Παγκόσμιο Φόρουμ για την Ειρήνη και τη μη-βια στην Αθήνα, στο Ηράκλειο.

22/10/2011
από
antivirus magazine διαφήμιση

 

Το πρώτο πολυκεντρικό Παγκόσμιο Φόρουμ για την Ειρήνη και τη μη βία θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 13 Νοεμβρίου 2011 με τρεις κύριους στόχους:

1. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διάλογο μεταξύ των ατόμων, των οργανώσεων και των συλλογικοτήτων πάνω σε διαφορετικά θέματα (εκπαίδευση, υγεία, διαφορετικές μορφές βίας, κ.λπ.) προωθώντας τη συνεργασία με βάση την μεθοδολογία της μη βίας.

2. Να οργανωθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις όλων των ειδών που θα συμβάλουν στην καλλιέργεια μιας παγκόσμιας ευαισθητοποίησης για την ειρήνη και τη μη βία.

3. Να δοθεί ένα παγκόσμιο πνευματικό κάλεσμα για περισυλλογή για την ειρήνη και τη μη βία τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο στις 11/11/11 για 11 δευτερόλεπτα. Η ιδέα πίσω από αυτή την πρωτοβουλία είναι ότι τα μεγάλα βήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας (το πέταγμα στους ουρανούς, η προσγείωση στη Σελήνη, η κατάργηση της δουλείας κ.λπ.) χρειάστηκαν λιγότερο από 11 δευτερόλεπτα για να τα φανταστεί κανείς. Η δύναμη που κρύβεται σε τέτοιες στιγμές έμπνευσης είναι πολύ ισχυρή και δεν πρέπει να την υποτιμούμε, αλλά να την ενισχύουμε τόσο στην προσωπική μας ζωή όσο και στον κοινωνικό τομέα.

Σε ορισμένα μέρη το Παγκόσμιο Φόρουμ μπορεί να διαρκέσει ολόκληρη την εβδομάδα ή μερικές ημέρες, ενώ σε κάποιες πόλεις μπορεί να διαρκέσει απλώς μία ημέρα. Η κοινή ημέρα, το σημείο συντονισμού για όλες τις εμπλεκόμενες ομάδες, είναι η Παρασκευή 11/11/2011.

Σήμερα …

Παρά το γεγονός ότι μια νέα χιλιετία ξεκίνησε με βάση το χριστιανικό ημερολόγιο – ένα ορόσημο γεμάτο ελπίδες για ένα σύγχρονο, δίκαιο και αναπτυγμένο παγκόσμιο πολιτισμό- εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να υποφέρουν από πολέμους και άλλες μορφές βίας, όπως είναι η φτώχεια και οι διακρίσεις . Σε έναν κόσμο όπου το χρήμα είναι η κεντρική αξία και οι σύγχρονοι φορείς λήψης αποφάσεων, από τους πολιτικούς έως τους τραπεζίτες, αποκτούν τεράστια κέρδη, είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να κάνουν καμία πρόοδο στη δημιουργία ενός κόσμου πιο δίκαιου να ζήσει κανείς. Τυφλωμένοι από το κυνήγι του χρήματος, δεν ενδιαφέρονται για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού ζει κάτω από άθλιες συνθήκες και ούτε καν αναλογίζονται την πιθανότητα μιας ολοκληρωτικής καταστροφής που μπορεί να προκληθεί από τη χρήση των πυρηνικών όπλων ή από την δηλητηρίαση του πλανήτη μέσω των πυρηνικών ατυχημάτων.

Για να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο στον τομέα της κατάργησησης των πυρηνικών, στη μείωση των στρατιωτικών δαπανών και στην εξάλειψη της βίας, μια παγκόσμια συνείδηση πρέπει να καλλιεργηθεί και να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση.
Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που βιώνουν τη σύγχρονη κρίση αρχίζουν να συνειδητοποιούν την ανάγκη δημιουργίας ενός παγκόσμιου κοινωνικού κινήματος που θα απαιτήσει μια αλλαγή στην κατεύθυνση του πλανήτη μας προς έναν κόσμο όπου η ανθρώπινη ζωή θα είναι η κεντρική αξία. Ο Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία είναι ένας διεθνής οργανισμός που αντικατοπτρίζει αυτή την ανάγκη και φιλοδοξεί υπηρετήσει ένα τέτοιο παγκόσμιο κοινωνικό κίνημα.
Έχουμε δει από τα πρόσφατα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο ότι η μη βίαιη επανάσταση είναι εφικτή και ότι οι αλλαγές δεν θα είναι σταδιακές, αλλά επαναστατικές -ουσιαστικά μπορούν να συμβούν από τη μια μέρα στην άλλη.

Κόσμος Χωρίς Πολέμους & Χωρίς Βία…

Ο Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία απορρίπτει την αιτιολόγηση της βίας, σαν την υποτιθέμενη «φύση» του ανθρώπινου είδους.
Η εξέλιξη της ανθρωπότητας οδηγείται από την ανθρώπινη πρόθεση που σημαίνει ότι είμαστε σε θέση να αλλάξουμε την ίδια μας τη «φύση» και έχουμε ήδη αποδείξει ότι αυτό είναι εφικτό.
Έχουμε κάνει πολλά βήματα από την βίαιη προϊστορία μας – έχουμε απορρίψει τον κανιβαλισμό, τη δουλεία και τα μεσαιωνικά βασανιστήρια.
Ας κάνουμε άλλο ένα βήμα στην ανθρώπινη εξέλιξη προς ένα νέο κόσμο όπου οι πόλεμοι και όλες οι άλλες μορφές βίας θα θεωρούνται παρωχημένα.
Ο μόνος έγκυρος τρόπος για να δημιουργήσουμε έναν τέτοιο μη βίαιο κόσμο είναι με μη βίαια μέσα. Εμπνευσμένοι από τον Γκάντι, τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ και τον Σίλο, του οποίου η φιλοσοφία για ένα Οικουμενικό Ανθρωπισμό γέννησε την οργάνωση Κόσμος χωρίς Πολέμους και χωρίς Βία η οποία βασίζεται στην πολυετή εμπειρία στον τομέα της μη βίας και του ειρηνισμού και βάζει σε κίνηση σχέδια και πρωτοβουλίες που αποσκοπούν σε τρεις κύριες κατευθύνσεις : τη δημιουργία καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για την ειρήνη και τη μη βία, τη δημιουργία διαλόγου μεταξύ των ατόμων και των συλλογικοτήτων που επιθυμούν ένα κόσμο χωρίς πολέμους και βία και την ενδυνάμωση του πνευματικού κόσμου μας με βάση την αρχή του να φερόμαστε στους άλλους όπως θα θέλαμε να μας φέρονται.

Παγκόσμια πορεία για την ειρήνη & τη μη βία …

Το 2009, ο Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία ξεκίνησε την Παγκόσμια Πορεία για την Ειρήνη και τη μη βία- την πρώτη πορεία που έκανε ποτέ τον γύρο του κόσμου με στόχο τη καλλιέργεια συνείδησης για την ειρήνη και τη μη βία και απευθύνοντας έκκληση για τον πυρηνικό αφοπλισμό, την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων, τον αναλογικό αφοπλισμό των συμβατικών όπλων, την υπογραφή συνθηκών μη επίθεσης μεταξύ των χωρών και την αποκήρυξη του πολέμου ως έναν τρόπο επίλυσης των διαφορών.

Μέσα σε τρεις μήνες η Πορεία διέσχισε σχεδόν 100 χώρες, από τη Νέα Ζηλανδία στην Αργεντινή. Περισσότερες από 3000 συλλογικότητες και οργανώσεις από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στην ιστορική αυτή πρωτοβουλία και οργάνωσαν εκατοντάδες δραστηριότητες όλων των μορφών (πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές, αθλητικές …) τις οποίες παρακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι.
Η Πορεία έλαβε υποστήριξη χιλιάδες θεσμικά όργανα χιλιάδες και γνωστούς ανθρώπους, όπως διασημότητες, καλλιτέχνες, πνευματικούς ηγέτες, πολιτικούς και αρχηγούς κρατών.

Γνωρίζεις ότι …

  • Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 50% στη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών;

Το 2009, οι στρατιωτικές δαπάνες έφτασαν το αστρονομικό ποσό των 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που αποτελεί σχεδόν το 3% του ΑΕΠ όλων των χωρών του κόσμου.

  • 80% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας;

Μπορούμε να εξαλείψουμε τη φτώχεια, μόνο με το 10% των στρατιωτικών δαπανών του κόσμου.

  • Υπάρχουν 20 000 πυρηνικές κεφαλές στον κόσμο, 5 000 από τις οποίες είναι έτοιμες για άμεση χρήση;

Παρά το σαράντα ετών πλέον σύμφωνο μη εξάπλωσης των πυρηνικών (NPT), τα κράτη που έχουν πυρηνικά δεν λαμβάνουν πραγματικά μέτρα για να προωθήσουν τον πυρηνικό αφοπλισμό και οι ΗΠΑ παραβιάζουν τη Συνθήκη τοποθετώντας πυρηνικά σε στρατιωτικές βάσεις τους σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

gp

Giannis Papagiannopoulos - Εκδότης του antivirus, Θεωρητικός Φυσικός.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!