8 Απριλίου: Σήμερα γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Ρομά

08/04/2020
από
Σήμερα γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Ρομά
Σήμερα γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Ρομά

Σήμερα οι Ρομά σε ολόκληρο τον πλανήτη γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Ρομά, αλλά λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του COVID-19 φέτος, πολλές από τις εκδηλώσεις έχουν μεταφερθεί στο διαδίκτυο.

Την ημέρα αυτή, οι Ρομά γιορτάζουν το ιστορικό γεγονός του πρώτου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ρόμα το 1971, το οποίο συνέβη στην περιοχή Orpington, κοντά στο Λονδίνο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη International Romani Union (@iromaniunion) στις

Το γεγονός αυτό έθεσε τα θεμέλια για τη διεθνή συνεργασία μεταξύ των Ρομά, και το κίνημά τους απέκτησε διεθνή, πολιτική-κοινωνική διάσταση. Την ημέρα αυτή, οι Ρομά θυμούνται κάθε χρόνο την προέλευσή τους, τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την ενότητα και τη συνεργασία τους και πάνω απ ‘όλα τις αξίες, την κουλτούρα, και την ουσία του τι σημαίνει να είσαι Ρομά (Romipen).

Το πρώτο συνέδριο ήταν αρχικά μία πρωτοβουλία 5-6 Ρομά ατόμων των Slobodan BerberskiJán CibulaJuan de Dios Ramirez HerediaGrattan Puxon, Vanko Rouda, Donald Kenrick και Mateo Maximoff. Όμως, τα άτομα που συμμετείχαν συνολικά ήταν 30, ωστόσο, στην πραγματικότητα παρακολούθησαν το συνέδριο πολλά περισσότερα. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες δημοσίευσαν τα ιστορικά τους ψηφίσματα σχετικά με τη μορφή της σημαίας των Ρομά και τον διεθνή ύμνο των Ρομά. Αυτή η συνέλευση ενέκρινε, επίσης ,την επίσημη χρήση του όρου “Rom” διεθνώς. Το 1977 ιδρύθηκε ο πρώτος διεθνής οργανισμός Ρομά, η Διεθνής Ένωση Ρομά (IRU), για τις ανάγκες της ομαλής διοργάνωσης του δεύτερου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ρομά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη International Romani Union (@iromaniunion) στις

Το δεύτερο συνέδριο πραγματοποιήθηκε το 1978 στη Γενεύη της Ελβετίας. Η Διεθνής Ημέρα 8 Απριλίου αναγνωρίστηκε, πολύ αργότερα, το 1990 στη Βαρσοβία της Πολωνίας, όταν πραγματοποιήθηκε το τέταρτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά.

Έκτοτε, η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους Ρομά όλου του κόσμου, που συγκροτούν ένα έθνος, χωρίς κρατική υπόσταση, κατά προσέγγιση 12.000.000 ανθρώπων, που υπέφερε στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και υποφέρει ακόμη από ρατσισμό, στίγμα, και από τις κοινωνικές διακρίσεις. Στην Ευρώπη, ο πληθυσμός τους υπολογίζεται περίπου στα 8 με 10 εκατομμύρια άτομα, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχουμε 120-150.000 άτομα. Οι Έλληνες Ρομά έχουν 114 σωματεία πανελλήνια (Συνομοσπονδία Ελλάδος) με 300 χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη. Με βάση επιστημονικές εργασίες, οι Ρομά στην Ελλάδα, στερούνται βασικά δικαιώματα όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η εργασία.

Tο Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) κατήγγειλε τον Σεπτέμβριο του 2006 ότι στην Ελλάδα “την τελευταία δεκαετία παρατηρείται η μεγαλύτερη παράνομη έξωση Ρομά” , ενώ παράλληλα ήταν σε έξαρση η εξύβριση των υπερασπιστών των δικαιωμάτων τους, με την συμβολή και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι «ήδη την 1η Σεπτεμβρίου 2006 κατατέθηκε ερώτηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης από τον εισηγητή για θέματα μειονοτήτων, σοσιαλιστή βουλευτή Λετονίας Μπορίς Τσίλεβιτς» .




Δες και αυτό!