ΛΟΑΤ άτομο αιτόν άσυλο κρεμάστηκε έξω από το γραφείο του ΟΗΕ στην Κένυα

15/04/2020
από
ΛΟΑΤ άτομο αιτόν άσυλο κρεμάστηκε έξω από το γραφείο του ΟΗΕ στην Κένυα
ΛΟΑΤ άτομο αιτόν άσυλο κρεμάστηκε έξω από το γραφείο του ΟΗΕ στην Κένυα

Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο αιτόν άσυλο κρεμάστηκε από ένα δέντρο έξω από μια υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Το άτομο Aneste Mweru από την Ουγκάντα, είχε ζητήσει άσυλο στην Κένυα από τον Ιανουάριο του 2017, με τις αρχές της Κένυας να του αναγνωρίζουν το καθεστώς του πρόσφυγα τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Οι προσφυγικοί πληθυσμοί αγωνίζονται εδώ και πολύ καιρό στην Κένυα, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και η φιλανθρωπική ομάδα βοήθειας HIAS έχουν αναφέρει, ότι έχει μειωθεί η υποστήριξη που είχαν.

Προχθές το πρωί, 13 Απριλίου, το άτομο Mweru παραπονέθηκε ότι ήταν πεινασμένο, το ίδιο και άλλες/οι πρόσφυγες. Στη συνέχεια πήγε στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Waiyaki Way του Ναϊρόμπι για να ζητήσει φαγητό. Όταν έφτασε εκεί ανακάλυψε ότι τα γραφεία ήταν κλειστά για τις αργίες του Πάσχα. Ακτιβίστριες/στές για τους πρόσφυγες αναφέρουν ότι το άτομο Mweru είχε τότε μια αντιπαράθεση με την αστυνομία και τους φρουρούς που εργάζονταν για τις υπηρεσίες ασφαλείας. Τέτοιες συγκρούσεις είναι συνηθισμένες κι η αστυνομία παρεμβαίνει για να διαλύει τις ομάδες των προσφύγων.

Ο ιστότοπος 76Crimes αναφέρει τα λεγόμενα του ατόμου Mbazira Moses, από την ομάδα υπεράσπισης των προσφύγων της Κένυας: «Το άτομο Aneste δέχτηκε άσχημη επίθεση. Κανείς δεν είναι πρόθυμος να μας βοηθήσει.» 

Το άτομο Mweru έφτασε στη συνέχεια σε ένα κοντινό δέντρο, σκαρφάλωσε και κρεμάστηκε. Οι περαστικοί ανακάλυψαν το σώμα του περίπου στις 10:20 π.μ. Ωστόσο, η ιστοσελίδα της Κένυας The Star ισχυρίζεται ότι η σορός του έμεινε στο δέντρο για δύο ώρες προτού το μεταφέρει η αστυνομία στο νεκροταφείο.

Δυστυχώς, η πανδημία του κορονοϊού σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι βοηθούν τους προσφυγικούς πληθυσμούς. Ένας πρόσφυγας από τη Σομαλία είπε στο The Star: «Από το ξέσπασμα του κορονοϊού, κανείς δεν είναι πρόθυμος να μας βοηθήσει, γιατί καταλαβαίνουμε ότι ακόμη και οι ίδιοι οι Κένυοι έχουν λίγα για τον εαυτό τους. Αντί να μας βοηθούν αξιωματούχοι της Ύπατης Αρμοστείας αυτήν τη στιγμή που όλοι χρειάζονται φαγητό» .

Εν τω μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστεία προσπαθεί να ωθήσει το σύνολο του προσφυγικού πληθυσμού στο καμπ Kakuma, που απέχει 14 ώρες με το αυτοκίνητο, και βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ουγκάντα ​​και του Νότιου Σουδάν. Ωστόσο, οι ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες είναι πολύ διστακτικές/οί να μπουν στο καμπ. Αποτελούν μια μικρή μειονότητα εκεί και λένε ότι τόσο οι αρχές όσο και οι άλλοι πρόσφυγες τους διώκουν.

Η Ύπατη Αρμοστεία εξέδωσε μία δήλωση για την αυτοκτονία του Mweru.
«Εμείς, στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είμαστε πολύ σοκαρισμένοι και λυπημένοι για τον τραγικό θάνατο και την πρωτοφανή αυτοκτονία ενός πρόσφυγα σήμερα στο Ναϊρόμπι. Οι σκέψεις μας και τα συλλυπητήριά μας είναι στην οικογένεια και τους φίλους του. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με την αστυνομία της Κένυας, η οποία ξεκίνησε έρευνα για να διευκρινίσει τις συνθήκες γύρω από το θάνατό του» .

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε, επίσης, ότι ήταν σε επαφή με τους πρόσφυγες για «παροχή υποστήριξης» και «πρόληψη της εξάπλωσης παραπληροφόρησης» .

Και είπε ότι ανησυχεί για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο στο «τρέχον δύσκολο πλαίσιο» και ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσφέρει κρίσιμη προστασία και βοήθεια.




Δες και αυτό!