Τουρκμενιστάν: Η αστυνομία τον έδειρε όταν έμαθε πως ζει με τον HIV

14/04/2020

Τις δύσκολες στιγμές που πέρασε στα χέρια των αστυνομικών αρχών, διηγήθηκε ένας γκέι άνδρας στο Τουρκμενιστάν που ζει με τον HIV.

O 23χρονος μίλησε (χωρίς να δημοσιοποιήσει την ταυτότητά του) στο RadioFreeEurope. Μετά το περιστατικό έφυγε από την χώρα του, ζητώντας άσυλο στην Ευρώπη. Όπως λέει όμως “η βιαιότητα της πατρίδας του, τον κυνηγά ακόμη”.

Ο 23χρονος χρειάστηκε να κρύψει τη σεξουαλικότητά του καθώς μεγάλωνε. Στα 18 του ταξίδεψε στη Ρωσία για να σπουδάσει.

Το 2019 διαγνώστηκε με ΗΙV ενώ στην συνέχεια έπρεπε να επιστρέψει στην πατρίδα του, σύμφωνα με τον νόμο της Ρωσίας που επιβάλλει σε όσους ζουν με τον HIV και είναι πολίτες άλλων χωρών να πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Πίσω στο Τουρκμενιστάν, έπρεπε να κρύψει και πάλι τη σεξουαλικότητα του καθώς κι ότι ζούσε με τον HIV, καθώς γνώριζε ότι θα αντιμετώπιζε ποινές και διακρίσεις.

Εξακολουθούσε όμως να χρειάζεται πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Τον περασμένο Δεκέμβριο επισκέφθηκε ένα κέντρο HIV/AIDS προσπαθώντας να λάβει αντιρετροϊκή θεραπεία. Αφού έδωσε αίμα, του ζήτησαν να επιστρέψει σε 2 μέρες.

Όταν τελικά επέστρεψε στο κέντρο, διαπίστωσε πως τον περίμεναν δύο αστυνομικοί.

“Άρχισαν να με ρωτούν σχετικά με το πώς κόλλησα. Τους απάντησα πως δε γνωρίζω”. Ήξερε πως έπρεπε να αποκρύψει το γεγονός ότι ήταν γκέι, μιας και η ομοφυλοφιλία εξακολουθεί να είναι παράνομη στο Τουρκμενιστάν.

Σε λιγότερο από 24 ώρες, τρεις ακόμη αστυνομικοί εμφανίστηκαν στο διαμέρισμά του για να συνεχίζουν την ανάκριση.

“Πρώτα με ρώτησαν, μετά με έδειραν φωνάζοντας: ‘Ξέρουμε πως κόλλησες. Είσαι γκέι’. Τους απάντησα πως δεν είναι αλήθεια. Συνέχιζαν όμως να με βαράνε”.

Τελικά, η αστυνομία το ανάγκασε να το παραδεχθεί, αφού τον απείλησαν ότι θα το πουν σε όλη την οικογένειά του.

Του ζήτησαν στη συνέχεια να παρουσιαστεί στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, μιας και εκείνες τις ημέρες δε λειτουργούσαν λόγω της καθιερωμένης γιορτής του Δεκεμβρίου. Ο 23χρονος βρήκε την ευκαιρία να φύγει από τη χώρα.

Αρχικά επέστρεψε στη Ρωσία, όπου ένας φίλος του τον έφερε σε επαφή με μια μια ΛΟΑΤ+ οργάνωση που τον βοήθησε να κάνει αίτηση ασύλου σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!