Χιλιάδες γιατροί από όλη την Ευρώπη ζητούν την εκκένωση της Μόριας

02/04/2020
Ðåñéïäåßá ôïõ ÐñïÝäñïõ ôçò ÍÝáò Äçìïêñáôßáò ÊõñéÜêïõ ÌçôóïôÜêç óôçí ËÝóâï, ôçí ðáñáóêåõÞ 3 Öåâñïõáñßïõ 2017. Ï Êõñ. ÌçôóïôÜêçò óõíáíôÞèçêå ìå ôçí ÐåñéöåñåéÜñ÷ç Âïñåßïõ Áéãáßïõ ×ñéóôéÜíá ÊáëïãÞñïõ êáé ìå ôï ÄÞìáñ÷ï ËÝóâïõ Óðýñï Ãáëçíü. Óôç óõíÝ÷åéá, åðéóêÝöèçêå, óôï ëéìÜíé ôçò ÌõôéëÞíçò, ôï ðáñÜêôéï ðåñéðïëéêü ðëïßï ôïõ Ðïëåìéêïý Íáõôéêïý "Ôïîüôçò", ôï ïðïßï óõììåôÝ÷åé êáé óå äéáóþóåéò ðñïóöýãùí – ìåôáíáóôþí. ÁìÝóùò ìåôÜ ìåôÝâç óôï êÝíôñï ðñïóöýãùí êáé ìåôáíáóôþí óôç Ìüñéá. Óôç óõíÝ÷åéá, åðéóêÝöèçêå êáé ôï ÷ùñéü Ìüñéá, üðïõ åß÷å ôçí åõêáéñßá íá óõíïìéëÞóåé ìå êáôïßêïõò ãéá ôá ðñïâëÞìáôá ðïõ áíôéìåôùðßæïõí óôçí ðåñéï÷Þ, ëüãù ôïõ ðñïóöõãéêïý. (EUROKINISSI/ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÍÄ/ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÐÁÐÁÌÇÔÓÏÓ)
Περισσότεροι από 5.000 γιατροί από όλη την Ευρώπη και δεκάδες χιλιάδες πολίτες στηρίζουν την πρωτοβουλία #SOSMoria για την άμεση εκκένωση του καταυλισμού στη Μόρια, όπου κρατούνται 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι είναι απόλυτα εκτεθειμένοι στον κορονοϊό λόγω των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν μόνο ένα αποχωρητήριο στη διάθεση τους, περισσότεροι από 1.000 έχουν πρόσβαση σε μία μόνο βρύση, ενώ το συχνό πλύσιμο χεριών είναι πρακτικά ανέφικτο.Χιλιάδες γιατροί από όλη την Ευρώπη κάνουν έκκληση για την εκκένωση του καταυλισμού της Μόριας, όπου πολλές χιλιάδες άνθρωποι ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες εν μέσω της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, η πρωτοβουλία Ολλανδών γιατρών ζητά την άμεση εκκένωση των προσφυγικών καταυλισμών στα νησιά του Αιγαίου για να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή. Στην πρωτοβουλία των δύο γιατρών που έχει το όνομα #SOSMoria έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 5.000 γιατροί από ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ιδέα για την πρωτοβουλία προέρχεται από τους Στίβεν βαν ντερ Φάιφερ και Σάνε βαν ντερ Κόι, οι οποίοι έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στο κέντρο της Μόριας. Ο βαν ντερ Φάιφερ προειδοποιεί πως αν δεν υπάρξει εκκένωση του κέντρου κράτησης θα πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι.

«22.000 άτομα ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο. Όλοι κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον ιό. Πολλοί από τους μετανάστες έχουν ήδη εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Θα πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι στη Μόρια», ανέφερε ο Ολλανδός γιατρός και πρόσθεσε πως πολλοί από τους ανθρώπους που διαβιούν στο κέντρο κράτησης μπορεί να το εγκαταλείψουν όταν αντιληφθούν τον κίνδυνο, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν και οι κάτοικοι της Λέσβου.

Η γυναικολόγος Σάνε βαν ντερ Κόι, υπογραμμίζει πως η ίδια, αλλά και πολύ συνάδελφοι της δεν διαθέτουν τα αναγκαία μέσα για να περιθάλψουν όπως πρέπει τους ασθενείς στον καταυλισμό, ενώ αναφέρεται και στις εφιαλτικές στιγμές που βιώνουν καθημερινά οι άνθρωποι που βρίσκονται στο κέντρο κράτησης.

«Συναντάς παιδιά με ψυχικά τραύματα που σταμάτησαν να μιλούν, γυναίκες με ψυχολογικά προβλήματα που δεν φροντίζουν πια τα παιδιά τους και νεαρούς που κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ολλανδή γυναικολόγος.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ

πηγή: thepressproject.gr

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!