Ο πρώτος τρανς αθλητής στην κατηγορία ανδρών σε προκριματικούς των Ολυμπιακών

29/01/2020
από

Ο Κρίς Μόζιρ (Chris Mosier) είναι το πρώτο ανοιχτά τρανς άτομο, που αγωνίστηκε στους προκριματικούς των Ολυμπιακών Αγώνων στην κατηγορία των ανδρών.


“Για μένα, όλα σχετίζονται με τη δημιουργία ενός δρόμου για όλους τους αθλητές που έρχονται μετά από μένα” , δήλωσε στους New York Times.

Στις 25 Ιανουαρίου, ο Κρίς Μόζιρ έγινε ο πρώτος γνωστός ανοιχτά τρανς αθλητής, που διαγωνίσθηκε στους προκριματικούς των Ολυμπιακών Αγώνων, στην κατηγορία των ανδρών.

Ο Μόζιρ είναι 39 ετών, Αμερικάνος αθλητής, που έχει ήδη ξεχωρίσει στο Hall of Fame, και έγραψε ιστορία ξεκινώντας από έναν αγώνα βάδην 50 χιλιομέτρων, που πραγματοποιήθηκε λίγο πιο έξω από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας. Ο αθλητής, που γεννήθηκε στο Σικάγο, αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο βάδην τον περασμένο Σεπτέμβριο, κερδίζοντας ένα εθνικό πρωτάθλημα. Στον δεύτερο αγώνα του, ένα μήνα αργότερα, ο Μόζιρ τερμάτισε 12ος στη χώρα, οπότε και προκρίθηκε στους προκριματικούς ολυμπιακούς αγώνες.

Ο Μόζιρ δεν είναι το πρώτο ανοιχτά τρανς άτομο, που θα συμμετέχει στους προκριματικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό επιτεύχθηκε από τον Keelin Godsey, που μίλησε ανοιχτά για την τρανς ταυτότητα φύλου του το 2005, ωστόσο, διαγωνιζόταν στην κατηγορία του φύλου, που συμφωνούσε με το φύλο, που του είχε αποδοθεί κατά τη γέννηση, δηλαδή στην κατηγορία των γυναικών.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chris Mosier (@thechrismosier) στις

Το υπέροχο με την περίπτωση του Μόζιρ είναι ότι αγωνίζεται στην κατηγορία που συμφωνεί με τον αυτοπροσδιορισμό του ως προς την ταυτότητα του φύλου του, δηλαδή στην κατηγορία των ανδρών, κι αυτό γίνεται για πρώτη φορά με άτομο στους προκριματικούς των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εκτός από το ότι είναι αθλητής παγκόσμιας κλίμακας, ο Μόζιρ είναι ο πρώτος τρανς αθλητής που έχει χρηματοδοτηθεί από τη Nike, και είναι, επίσης, ένας ανοιχτά συνήγορος των τρανς αθλητών και της ευρύτερης ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Λίγες μέρες πριν από τον ιστορικό αγώνα στους προκριματικούς των Ολυμπιακών, ο Μόζιρ ήταν ενεργός σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας έκκληση για την HB 1057, μια τρανσφοβική πολιτική, που προτάθηκε στη Νότια Ντακότα, με στόχο την ποινικοποίηση των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, που χρησιμοποιούν την επιβεβαιωτική, ως προς το φύλο, φροντίδα (gender affirming care) στη νεολαία:

“Η αλήθεια είναι ότι η επιβεβαιωτική, ως προς το φύλο, παροχή φροντίδας είναι σωτήρια για τα τρανς παιδιά. Μην στερείτε από τα νεαρά άτομα της Νότιας Ντακότα το δικαίωμά τους για μια ευτυχισμένη ζωή» , είχε γράψει στο twitter.

Σε συνέντευξή του με τους Times, ο Μόζιρ είχε μιλήσει για τη βαθιά ανησυχία του σχετικά με τη νομοθεσία, που στοχεύει στην αποτροπή των τρανς νεαρών ατόμων, που ασχολούνται με τον αθλητισμό, να διαγωνίζονται στην κατηγορία του φύλου με το οποίο αυτοπροσδιορίζονται:

“Σε καμία περίπτωση δε θα σιωπήσω, γιατί τώρα είναι ο καιρός, περισσότερο από ποτέ, που πρέπει να μιλήσω” , είπε.

“Είναι τόσο σημαντικό για μένα να χρησιμοποιήσω την πλατφόρμα μου, για να μιλήσω, ενάντια σε αυτούς τους λογαριασμούς, και να σιγουρευτώ ότι οι άνθρωποι ενημερώνονται.”

Σύμφωνα με το Outsports, τουλάχιστον έξι κράτη εξετάζουν ενεργά νομοθεσίες, που έχουν στόχο να εμποδίζει τα νεαρά τρανς άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό να διαγωνιστούν στην κατηγορία του φύλου, με την οποία αυτοπροσδιορίζονται.




Δες και αυτό!