#dardanes: Η κοινότητα που παρακολουθεί φανατικά RPDR και στηρίζει το ελληνικό drag

25/02/2020

Η 12η σεζόν του RuPaul’s Drag Race ξεκινά σε λίγες μέρες και οι #dardanes, το μεγαλύτερο ελληνικό γκρουπ για την εκπομπή αυτή (αλλά και την τέχνη του drag) στο Facebook, το γιορτάζουν με ένα φαντασμαγορικό Viewing Party (29/2) στο Shamone. Εμείς μιλήσαμε με τον δημιουργό του γκρουπ, Μανώλη Βαμβούνη, για να μάθουμε τι σημαίνει να είσαι μια πραγματική “νταρντάνα”.

https://www.instagram.com/p/B1yIMtroGUp/

Περίγραψέ μας τις dardanes με μια -σύντομη- πρόταση.

Πρόκειται μια ομάδα (ή καλύτερα μια κοινότητα) στο Facebook για queer άτομα με κοινή αγάπη για το drag και πιο συγκεκριμένα το RuPaul’s Drag Race – αλλιώς γνωστό και ως το Καλύτερο Πράγμα στην Τηλεόραση Παγκοσμίως!

Ποια είναι η ιστορία πίσω τη δημιουργία αυτής της ομάδας;

Την ομάδα την ξεκινήσαμε στις αρχές του ‘14 χωρίς ιδιαίτερες βλέψεις, απλά για να σχολιάζουμε μεταξύ μας με όσους -λίγους- φίλους βλέπαμε τότε Drag Race. Από εκεί μεγάλωσε αρκετά οργανικά, όσο αυξανόταν στόμα με στόμα το fanbase εκεί και εδώ, και μέσα από διάφορα event που αρχίσαμε να οργανώνουμε και άρθρα που υπογράφαμε για το drag race. Πλέον έχει αποκτήσει και ένα αδερφάκι, το dardanes untucked, μια ανοιχτή queer ομάδα για συζητήσεις πέρα από drag και μια queer θεατρική ομάδα, τις theatranes που ανέβασαν πέρυσι την πρώτη τους παράσταση!

Και γιατί dardanes;

To hashtag #dardanes το είχα ξεκινήσει χρόνια πριν στο twitter για να σχολιάζουμε με άλλες Ελληνίδες φανς – σαν παρωδία του δημοφιλούς μου τότε #faklanes για το Greece’s Next Top Model. Κάπως, όπως είχε ξεκινήσει και η ίδια η σειρά δηλαδή! Μ’αρέσει να το εξηγώ σε όσες αμερικανίδες queens γνωρίζω και τους ζητώ να στείλουν βιντεάκι χαιρετισμού στους φανς εδώ: «είναι η ελληνική λέξη για τις ψηλές γιγαντόσωμες αντρογυναίκες». Η πρώτη που μας είχε στείλει το είχε προφέρει «νταρντέηνς» και από τότε τις μισές φορές το προφέρουμε κι εμείς έτσι.

Ποιες drag queens έχουν στείλει χαιρετισμούς στους fans εδώ;

Χαμούλης. Οι dardanes βρίσκονται παντού και εγώ ο ίδιος μένω πλέον Αγγλία και ταξιδεύω σε όσα shows μπορώ – και έτσι έχουμε καταφέρνει να μαζέψουμε χαιρετισμούς από πολλές αγαπημένες queens και νικήτριες να φωνάζουν ΝΤΑΡΡΡΡΝΤΑΝΕΣ ή ΝΤΑΡΝΤΕΗΝΣ στις κάμερες των κινητών – από Alyssa Edwards έως Jinkx Monsoon και Sharon Needles. Πέρυσι είχαμε και τις δυο πρώτες drag race queens που ήρθαν για show εδώ Αθήνα, την Aja και τη Thorgy, και ελπίζουμε να δελεάσουμε και περισσότερες στο μέλλον εφόσον δείχνει να υπάρχει αρκετά μεγάλο κοινό να υποστηρίξει ανάλογες κινήσεις.

https://www.instagram.com/p/BvTqnm9IjHP/

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια ανάπτυξη της ελληνικής drag σκηνής. Θεωρείς ότι οι dardanes έχουν συμβάλλει σ΄αυτό;

Πρώτα απ’όλα ευθύνεται το ίδιο το show, το Drag Race. Στην Αμερική έφερε στο mainstream το drag, σε βαθμό που δεν ήταν ποτέ πριν. Στην Ελλάδα υπήρχε για χρόνια ένα πολύ συγκεκριμένο είδος drag show με τρανς -κατά κύριο λόγο- lipsync καλλιτέχνιδες βασισμένο στη μίμηση, οι λατρεμένες μας Κούκλες, οι οποίες δεν χρησιμοποιούσαν καν συνειδητά τον όρο drag. Το Drag Race έφερε για πρώτη φορά σε επαφή τα queer άτομα εδώ με πολλές διαφορετικές εκφάνσεις του drag και τ@ς έδωσε το ερέθισμα και την έμπνευση να το δοκιμάσουν. Μέσα από το γκρουπ προμοτάρουμε συνέχεια το ελληνικό drag και τα viewing parties που διοργανώνουμε στο Big Bar και το Shamone έχουν αποτελέσει πρώτη σκηνή για πολλές από τις αγαπημένες μας Ελληνίδες queens, σε καιρούς που ακόμα το drag show σε gay clubs και bars ήταν ακόμα σπάνιο σαν concept εδώ. Στην Ελλάδα έχουμε φοβερό υλικό από drag queens που αντιπροσωπεύουν κάθε είδος drag, και χαίρομαι που έχουμε βοηθήσει να εκπαιδεύσουμε το κοινό να αγκαλιάζει το ντόπιο drag, είτε είναι θαμώνες των club που δεν είχαν ξαναδεί είτε fans του show που είχαν προκαθορισμένες αντιλήψεις του τι και πώς πρέπει να πλασάρεται μια queen. Τώρα, μέσα σε 4-5 χρόνια έχουμε φτάσει στο σημείο κάθε ένα gay μαγαζί στην Αθήνα να έχει τη δική του μόνιμη ομάδα από drag queens και να έχουν ανοίξει drag houses σε κάθε μεγάλη πόλη της Ελλάδας: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο… Το drag υπάρχει πλέον παντού!

Τον τελευταίο χρόνο έχετε και δικό σας κανάλι στο YouTube.

Ναι και πάει εξαιρετικά καλά. Ξεκινήσαμε μια εβδομαδιαία εκπομπή για το Drag Race που ονομάσαμε “Νταρντανιασμα” μαζί με τον φίλο μου Νεκτάριο και αργότερα περισσότερα μέλη του γκρουπ και γνωστές drag queens. Πέρυσι, δοκιμάσαμε την τύχη μας με πιο mainstream σειρές, όπως το Game of Thrones, πάντα με μέλη από το γκρουπ σαν σχολιαστές! Παράπλευρο surreal της επιτυχίας του καναλιού είναι και ότι έχουν γεμίσει τα gif search engines στο facebook και messenger με δικές μας αντιδράσεις, όποτε κάποιος ψάξει “dardanes”!

Τι αγαπούν και τι μισούν οι dardanes;

Τις αγαπώ όλες μια προς μια, αλλά αποτελούν ομολογουμένως αδυσώπητο κοινό! Πάει και σε αυτό που ανέφερα πιο πάνω. Είναι φαινόμενο που έχουν να αντιμετωπίσουν οι local queens και στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Το Drag Race, με την τωρινή δημοτικότητα του, έχοντας πλέον άπειρα Emmys και φανατικό κοινό στους ανώτατους κύκλους της show biz (μια πρόσφατη αποχωρήσασα έλαβε DM υποστήριξης από μια congresswoman και την ίδια τη Rihanna), έχει εξελιχθεί πια σε αληθινούς «Ολυμπιακούς του drag» και εκεί μέσα βλέπουμε κατά κύριο λόγο τις καλύτερες των καλύτερων. Όλο αυτό προσφέρει καλή τηλεόραση, αλλά στον αντίποδα του, δημιουργεί στο κοινό και λανθασμένα και άδικα υψηλές απαιτήσεις από τις local queens τους, οι οποίες δεν έχουν ακόμα τις ευκαιρίες να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο. Στην περίπτωση των Ελληνίδων κουήνς δεν έχουν συχνά και την στήριξη του κοινού όπως στην Αμερική για να δοκιμαστούν στη σκηνή και να χτίσουν από τα έσοδα των σόου για να εξελίξουν το drag τους. Μόλις πρόσφατα εμείς και το BeQueer εγκαινιάσαμε σε δυο διαφορετικές εκδοχές τα tips για τις drag queens που βελτιώνουν την κατάσταση και ενισχύουν τις τσέπες των queens απευθείας από τους fans – στα δικά μας πάρτι κυκλοφορεί «το κόκκινο σπιτάκι της Κάτυα» που μαζεύει τιπς (νομίσματα ή χαρτονομίσματα) από τον κόσμο που πηγαίνουν απευθείας στις κουήνς και τις βοηθούν έμπρακτα να ενισχύσουν αυτό που κάνουν!

Ποια είναι η πιο σκληρή κριτική που έχουν κάνει οι dardanes στο RPDR;

Ooooh gurl! Το καλό είναι ότι όσο και να απογοητεύει/κουράζει μια σεζόν ή οι επιλογές της παραγωγής, κάθε σεζόν έχει τα highlights της και τις αγαπημένες που κρατάνε τον κόσμο εθισμένο. Και τώρα που οι (πολύ καλύτερες) παλιές σεζόν υπάρχουν όλες στο Netflix εύκολα προσβάσιμες και με ελληνικούς υπότιτλους, έχουμε κάθε εβδομάδα και νέους φανς.

Προβλέψεις για αυτή τη σεζόν;

Η Ρου και η ομάδα της την προμοτάρουν σαν την πιο diverse ever και το βλέπουμε κι εμείς από το promo υλικό, είναι η πρώτη φορά που κάθε μια φαίνεται να έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον – αν και ακόμα τσαντίζομαι που μιλάμε για diversity αφήνοντας εκτός drag kings και AFAB (assigned female at birth) drag queens. Τι να λέμε όμως, μετά από τόσο θόρυβο τα τελευταία χρόνια, δεν έχει καν έστω μια out trans female drag queen μέσα φέτος. Προσωπικές αγαπημένες μου πάντως είναι η geek queen Rock M. Sakura, ο ζωντανός θρύλος Brita Filter και η Ιρανή Jackie Cox!

Αυτό που μας έκανε τεράστια εντύπωση για αρχή επίσης είναι η γκάμα των guest judges. Από μεγάλα μουσικά ονόματα όπως Robyn και Nicki Minaj, μέχρι λατρεμένες νέες δημιουργούς όπως η Rachel Bloom του Crazy Ex-girlfriend. Καταλήγουμε να είναι η Whoopi Goldberg θαμμένη κάπου μέσα στο τρέηλερ, μου φαίνεται παράνοια! Φαίνεται πόσο σημαντικό είναι πλέον το σόου από το πόσους δηλωμένους τεράστιους φανς έχει παντού. Πριν κάτι εβδομάδες η RuPaul έκανε host το Saturday Night Live, από τις μεγαλύτερες τιμές της αμερικάνικης show-biz, ένα μήνα μετά την πρεμιέρα της δικής της Netflix σειράς μυθοπλασίας. Πόσο ακόμα μέχρι να τη στέψουν Queen of US showbiz ή έστω Πρόεδρο της Αμερικής;

Βλέπεις η σειρά να έχει πάρει πιο πολιτική στροφή αυτή τη σεζόν;

Πέρυσι είχαν αφιερώσει ένα ολόκληρο επεισόδιο στο Trump the Rusical, σαν ευθεία επίθεση-σάτιρα απέναντι στον Trump, αφιερώνοντας του και ένα Orange Alert runway. Φέτος όλη η σεζόν έχει πολιτική χροιά, το πρόμο είναι κυριολεκτικά red, white & blue με όλες τις κουήνς και τους γκεστ να δηλώνουν “I pledge allegiance TO THE DRAG”, ανακηρύσσοντας το νέο φιλελεύθερο κράτος Runited States of Drag! Μένει να δούμε πόσο πολύ θα σπρώξει όντως τον φάκελο εδώ όμως. Το πιο σημαντικό είναι πως guest judge είναι και μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές φιγούρες της Αμερικής, η “AOC” Alexandra Ocasio-Cortez, η οποία είναι δηλωμένη σκληροπυρηνική φαν του σόου. Οι φιλελεύθεροι πολιτικοί (π.χ. η Nancy Pelosi πριν μερικά χρόνια, που φέτος ηγήθηκε της προσπάθειας Impeachment του Trump) βλέπουν την παρουσία τους στο σόου σαν ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της LGBT κοινότητας, σε περίοδο που η κυβέρνηση Trump στρέφεται υποχθόνια εναντίον της.

Τι να περιμένουμε από το Viewing Party του Σαββάτου;

Επιστρέφουμε μετά από ένα χρόνο στο αγαπημένο μας Shamone και περιμένουμε να είναι το μεγαλύτερο μας πάρτι μέχρι τώρα. Όλοι μας έχουμε κάνει πολλές παρέες μέσα από το γκρουπ και έχουμε έρθει πιο κοντά μέσα από αυτά τα πάρτι. Μου αρέσει πως το γκρουπ είναι μέσο για να κοινωνικοποιούνται queer άτομα μέσα από ένα κοινό τους ενδιαφέρον/πάθος/ εμμονή. Θα δείξουμε το επεισόδιο μαζί με μερικά κλιπάκια έκπληξη που έχω μαζέψει στις γύρες μου στα drag show και drag conventions εδώ Αγγλία. Αμέσως μετά, έχουμε μιαμιση ώρα με live drag shows από δυο αγαπημένες queens που θεωρώ τις «resident» μας: τη Marianah Grindr και την AFAB drag queen Mohdonna, που μαζί σαν μέλη του Haus of Grindr μας έχουν δώσει μερικά από τα επικότερα ομαδικά lipsync της ιστορίας μας!

Πώς βλέπεις την εξέλιξη του drag και των νταρντανών στην Ελλάδα;

Πιστεύω πως έχουμε τις πιο δραστήριες και δημιουργικές queens από κάθε χώρα. Ήδη φέτος μετρήσαμε τόσες πρωτιές. Η Marianah Grindr εμφανίστηκε στο Σταυρό του Νότου με τον Σπύρο Γραμμένο, όπως μερικά χρόνια πριν η Imiterasu έκανε περιοδεία με τη Φριντζήλα, και πριν μερικούς μήνες συζητήθηκε παντού για την εξαιρετική της εμφάνιση στο talent show “Final Four”.

Τους τελευταίους μήνες είχαμε και μεγάλο ενδιαφέρον για το drag από την ελληνική μόδα. Η Imiterasu συμμετείχε σε φωτογράφιση και video με την Winnie Harlow για την ελληνική Vogue, η οποία έκανε και αφιέρωμα στην drag persona/fashion designer Daglara, ενώ η Elle στο τελευταίο τεύχος είχε συνέντευξη από την AFAB drag queen Atossa. Ταυτόχρονα, ανθίζει και η ελληνική σκηνή του ballroom, με εντυπωσιακά event από το House of Kareola (με την Tila και Chraja ως Mother-Father).

Έχουμε περισσότερες drag queens από ποτέ σε θεατρικές παραστάσεις μέσω της περσόνας τους (η αρχή με την αγαπημένη μας Zackie Oh πέρυσι και πιο πριν την Melita Scabeau στον ΑΡΝΥ, και φέτος Aphrodite HGW σαν Δεσποινίς Μαργαρίτα, Φιλοθέη, Hollywood και Darla στην ομάδα του Γιώργου Καλογερόπουλου, Holly Grace στο cabaret theatre Tanz). Τον περασμένο Ιούνιο είδαμε και μια παγκόσμια πρώτη, ένα drag queen αναλόγιο της Μήδειας και της Φόνισσας του Παπαδιαμάντη στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς. Πέρυσι είδαμε και την πρώτη παράσταση της θεατρικής ομάδας «theatranes», μιας αμιγώς queer ομάδας που δημιουργήθηκε από μέλη του γκρουπ που ήθελαν να ασχοληθούν πρώτη φορά με το θέατρο, συμπεριλαμβανομένων των αγαπημένων μας drag queens Marianah Grindr και Λάλα Κωλοπή!

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!