Πέντε αισιόδοξες ιστορίες με αφορμή την ημέρα τρανς ορατότητας

31/03/2020

Με αφορμή την ημέρα τρανς ορατότητας θυμόμαστε τις ιστορίες πέντε τρανς ατόμων που έκαναν αυτήν την ορατότητα … πράξη.

Blert Morina – Κόσοβο 

ΟBlert Morina έγινε το πρώτο γνωστό τρανς άτομο στο Κόσοβο, που κέρδισε τη δυνατότητα να διορθώσει τα στοιχεία με τα οποία είναι καταχωρημένο στα επίσημα έγγραφα, ώστε αυτά να αντιστοιχούν στην ταυτότητα φύλου του. Τον περασμένο Δεκέμβριο το Βασικό Δικαστήριο στην Πρίστινα επιβεβαίωσε το δικαίωμα να αλλάξει τις καταχωρήσεις που σχετίζονται με το όνομα και την ταυτότητα φύλου του. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που το δικαστήριο καταλήγει σε μια τέτοια απόφαση. Σύμφωνα με το Kosovo Two Point Zero, η πρώτη φορά αφορούσε στην περίπτωση ενός άλλου τρανς ατόμου.

Diana Zurco – Αργεντινή

Η Diana Zurco έγινε η πρώτη τρανς γυναίκα που παρουσίασε τις ειδήσεις στην “Televisión Pública”, τη δημόσιας τηλεόρασης της Αργεντινής. Η Zurco ελπίζει πως με την παρουσία της θα επιτύχει μια μεγαλύτερη ορατότητα της τρανς κοινότητας, σε μια χώρα όπου ο μέσος όρος ζωής για ένα τρανς άτομο δεν ξεπερνά τα 41 χρόνια.“Η παρουσία μου προκαλεί την κοινωνία”, δήλωσε η ίδια στο The Associated Press. “Είναι μια πρόσκληση για την κοινωνία που λέει: ‘Είμαι εγώ. Πίσω απ΄εμένα υπάρχουν αρκετά άλλα άτομα που, όπως εγώ, θέλουν να εκφραστούν. Είμαστε ικανά άτομα, που μελετούν, που εκπαιδεύονται και που μπορούν να σας επικοινωνήσουν όσα συμβαίνουν στη χώρα’”.

Natasha Maximova – Ρωσία

Η Natasha Maximova έγινε η πρώτη τρανς γυναίκα που εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού Tatler, για το τεύχος Aπριλίου, με τον συνοδευτικό τίτλο να σημειώνει: “Ονομάζομαι Νατάσα. Έτσι μπορείτε να επαναπροσδιορίσετε το φύλο, τη χώρα και τη ζωή σας”. Η γυναίκα που γεννήθηκε στο Καζακστάν και μεγάλωσε στο Παρίσι, έκανε cοming οut στο Instagram τον περασμένο Δεκέμβριο. Στη συνέντευξή της στο περιοδικό, η Maximova δήλωσε πως δε χρειάστηκε να κάνει cοming οut μέχρι τη στιγμή που συνέβη ένα περιστατικό στο Βέλγιο. “Συνειδητοποίησα εκείνη τη στιγμή πως δεν έχω κανένα δικαίωμα να μην υπερασπίζομαι τους άλλους, δεν έχω κανένα δικαίωμα να παραμένω σιωπηλή”.

Angelica Ross – HΠΑ

Η Αμερικανίδα ηθοποιός και τρανς ακτιβίστρια,Angelica Ross, μαζί με την Πρόεδρο και CEO της GLAAD, Σάρα Κέιτ Έλλις, παρουσίασαν και θα συντόνισαν τη συζήτηση για τα ΛΟΑΤΚΙ ζητήματα, με υποψηφίους για το χρίσμα για την προεδρία των ΗΠΑ.

Shireen Mehrunnisa Mazari – Πακιστάν

Η υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν διόρισε τον Μάιο για πρώτη φορά μία τρανς γυναίκα στο τμήμα της. Η δρ. Shireen Mehrunnisa Mazari ανακοίνωσε το νέο, μέσω του Twitter. “Καλωσορίσαμε το πρώτο μας τρανς άτομο, Ayesha Moghul, που πρόκειται να εργαστεί στο [Υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων].” Στη φωτογραφία η Moghul κι η Mazari συναντήθηκαν στο υπουργικό γραφείο για να επικυρώσουν το γεγονός.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!