O αμερικανός παγκόσμιος πρωταθλητής Chris Mosier καθυστέρησε τη φυλομετάβασή του για παραπάνω από έναν χρόνο, γιατί φοβόταν ότι δε θα του επέτρεπαν να αγωνιστεί.

Ο δύο φορές εθνικός πρωταθλητής στο δίαθλο έγινε ο πρώτος ανοιχτά τρανς αθλητής που εκπροσώπησε τις ΗΠΑ σε διεθνή διαγωνισμό. Άνοιξε επίσης τον δρόμο, ώστε η Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να χαλαρώσει τους κανόνες της σχετικά με τα τρανς άτομα που διαγωνίζονται.

Ξεκίνησε την αθλητική του καριέρα το 2010, πριν από τη μετάβαση του. Ο Mosier είναι επίσης ιδρυτής του Transathlete.com, προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη συμπερίληψη των τρανς ατόμων στον αθλητισμό.

“Ο μεγαλύτερος αγώνας για έμενα ήταν το coming out μου”, δήλωσε ο Mosier στο BBC’s LGBT Sports Podcast. “Θυμάμαι στα πλαίσια της μετάβασης και πριν κάνω coming out να σκέφτομαι: ‘Είναι ασφαλές όλο αυτό; Μπορώ να το κάνω;’. 

Τελικά κατάλαβα πως πρέπει να το κάνω κι όχι μόνο για μένα. Συχνά σκεφτόμουν το ρεκόρ που έσπασε ο Roger Bannister. Όταν το έκανε αρκετοί άλλοι αθλητές ακολούθησαν. Έτσι σκέφτηκα, αν το κάνω εγώ θα μπορέσουν να ακολουθήσουν κι άλλοι”.

“Καθυστέρησα τη μετάβασή μου για έναν χρόνο και κάτι γιατί φοβόμουν ότι θα χάσω τον αθλητισμό, αλλά ποτέ δε φοβήθηκα ότι θα χάσω τον εαυτό μου. Αντιθέτως, τότε ήταν που τον βρήκα”.

Τον Ιανουάριο, ο Mosier έγινε ο πρώτος ανοιχτός τρανς άνδρας αθλητής που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς προκριματικούς για την ομάδα των ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τον αγώνα λόγω τραυματισμού.

Τώρα που οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν το 2021, δεν είναι σαφές εάν θα είναι σε θέση να αγωνιστεί.