Πότε θα καταλάβουμε ότι ο ΗΙV δεν κολλάει από σάλιο και κουταλάκια;

14/04/2020

“Έχω καταλύσει τη Θεία Κοινωνία αφού έχω μεταλάβει ασθενείς με AIDS, λοιμώδη μονοπυρήνωση, ηπατίτιδα C και δεν έχω κολλήσει τίποτα”.

Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει κι εσείς αλλά, τώρα με αφορμή τον κορονοϊό, πολλοί είναι αυτοί που θυμούνται την επιδημία του HIV/AIDS και δυστυχώς όχι για τους σωστούς λόγους.

Οι δηλώσεις, μάλιστα, που γίνονται δείχνουν, πως παρά τις τεράστιες προσπάθειες του συνόλου της επιστημονικής κοινότητας και ενός πλήθους συλλογικοτήτων και ατομικοτήτων που παλεύουν για τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν με τον HIV, λίγα έχουμε καταλάβει τελικά ως χώρα.

Πάρτε για παράδειγμα τις δηλώσεις που είχε κάνει σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, σχετικά με τη θεία κοινωνία και το κορονοϊό. Συγκεκριμένα, είχε δηλώσει: “Ασφαλώς μπορεί να μεταδοθεί (σ.σ. ο ΗΙV). Πιο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί εκείνο παρά ο κορονοϊός.”

Ένας αντίστοιχος συσχετισμός έγινε σήμερα το πρωί από τον ιερέα στο Κουκάκι, ο οποίος την Κυριακή κοινώνησε πιστούς από την πίσω πόρτα του ναού, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Ο πατήρ Γεώργιος, λοιπόν, παρέθεσε σύντομη συνέντευξη στον ΑΝΤ1 δηλώνοντας πως έκανε αυτό που του υπαγόρευε το ιερατικό του καθήκον. Κάποια στιγμή μάλιστα δήλωσε: “Έχω καταλύσει τη Θεία Κοινωνία αφού έχω μεταλάβει ασθενείς με AIDS, λοιμώδη μονοπυρήνωση, ηπατίτιδα Β και C και δεν έχω κολλήσει τίποτα”.

Αν και στην περίπτωση της Γιαμαρέλλου ήταν αρκετοί αυτοί που προσπάθησαν να τη διορθώσουν για τις απαράδεκτες δηλώσεις της, στην περίπτωση του ιερέα δε βρέθηκε κανείς να του εξηγήσει πως, σε αντίθεση με τον κορονοϊό, τόσο ο HIV όσο και ο ιός της Ηπατίτιδας Β και της Ηπατίτιδας C δεν μπορούν να μεταδοθούν από το σάλιο ή το κουταλάκι (επομένως ήταν αδύνατο να κολλήσει).

Με τη συζήτηση για ατομική ευθύνη να έχει ανάψει, φαίνεται να ξεχνάμε τη συλλογική ευθύνη μας απέναντι σε άτομα που ζουν καθημερινά με το στίγμα.

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!