Ο πρώτος επαγγελματίας μπασκεμπολίστας στην ιστορία της Αργεντινής που έκανε cοming οut

20/03/2020

Ταξιδεύοντας την Αργεντινή και τον κόσμο ως επαγγελματίας παίκτης του μπάσκετ, ο Sebastian Vega ζούσε το παιδικό του όνειρο. Αλλά με ένα μυστικό βαθιά μέσα του που γινόταν σιγά σιγά ένα εφιάλτης.

“Όταν άρχισα να νιώθω έλξη για έναν άλλο άνδρα, ήμουν σε κακή ψυχολογική κατάσταση”, δηλώνει στο Reuters, ο Vega.

“Ένιωσα ντροπή, ενοχή, πολλή απόρριψη, αλλά ταυτόχρονα την επιθυμία να είμαι με κάποιον”.

Όλα αυτά άλλαξαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Vega έκανε cοming οut στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως ο πρώτος ανοιχτά γκέι επαγγελματίας μπασκεμπολίστας στην ιστορία της Αργεντινής.

https://www.instagram.com/p/B9jgtHlJcqH/

“Ήμουν φοβισμένος, αλλά ο φόβος δεν με παρέλυσε”, δήλωσε ο 31χρονος Vega. «Αισθάνθηκα πραγματικά ελεύθερος: είχε περάσει πολύς χρόνος από τότε που περπατούσα χωρίς τόσο μεγάλο βάρος στους ώμους μου».

Η Αργεντινή έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στα LGBT+ δικαιώματα τα τελευταία χρόνια. Tο 2010 έγινε η πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική που επέτρεψε στα γκέι ζευγάρια να παντρευτούν και να παιδοθετήσουν.

Ωστόσο, σε μια χώρα όπου οι αντιλήψεις για τα φύλα είναι εξαιρετικά στερεοτυπικές, η ομοφοβία εξακολουθεί να υφίσταται.

Ο Vega μεγάλωσε στο Gualeguaychu, περίπου 125 μίλια βόρεια του Μπουένος Άιρες. Δήλωσε πως ήταν δύσκολο για κάποιους συγγενείς να αποδεχτούν την σεξουαλικότητά του και ιδιαίτερα για τον πατέρα του.

“Ως γονείς, ο μεγαλύτερος φόβος τους ήταν ότι μπορεί να υποφέρω… λόγω του σεξουαλικού μου προσανατολισμού”, είπε.

Και ενώ η κοινωνία της Αργεντινής έχει εξελιχθεί σε κάποιο βαθμό στα δικαιώματα των γκέι, ο αθλητισμός παραμένει ιδιαίτερα ομοφοβικός.

https://www.instagram.com/p/B3mvdd4jPW3/

Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2018 στη Ρωσία, η FIFA επέβαλε πρόστιμο στην Αργεντινή για ομοφοβικά συνθήματα και βία.

Η χώρα τιμωρήθηκε με πρόστιμο για ομοφοβία πέντε φορές κατά τη διάρκεια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αυτές οι αντιλήψεις έκαναν το cοming οut του Vega πιο δύσκολο αλλά και πιο δυναμικό, αφού μέσα απ΄τις δημοσιεύσεις των ΜΜΕ κατάφερε “να σπάσει το ταμπού της ομοφυλοφιλίας” στον αθλητισμό της Αργεντινής.

Ο Vega θυμάται τους συμπαίκτες του να χρησιμοποιούν ομοφοβικές εκφράσεις, μέσα και έξω από το γήπεδο.

“Δυστυχώς, (η ομοφυλοφιλία στον αθλητισμό) εξακολουθεί να είναι θέμα ταμπού”, δήλωσε ο Vega. “Είναι πολύ δύσκολο να πεις ότι είσαι γκέι … πρέπει να είσαι αρρενωπός ώστε να μην θεωρείσαι λιγότερος”.

https://www.instagram.com/p/BTp09b3g2LX/

Ο Vega είχε ελάχιστα πρότυπα καθώς μεγάλωνε. Παρά την πρόοδο στα LGBT+ δικαιώματα παγκοσμίως, μόνο λίγοι επαγγελματίες αθλητές έχουν μιλήσει ανοιχτά τα τελευταία χρόνια.

Στην Αργεντινή, ο ποδοσφαιριστής Nicolas Fernandez και ο παίχτης του βόλεϊ Facundo Imhoff είναι μεταξύ των λίγων που έχουν cοming οut ως γκέι.

Ευτυχώς για τον Vega, ο φόβος του δεν επιβεβαιώθηκε: από τη στιγμή που μίλησε, οι συμπαίκτες τους ήταν υποστηρικτικοί. Ορισμένοι μάλιστα ζήτησαν συγνώμη για προηγούμενα ομοφοβικά σχόλια.

“Το πιο όμορφο από όλα είναι ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει – αντίθετα, έχει αλλάξει προς το καλύτερο”, είπε.

“Δημιουργήσαμε ισχυρότερους δεσμούς.”

https://www.instagram.com/p/BfLqJhVnko_/

“Αν είχα μιλησει πριν από πέντε ή έξι χρόνια, δεν ξέρω αν η κοινωνία θα ήταν έτοιμη”, δήλωσε ο Vega. “Οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο ευαισθητοποιημένοι.”

Ο Vega ελπίζει ότι με το cοming οut του κι άλλοι νεαροί αθλητές βρουν το θάρρος να μιλήσουν.

“Θα βοηθήσει τα πράγματα να συνεχίσουν να βελτιώνονται”, είπε. “Έτσι ώστε στο μέλλον, το να είσαι ομοφυλόφιλος να μην αποτελεί πλέον είδηση”.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!