Η ζωή μου ως γκέι πορνοστάρ στη Νιγηρία

20/02/2020
φωτογραφία: Chuchu Ojekwe

Σε μια χώρα, όπου η ομοφοβία εξακολουθεί προστατεύεται από τον νόμο, οι γκέι πορνοστάρ βρίσκουν τρόπους να ξεφεύγουν από τους κινδύνους της δουλειάς.

φωτογραφία: Chuchu Ojekwe

Συνήθως τα πρωινά, ο Shaun* θα βρίσκεται στο αυτοκίνητό του κολλημένος στην κίνηση του Λάγος (σ.σ. πόλη στη Νιγηρία), προσπαθώντας να φτάσει στη δουλειά του. Ο ίδιος εργάζεται σε μια εταιρεία παροχής συμβουλών σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού. “Είναι η ίδια ρουτίνα κάθε μέρα, πηγαίνουμε να δουλέψουμε και μετά γυρνάμε πίσω”, αναφέρει στο dazeddigital.

Τα Σαββατοκύριακα επικεντρώνεται στην άλλη του δουλειά: γυρίζει ερασιτεχνικά βίντεο πορνό. Τα Σαββατοκύριακά του περιλαμβάνουν συνήθως την εύρεση ενός ξενοδοχείου που δεν διαθέτει κάμερες CCTV, την επικοινωνία με πιθανούς συνεργάτες, την εγγραφή των βίντεο στο τηλέφωνό του και στη συνέχεια την επεξεργασία τους, πριν ανέβουν στο διαδίκτυο. Αυτά τα βίντεο, με τον κακό ήχο και μια βασική επεξεργασία, συγκεντρώνουν χιλιάδες προβολές μέσα σε μια ώρα.

Ο Shaun δεν είναι το πρώτο άτομο που κάνει ερασιτεχνικό γκέι πορνό στη Νιγηρία. Κι ο ίδιος εμπνεύστηκε από άλλους. “Μπήκα στο Twitter και είδα πολλούς ανθρώπους να κάνουν βίντεο. Μου αρέσει να τα βλέπω, γι ‘αυτό αποφάσισα να ενταχθώ κι εγώ στο σύστημα”, εξηγεί. “Στην αρχή έκανα τα βίντεο επειδή ήθελα την προσοχή και περισσότερους followers, αλλά μετά από λίγο, σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να βγάλω κάποια χρήματα από αυτό”.

Αυτή τη στιγμή ο Shaun είναι ένας από τους πιο διάσημους γκέι πορνοστάρ στη Νιγηρία. Η σελίδα στο Twitter του έχει περισσότερους από 31.000 followers και παρά τη νομοθεσία της Νιγηρίας που απαγορεύει ρητά το σεξ μεταξύ δύο ανδρών, o ίδιος ανεβάζει συχνά κλιπ από τα βίντεο που γυρίζει.

Το ποσό που μπορεί να βγάλει ένας πορνοστάρ εξαρτάται από το πόσο μεγάλο είναι το ακροατήριό του. Κάποιοι το κάνουν δωρεάν ως χόμπι ενώ άλλοι για να βγάλουν χρήματα. Κάποιοι μάλιστα κερδίζουν 150.000 με 200.000 Νάιρα (σ.σ. νόμισμα της Νιγηρίας) τον μήνα. Στην “παγκόσμια πρωτεύουσα της φτώχειας”, αυτό είναι πολύ μεγάλο ποσό. “Δεν βγάζω όσα πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι”, λέει ο Shaun. “Βγάζω όμως αρκετά. Περίπου το ίδιο ποσό που βγάζω κι από την κανονική μου δουλειά”.

φωτογραφία: Chuchu Ojekwe

Ο νόμος της Νιγηρίας, που υπογράφηκε από τον πρόεδρο Jonathan Goodluck τον Ιανουάριο του 2014, τιμωρεί το σεξ μεταξύ ανδρών με φυλάκιση (έως και 14 χρόνια). Σε κάποιες μάλιστα περιοχές της χώρες, τιμωρείται με λιθοβολισμό. Η νιγηριανή κοινωνία είναι εξαιρετικά συντηρητική και θέματα όπως το σεξ, η σεξουαλική δουλειά και το πορνό θεωρούνται ταμπού. Ωστόσο, όλα αυτά δεν σταματούν αυτούς τους επίδοξους πορνοστάρ. Απλώς κάνουν τη δουλειά τους αρκετά επικίνδυνη και δύσκολη.

“Η συμμετοχή σε μια γκέι πορνοταινία είναι μια αρκετά δύσκολη υπόθεση”, λέει ο Chrissy*, που ασχολείται κι αυτός με το ερασιτεχνικό γκέι πορνό. Ο Chrissy εξηγεί τα προβλήματα που υπάρχουν. “Δεν μπορείς να κάνεις γυρίσματα στο σπίτι σου, επειδή δεν μπορείς να εμπιστευτείς τη διεύθυνσή σου. Πληροφορίες όπως το πού ζεις και πού εργάζεσαι είναι πολύ ευαίσθητες για να τις μοιραστείς με άλλους”.

Τα ξενοδοχεία είναι επίσης επικίνδυνα, επειδή ο νόμος που ισχύει παραβιάζει το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής για τους ανθρώπους που τα επισκέπτονται. Το 2017, 57 άνδρες συνελήφθησαν σε ξενοδοχείο στη Νιγηρία με την κατηγορία του γκέι σεξ. Σήμερα, 47 από αυτούς βρίσκονται σε δίκη.

φωτογραφία: Chuchu Ojekwe

Αν η ζωή για ένα γκέι άτομο που ζει στη Νιγηρία είναι δύσκολη, η ζωή ενός γκέι ατόμου που γυρίζει ερωτικά βίντεο είναι ακόμη δυσκολότερη. Εντός όμως της γκέι κοινότητας, τα άτομα αυτά όχι μόνο είναι αποδεκτά αλλά αποτελούν συχνά αντικείμενο θαυμασμού. “Πάντα μου φέρονται με ευγένεια και θαυμασμό, όταν καταλαβαίνουν το ποιος είμαι”, σχολιάζει ο Shaun.

“Εκτός από το ότι πληρώνει τους λογαριασμούς οι ταινίες είναι διασκεδαστικές, αν εξαιρέσεις τους κινδύνους”, εξηγεί ο Justin*, ένας άλλος γκέι πορνοστάρ. “Αν φοβάμαι; Αυτή είναι μια αστεία ερώτηση, γιατί πάντα φοβάμαι. Είμαι ένας γκέι που ζει στο Λάγος. Όταν είμαι στο Grindr, φοβάμαι. Όταν πηγαίνω σε ένα ραντεβού φοβάμαι, γιατί δεν ξέρω αν το άτομο θα αποδειχθεί ότι είναι αστυνομικός. Αλλά δεν μπορώ να αφήσω το γεγονός ότι φοβάμαι να με εμποδίσει να χρησιμοποιήσω το Grindr και να πηγαίνω σε ραντεβού. Ομοίως, μου αρέσει να φτιάχνω βίντεο. Ναι, είναι τρομακτικό, αλλά πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ζήσουμε τη ζωή μας…”

Φαίνεται ότι κι άλλοι άνθρωποι μοιράζονται τη φιλοσοφία του Justin. Για τον Shaun, είναι εύκολο να βρίσκει άλλα άτομα για κάνει τις ταινίες. Έχει χτίσει ένα μεγάλο ακροατήριο, και δύσκολα ξεμένει από επιλογές. “Οι περισσότεροι από τους συνεργάτες μου έρχονται από το Twitter”, λέει. “Πολλοί άνθρωποι μου ζητούν να τους να συμπεριλάβω στα βίντεό μου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι προσεκτικοί”. Ο Kelvin, επίσης ερασιτέχνης πορνοστάρ, ακολουθεί μια πολύ λεπτομερή διαδικασία για να αποφύγει όσους υποδύονται τους γκέι – κάτι αρκετά συνηθισμένο στη Νιγηρία.

“Η διαδικασία μου είναι πολύ συγκεκριμένη!” λέει με ενθουσιασμό. “Δεν θα κάνω σεξ με κάποιον απλά και μόνο επειδή ζει κοντά. Εδώ είναι Νιγηρία!” Ο Κelvin* εξηγεί ότι η διαδικασία του περιλαμβάνει την προσεκτική αξιολόγηση των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης του ενδιαφερόμενου προσώπου, την καταμέτρηση των κοινών φίλων και την ανάγνωση των αναρτήσεων.

φωτογραφία: Chuchu Ojekwe

Όπως και να έχει, ένα είναι σίγουρο. Η σκηνή του γκέι πορνό στη Νιγηρία, αναπτύσσεται διαρκώς προσφέροντας μια αίσθηση ελευθερίας και απόλαυσης σε μια κοινότητα που καταπιέζεται και διώκεται.

*Χρησιμοποιούν ψευδώνυμα

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!