«Θα σας ρίξουμε στη θάλασσα…»

01/03/2020

Κάτοικοι της Μυτιλήνης εμποδίζουν πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά που έφτασαν μετά από ώρες εν πλω, να αποβιβαστούν στο λιμάνι της Θέρμης. Κλιμάκιο της ΟΠΚΕ έφτασε στο σημείο.

«Τα σύνορα έκλεισαν, γιατί ήρθατε;… Πίσω στην Τουρκία…». «Αφήστε τους μέσα στη βάρκα, αλλιώς θα πάνε απέναντι και θα τρέχουν σαν τα ποντίκια», «Να μπούμε σε μια βάρκα – ποιός έχει μια βάρκα; -και να τους τραβήξουμε μέσα», «Στη θάλασσα…» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Μάλιστα, ορισμένοι επιτέθηκαν κατά ενός Γερμανού δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου ZDF, ο οποίος τραυματίστηκε στο κεφάλι, και μιας Ελληνίδας καμεραμάν ρίχνοντας τα πράγματά τους στη θάλασσα.

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους προπηλάκισαν και την επικεφαλής του γραφείου Λέσβου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ακόμη, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Στρατής Κόμβος, που προσπάθησε να λογικεύσει τους συγχωριανούς του για να βγουν από το νερό οι πρόσφυγες, απωθήθηκε από το πλήθος.

Όλα ξεκίνησαν αφού το πλοιάριο, που εξέπεμψε σήμα κινδύνου και ήταν ακυβέρνητο για ώρες μεταξύ Σκάλας και Παναγιούσας, κατευθύνθηκε στο λιμάνι με τη συνδρομή ενός σκάφους κι ενός ναυαγοσωστικού που τους άφησαν εκεί και αποχώρησαν.

Οι κάτοικοι έφτασαν στο σημείο από τις εισόδους της Μόριας όπου πραγματοποιούσαν το πρωί διαμαρτυρία με αίτημα να μην σταλούν στο νησί τους οι πρόσφυγες, που ήρθαν τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα.

Νωρίτερα, έντονη ανησυχία προκάλεσε η καταγγελία της Watch The Med – Alarm Phone ότι το σκάφος παρασυρόταν για πάνω από 4 ώρες αλλά οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να δράσουν παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί επανειλημμένα τηλεφωνικά τοποθεσία και αριθμός ατόμων σε έκτακτη κατάσταση.

Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης ότι ταχύπλοο με μαυροφορεμένους άνδρες επιτέθηκε ύστερα στην προσφυγική βάρκα καταστρέφοντας τη μηχανή με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να προσπαθούν να φτάσουν μόνοι τους στις ακτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το πρωί άνδρες της αστυνομίας έχουν προχωρήσει σε προσαγωγές εθελοντών και μελών ΜΚΟ, που οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα του νησιού για έλεγχο διαβατηρίων και εξακρίβωση στοιχείων.

 πηγή: efsyn.gr

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!