Η Πολωνία δεν πρέπει να θεσμοθετήσει οπισθοδρομικούς νόμους για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

15/04/2020
από

Υπεύθυνοι/ες εκστρατειών σχεδιάζουν μία από τις πρώτες στον κόσμο «διαδικτυακές διαμαρτυρίες εν μέσω εγκλεισμού» – #ProtestAtHome

Πριν από την προγραμματισμένη συζήτηση στο κοινοβούλιο της Πολωνίας για δύο δρακόντεια νομοσχέδια που επιδιώκουν να απαγορεύσουν την πρόσβαση στην άμβλωση και να ποινικοποιήσουν την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ενώ εξισώνουν την ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία, ο Draginja Nadazdin, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας της Πολωνίας, δήλωσε:

«Η απόπειρα έγκρισης αυτών των απερίσκεπτα οπισθοδρομικών νόμων ανά πάσα στιγμή θα ήταν επαίσχυντη, αλλά η βεβιασμένη έγκρισή τους υπό την κάλυψη της κρίσης COVID-19 είναι εξωφρενική.

Αυτοί οι νόμοι θα τροφοδοτούσαν τον φόβο και την άγνοια και θα περιόριζαν περαιτέρω την πρόσβαση στην άμβλωση για γυναίκες σε μια χώρα της οποίας ο νόμος για τις αμβλώσεις είναι ήδη ένας από τους πιο περιοριστικούς στην Ευρώπη.

Όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των γυναικών και των κοριτσιών, αλλά και εμποδίζουν την πρόσβαση των νέων στις πληροφορίες που χρειάζονται για υγιείς σεξουαλικές σχέσεις.»

«Σε μια χώρα όπου τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα είναι ήδη εξαιρετικά περιορισμένα, η εκπαίδευση σχετικά με τη σεξουαλικότητα είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει τους/τις νέους/ες να λάβουν αποφάσεις για πράγματα όπως η συγκατάθεση, η αντισύλληψη και η πρόληψη λοιμώξεων από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας οι Πολωνοί βουλευτές να απορρίψουν αυτά τα οπισθοδρομικά νομοσχέδια.».

Οι διαδικτυακές διαμαρτυρίες ξεκίνησαν από χθες το μεσημέρι με χιλιάδες ακτιβιστές/στριες να δημοσιεύουν δικές τους φωτογραφίες με το hashtag #ProtestAtHome. Πολλοί από αυτούς/ες θα χρησιμοποιήσουν ως φόντο το κοινοβούλιο της Πολωνίας για να δείξουν πως τα αιτήματά τους στοχεύουν στους πολωνούς βουλευτές.

Ιστορικό

Ο προγραμματισμός της συζήτησης αυτών των δύο νομοσχεδίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, σήμαινε ότι οι διαδηλώσεις στους δρόμους δεν ήταν δυνατές. Αντί αυτού, οι άνθρωποι θα πραγματοποιήσουν την πρώτη «διαδικτυακή διαμαρτυρία εν μέσω εγκλεισμού».

Και τα δύο νομοσχέδια προέκυψαν από «πρωτοβουλίες πολιτών». Το πρώτο θα περιόριζε σοβαρά την άμβλωση και το δεύτερο, με επικεφαλής τις ομάδες κατά των ΛΟΑΤΚΙ, θα καθιστούσε τη διδασκαλία ή ακόμη και την προώθηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε άτομα κάτω των 18 ετών ένα έγκλημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως και τρία χρόνια.

Το Κοινοβούλιο, το οποίο συγκροτήθηκε στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2019, έχει νομική υποχρέωση να εξετάζει τυχόν εκκρεμή «νομοσχέδια μετά από πρωτοβουλία πολιτών» εντός 6 μηνών από τη σύστασή του – έως τον Μάιο του 2020.

πηγή: Διεθνής Αμνηστία




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!