Ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας ζητά συγγνώμη από τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα

10/01/2020
από
Ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας ζητά συγγνώμη από τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα
Ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας ζητά συγγνώμη από τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα

Συγγνώμη ζήτησε η Βρετανική κυβέρνηση, με αφορμή την ιστορική άρση της απαγόρευσης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, από το να υπηρετούν στον βρετανικό στρατό.

Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020 συμπληρώνονται 20 χρόνια από την άρση της απαγόρευσης των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων από το να υπηρετούν στον βρετανικό στρατό. Η κυβέρνηση δημοσίως ζήτησε συγγνώμη για πρώτη φορά, για την αντιμετώπιση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, με αφορμή την ιστορική στρατιωτική απαγόρευση της συμμετοχής τους στις υπηρεσίες του στρατού της Βρετανίας.

Μιλώντας σε μία κοινοβουλευτική συνάντηση την Πέμπτη (9 Ιανουαρίου), για την εικοστή επέτειο από την άρση της απαγόρευσης, ο υπουργός Άμυνας και Βετεράνων Johnny Mercer ζήτησε συγνώμη για την “απαράδεκτη” δίωξη του προσωπικού των ομοφυλοφίλων, των λεσβιών, των αμφιφυλόφιλων και των τρανς ατόμων, που υπηρετούσαν στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο Βασιλικό Ναυτικό και στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία.

Ο βουλευτής Plymouth Moor View, που είναι ο ίδιος βετεράνος των Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας, δήλωσε στο κοινό των στρατιωτικών ΛΟΑΤΚΙ βετεράνων και ενεργών στρατιωτών:

“Έχουμε προχωρήσει πολύ και σήμερα είναι μια γιορτή γι’ αυτό, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, χωρίς να αναγνωρίσουμε την αληθινή έκταση εκείνων των χρόνων για πολλά άτομα από εσάς. Η αλλαγή δεν είναι ποτέ εύκολη. Η αλλαγή ήταν δύσκολη για μερικούς στωικούς ανθρώπους, για τους οποίους έχω υπέρτατο σεβασμό. Οι εμπειρίες τους στην εξυπηρέτηση των ενόπλων δυνάμεων ήταν τελείως διαφορετικές από τη δική μου και καθόλου κοντά σε αυτές που θα ήθελα να ήταν για εκείνα τα άτομα.

Ο εθελοντισμός σας για να υπηρετήσετε είναι από μόνος του μία πράξη γενναιότητας, η εθελοντική προσφορά για μία χαοτικής και προκλητικής φύσης υπηρεσία και εντούτοις μέσα στην κοινότητα, για την οποία τόσα πολλά άτομα από εμάς είμαστε τόσο υπερήφανα, και η εμπειρία διάκρισης σε αυτό το πλαίσιο είναι απαράδεκτη.

Τότε ήταν απαράδεκτο και τώρα είναι απαράδεκτο και ως Υπουργός Άμυνας και Βετεράνων θα ήθελα προσωπικά να σας ζητήσω συγγνώμη γι’ αυτές τις εμπειρίες.

Η πρόοδος έχει καταπολεμηθεί σκληρά και τώρα είναι μη αναστρέψιμη.” 

Εκτιμάται ότι εκατοντάδες – και ενδεχομένως χιλιάδες – ΛΟΑΤΚΙ άτομα του στρατιωτικού προσωπικού εκδιώχθηκαν από τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις εξαιτίας της σεξουαλικότητάς τους ή της ταυτότητας φύλου τους πριν από τη λήξη της απαγόρευσης τον Ιανουάριο του 2000.

Η απαγόρευση πάρθηκε από την Εργατική Κυβέρνηση του Tony Blair μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 1999. Ο Mercer επιβεβαίωσε ότι προς τιμήν της επετείου λήξης της απαγόρευσης αυτής την Κυριακή (12 Ιανουαρίου), η σημαία υπερηφάνειας θα κυματίσει πάνω από το κύριο κτίριο του Υπουργείου Άμυνας στο Λονδίνο, με τις πλευρές του κτιρίου να φωτίζονται στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

«Γνωρίζουμε ότι η προκατάληψη δεν είναι μόνο λάθος, είναι αντιπαραγωγική» , είπε. “Δε μπορείς να πολεμήσεις έναν πόλεμο αν είσαι πολύ απασχολημένος εστιάζοντας στη σεξουαλικότητα ενός ατόμου, ή στην ταυτότητα φύλου” .




Δες και αυτό!