Η ζωή της 19χρονης Αλίσια στις “LGBT-Free Zones” της Πολωνίας

07/03/2020
από
Alicia, 19 (Channel 4 News)

Μία 19χρονη queer γυναίκα απ’ την Πολωνία αποκαλύπτει τη θλιβερή πραγματικότητα του να ζει στην καρδιά μίας εκ των “LGBT-Free Ζωνών” της χώρας.

Alicia, 19 (Channel 4 News)

Το 1/3 της Πολωνίας δηλώνει επισήμως ότι είναι “LGBT-Free”, με την υπογραφή δεσμεύσεων απ’ τους τοπικούς δήμους που τάσσονται κατά της “LGBT+ προπαγάνδας”. Περίπου 100 Πολωνικές δημοτικές ή τοπικές κυβερνήσεις ανακήρυξαν ότι είναι “απαλλαγμένοι από LGBT+ ιδεολογίες”. Οι τοπικές αρχές σ’ αυτές τις περιοχές δεσμεύονται να απέχουν από έργα που ενθαρρύνουν την ανοχή και πρέπει να αποφεύγουν την παροχή οικονομικής ενίσχυσης σε Μ.Κ.Ο. που δουλεύουν για την προώθηση των ίσων δικαιωμάτων.

Ένας χάρτης, ο “Άτλας του Μίσους”, που δημιουργήθηκε από ακτιβιστές, αποκαλύπτει την έκταση της Πολωνίας που έχει υπογράψει αυτή τη δέσμευση – και καλύπτει περιοχή μεγαλύτερη από την έκταση της Ουγγαρίας.

Η Αλίσια, 19 ετών, είναι μία queer γυναίκα και ένα απ’ τα λίγα ανοιχτά LGBT+ άτομα στο χωριό της. Η ίδια ανέφερε στο Channel 4 News ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί. Δήλωσε “τρομαγμένη” καθημερινά ζώντας στη λεγόμενη “LGBT-Free Ζώνη” και προσθεσε: “Οι γείτονές μου φοβούνται να πουν μπροστά μου ότι δεν τους αρέσω κι ότι δεν μ’ αποδέχονται”.

Έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να μιλήσει για τα LGBT+ δικαιώματα, κάτι το οποίο την έχει κάνει μεγαλύτερο στόχο. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι :“Φοβάμαι, διότι γνωρίζουν που μένω. Όμως ο τρόμος μ’ ενθαρρύνει. Κάποιος πρέπει να πολεμήσει”.

Η δεκαεννιάχρονη δίνει τη δική της μάχη με τον δικό της τρόπο και καθώς τα ομοφοβικά γκράφιτι και αυτοκόλλητα ξεφυτρώνουν σ’ ολόκληρη την πόλη της, αυτή τα καλύπτει με τ’ αυτοκόλλητά της που γράφουν: “Too queer to fear”.

Τον περασμένο χρόνο, η πόλη Biaĺystok της Πολωνίας έκανε την πρώτη της Pride παρέλαση, αλλά μία ομάδα εξτρεμιστών επιτέθηκε, πετώντας στους LGBT+ αγωνιστές πέτρες, γυάλινα μπουκάλια και κροτίδες. Η Αλίσια παρευρέθη στην παρέλαση και δέχθηκε επίθεση. Δήλωσε: “Ήταν τρομακτικό. Οι χούλιγκανς μ’ επέλεξαν ως στόχο, πετώντας κροτίδες.”

Ο αριθμός των “LGBT-Free Ζωνών” στην Πολωνία συνεχίζει να μεγαλώνει, ακόμα και μετά το πέρασμα του ψηφίσματος απ’ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Δεκέμβρη, που καταδίκασε έντονα την ιδέα των ζωνών αυτών.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιέγραψαν αυτό το μέτρο ως μέρος “ενός ευρύτερου πλαισίου επιθέσεων εναντίον της LGBT+ κοινότητας, το οποίο περιλαμβάνει αυξανόμενη ρητορική μίσους από δημόσιους κι εκλεγμένους αξιωματούχους και δημόσια μέσα ενημέρωσης, καθώς κι επιθέσεις κι απαγορεύσεις Pride παρελάσεων και δραστηριοτήτων, όπως το Rainbow Friday.”.




Δες και αυτό!