Ιστορική απόφαση: Νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου στα τρανς παιδιά της Νέας Υόρκης

11/03/2020
από
Ιστορική απόφαση: Νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου στα τρανς παιδιά της Νέας Υόρκης
Ιστορική απόφαση: Νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου στα τρανς παιδιά της Νέας Υόρκης

Ένας γενναίος 14χρονος τρανς νεαρός, βοήθησε στη μεταρρύθμιση της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Την Τρίτη (10/03/20), ανακοινώθηκε ότι η Νέα Υόρκη δε θα απαιτεί πλέον ιατρικά στοιχεία για την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου και θα αναγνωρίσει, για πρώτη φορά νομικά, την ταυτότητα φύλου της τρανς νεολαίας.

Η απόφαση έρχεται μετά από μήνυση που κατατέθηκε από τη Lambda Legal προς την Πολιτεία, για λογαριασμό ενός 14χρονου τρανς αγοριού, ο οποίος αναγκάστηκε να έχει τον δείκτη “θήλυ” στην κατηγορία του φύλου στα έγγραφά του. Η Πολιτεία, μετά από αυτό τροποποίησε τις πολιτικές της.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα που περιγράφεται από τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Letitia James, θα επιτρέπεται στα τρανς παιδιά να διορθώνουν την κατηγορία του φύλου τους στα πιστοποιητικά γέννησής τους στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης – αλλαγή που αφορά σε προηγούμενη νομοθεσία, που περιόριζε τη διαδικασία μόνο στα άτομα άνω των 18 ετών.

Όσα άτομα είναι ηλικίας κάτω των 16 ετών μπορούν να υποβάλουν αίτηση για διόρθωση του πιστοποιητικού γέννησης μέσω των γονέων ή του νόμιμου κηδεμόνα τους – ενώ νεαρά άτομα ηλικίας 17 ετών και άνω μπορούν να το κάνουν μόνα τους.

Ακόμη, καταργείται η προσκόμιση ιατρικών βεβαιώσεων για τα αιτήματα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου προς την Πολιτεία.


Η γενική εισαγγελέας James δήλωσε:

“Χάρη στη γενναία αποφασιστικότητα αυτού του νεαρού, η Πολιτεία της Νέας Υόρκης έλαβε τη σωστή απόφαση και άλλαξε την πολιτική της, ώστε να επιτρέψει στα ανήλικα άτομα να αποκτήσουν πιστοποιητικά γέννησης, που αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια την ταυτότητα φύλου τους.

Αποτελεσματικά και άμεσα, τα τρανς άτομα, που γεννήθηκαν στη Νέα Υόρκη θα έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σ’ αυτή τη βαθιά προσωπική απόφαση, χωρίς την αδικαιολόγητη άρνηση της κυβέρνησης, ή χωρίς να παραβιάζεται το απόρρητό τους.

Στη Νέα Υόρκη, δε θα επιτρέψουμε σε μια ξεπερασμένη πολιτική να μας εμποδίσει να προσφέρουμε σε κάθε άτομο ισότητα στην αξιοπρέπεια και στο σεβασμό. Κάθε πρόσωπο πρέπει να αναγνωρίζεται και να είναι σεβαστό γι’ αυτό που είναι.”


Το νεαρό τρανς αγόρι είπε για την απόφαση:

“Αυτό είναι καταπληκτικό. Τώρα όλα τα πιστοποιητικά μου ταιριάζουν και μπορώ να προχωρήσω χωρίς να ανησυχώ για το αν τα επίσημα έγγραφά μου έρχονται σε αντίθεση με το ποιος είμαι. Μπορώ να συνεχίσω να είμαι εγώ.”


Οι γονείς του, η Jennifer Wingard και ο Michael Sicinski, πρόσθεσαν:

“Αυτό είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είμαστε ευτυχείς, που η Πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει πλέον δεσμευτεί να επιτρέπει στα τρανς παιδιά να είναι αυτά που είναι, πλήρως και νομικά.”


Ο Omar Gonzalez-Pagan, Ανώτερος Εισαγγελέας στη Lambda Legal και σύμβουλος για την αγωγή, δήλωσε:

“Κάθε πρόσωπο πρέπει να αναγνωρίζεται και να είναι σεβαστό για αυτό που είναι. Η σημερινή ανακοίνωση είναι μια νίκη για όλους τους τρανς ανθρώπους στη Νέα Υόρκη.

Οι ενέργειες που ανακοινώθηκαν σήμερα, απαλλάσσουν από την κατάσταση μιας διακριτικής και ξεπερασμένης πολιτικής.

Διατηρούν τη Νέα Υόρκη, μεταξύ των Πολιτειών, που οδηγούν τη χώρα σε πολιτικές, που σέβονται τη ζωή των τρανς ανθρώπων. Δεν πρέπει να χρειάζεται ένα ανήλικο παιδί και η οικογένειά του να κάνει μήνυση στην Πολιτεία, για να μπορέσουν να αναγνωριστούν τα δικαιώματά του, αλλά με αυτή την απόφαση, η Πολιτεία της Νέας Υόρκης εξαλείφει ένα ξεπερασμένο και άδικο εμπόδιο στην ικανότητα των ανήλικων τρανς παιδιών να είναι ο εαυτός τους και να έχουν ακριβή και ουσιαστικά έγγραφα ταυτότητας.” 




Δες και αυτό!