εμπειριών και η αναζήτηση ενσυναίσθησης είναι αυτό που κάνει την εκάστοτε κοινότητα ένα φιλόξενο σπίτι αλλά και μια δυναμική πολιτική δύναμη. Η queer εκπροσώπηση τόσο στα μέσα ενημέρωσης όσο και στον πολιτισμό παίζει τεράστιο ρόλο στη μάχη για την ισότητα κυρίως στις συντηρητικές χώρες.

Χάρη στον νόμο “περί γκέι προπαγάνδας” στη Ρωσία, δεν υπάρχει χώρος για τα queer άτομα στην τηλεόραση και στα υπόλοιπα μέσα. Παρόλ΄αυτά υπάρχουν όλο και περισσότερα μέρη, στα οποία η ρωσική queer νεολαία μπορεί να είναι πραγματικά ο εαυτός της. Η διαδικτυακή πλατφόρμα Vidimost είναι ένα απ΄αυτά.

Το Vidimost (σ.σ. σημαίνει ορατότητα) ιδρύθηκε από τους Liza Vaigult και Kirill Voinov το 2018. Συνδυάζει την ειδησεογραφία με τις συνεντεύξεις και προσφέρει μια ματιά στις ζωές των LGBTQ + νέων της Ρωσίας: τα σπίτια τους, το στυλ τους, τις ταυτότητες και τις ιστορίες τους. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί στην ουσία μια ακτιβιστική δράση, το Vidimost έχει γίνει γνωστό ως ένας φιλόξενος χώρος για μια καταπιεσμένη κοινότητα.

Στο τέλος του 2019, οι ιδρυτές παρέδωσαν την πλατφόρμα σε ένα φιλικό τους πρόσωπο. Πρόκειται για το non-binary άτομο, Slava Rusova. «Ο ακτιβισμός είναι μια δύσκολη, αμειβόμενη εργασία που απαιτεί πολλή ενέργεια και προσπάθεια», τονίζει χαρακτηριστικά στο calvertjournal. «Αντί να σταματήσουν το έργο, μου έκαναν την πρόταση να το αναλάβω, κάτι που δέχτηκα με μεγάλη χαρά».

«Η αποστολή μας είναι η αποτύπωση της πραγματικότητας που ζούμε, η προβολή διαφορετικών εμπειριών και η παροχή βοήθειας στους queer ανθρώπους, κάτι που μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο».

 «Για μένα, η εκπροσώπηση αυτή με κάνει να νιώθω ως μέρος ενός μεγαλύτερου σύμπαντος. Με βοηθάει να μαθαίνω για τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων και να βλέπω ανθρώπους που είναι σαν εμένα. Όταν μεγάλωνα, δεν υπήρχαν τέτοιοι χώροι: αν υπήρχαν, πιστεύω ότι η ζωή μου θα ήταν διαφορετική. Χάρη σ΄αυτή την πλατφόρμα άρχιζα να ζω σε αρμονία με την παράξενη ταυτότητά μου».

Τα τελευταία χρόνια και λόγω της έντονης ομοφοβίας το internet έχει γίνει ένα πραγματικό καταφύγιο για την queer νεολαία της χώρας, με όλο και περισσότερες πλατφόρμες (όπως το O-zine και το Russian Queer Revolution) να προσφέρουν νέα εργαλεία και δυνατότητες.

«Η σημερινή γενιά είναι σίγουρα πιο ανοιχτή από όλες τις γενιές που ήρθαν πριν από εμάς. Αυτό που έχει σημασία είναιότι υπάρχουν ανοιχτά queer άνθρωποι στη Ρωσία. Ότι καθημερινά υπάρχουν όλο και περισσότεροι από εμάς».




Δες και αυτό!