Νυμφεύθηκαν στο εξωτερικό αλλά πίσω στη Ν. Κορέα προσγειώθηκαν απότομα

23/03/2020
από
Νυμφεύθηκαν στο εξωτερικό αλλά πίσω στη Ν. Κορέα προσγειώθηκαν απότομα
Νυμφεύθηκαν στο εξωτερικό αλλά πίσω στη Ν. Κορέα προσγειώθηκαν απότομα

Η Kim Kyu-jin δεν περιγράφει τον εαυτό του ως ακτιβίστρια. Αυτή είναι μια ταμπέλα, που τείνει να τρομάζει τους ανθρώπους της Νότιας Κορέας. Θεωρεί τον εαυτό της ως απλά μια γυναίκα που ήθελε να νυμφευθεί με το πρόσωπο που αγαπά.

Ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στη Νότια Κορέα,δεν αναγνωρίζεται. Οπότε η Kim και η αρραβωνιαστικιά της πέταξαν πέρυσι μέχρι τη Νέα Υόρκη για να τελέσουν τον γάμο τους στο Μανχάταν.

Στη συνέχεια επέστρεψαν στο σπίτι και γιόρτασαν, όπως ακριβώς και κάθε σύζυγος της Νότιας Κορέας – με αυτό που είναι γνωστό ως «factory wedding» , τελετή κοπής-μπισκότων. Η Kim και η σύζυγός της, που ζήτησαν ανωνυμία για να αποφύγουν πιθανά προβλήματα με εργοδότες, φορούσαν λευκά φορέματα.

“Κάνοντας ένα «factory wedding» σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να στείλω ένα μήνυμα: ότι είμαστε απλά άνθρωποι, είμαστε απλά Κορεάτισσες, θέλουμε απλώς να νυμφευθούμε, όπως όλοι οι άλλοι” , είπε, “Έτσι ήταν μια πολιτική επιλογή.” 

Οι υπέρμαχοι της ισότητα στον γάμο στη Νότια Κορέα παραμένουν ως επί το πλείστον στο περιθώριο της εθνικής συζήτησης. Η 28χρονη Kim, όμως, άρχισε να δίνει συνεντεύξεις prime time στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα KBS και ένα άλλο κανάλι, καθώς και στην κύρια σελίδα ειδήσεων του KakaoTalk, της κορυφαίας εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων της Νότιας Κορέας.

«Νόμιζα ότι αυτό θα επηρέαζε την κοινωνία και την κυβέρνηση» , είπε, “Έτσι το έκανα για δικό μου καλό.” 

Όμως…

Το άρθρο έλαβε περίπου 10.000 σχόλια, 80% των οποίων ήταν αρνητικά. Μερικοί άνθρωποι είπαν στο ζευγάρι: “Φύγετε από την Κορέα.” Άλλοι ανησυχούσαν ότι η κοινωνία και οι οικογένειες θα έπεφταν στην “παλίρροια των λεσβιακών γάμων” . Ορισμένες απαντήσεις ήταν έντονα κακόβουλες, απειλητικές και σεξουαλικές.

Αφού συμβουλεύτηκε έναν δικηγόρο μήνυσε τους 100 πιο κακόβουλους σχολιαστές.

“Η μαμά μου ήταν πάντα αρνητική της σεξουαλικότητάς μου, αλλά ο μπαμπάς μου με υποστήριξε” , είπε, “Αλλά όταν ήρθε η δημοσιότητα, όχι τόσο πολύ.” 

Οι γονείς της Kim προέρχονται από την κοινωνικά συντηρητική περιοχή Busan στη νοτιοανατολική Νότια Κορέα. Οι παππούδες της είναι πολύ συντηρητικοί και ο πατέρας της ανησυχούσε.

“Ισχυρίστηκε ότι ανησυχούσε, ότι θα μπορούσα να προσελκύσω πάρα πολύ δημοσιότητα και ότι μπορεί να υπάρχουν κακόβουλα σχόλια όπως, από, δεν ξέρω, εκκλησίες” , είπε. “Αλλά νομίζω ότι στο βάθος ήταν φοβισμένος, ότι οι άνθρωποι γύρω του θα μάθαιναν ότι είμαι λεσβία.” Ο πατέρας της θεώρησε ότι η κόρη του δεν τον άκουγε. Αυτό ισχυρίστηκε, και δεν πήγε στο γάμο της στη Σεούλ, και τώρα δεν μιλούν ο ένας στον άλλο.

Η Kim και η σύζυγός της δεν είναι το πρώτο ζευγάρι που ελέγχει τα νομικά και κοινωνικά όρια της Νότιας Κορέας με έναν ομόφυλο γάμο.

Η Kim δήλωσε ότι αισθάνεται ότι οι στάσεις μεταβάλλονται σταδιακά. Η μεγαλύτερη εταιρεία αλκοολούχων ποτών της Νότιας Κορέας, Oriental Brewery, δημοσίευσε την υποστήριξή της Queer Culture Festival της Σεούλ στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης τον Μάιο, με ένα κουτί με τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Αυτή ήταν η πρώτη κίνηση στήριξης από μια μεγάλη εταιρεία.

Ο εργοδότης της Kim, μια ευρωπαϊκή εταιρεία καταναλωτικών αγαθών, αντιμετωπίζει το ζευγάρι ως συζύγους. Ονειρεύεται μια μέρα να είναι η πρώτη μη Ευρωπαία, η πρώτη γυναίκα και η πρώτη ανοιχτά γκέι chief executive – ένα “τοτέμ διαφορετικότητας” , δήλωσε.

Ωστόσο, το ζευγάρι συνεχίζει να αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα. Τα εισοδήματά τους θεωρούνται ως ξεχωριστά, δεν μπορούν να υπογράψουν για ιατρική συγκατάθεση ως συγγενείς και για το κομμάτι της κληρονομιάς.

Μετά την τελετή στο Μανχάταν, το ζευγάρι έκανε γαμήλιο ταξίδι στις Σεϋχέλλες, αλλά η επιστροφή τους στη Νότια Κορέα ήταν ένα χαστούκι πίσω στην πραγματικότητα.

“Όταν έρχεται ένα άτομο στην Κορέα, πρέπει να υπογράφει μια κάρτα τελωνειακής εισόδου και πρέπει να σημειώσει μαζί με πόσα άλλα μέλη της οικογένειάς του είναι” , ανέφερε η Kim: “Εγώ σημείωσα μηδέν.” 


Με πληροφορίες από την www.washingtonpost.com




Δες και αυτό!