Σχίσμα στην Εκκλησία των Μεθοδιστών λόγω γκέι γάμων

07/01/2020
από

Στα δύο πρόκειται να χωριστεί η Εκκλησία των Μεθοδιστών ώστε να αντιμετωπιστεί η διαφωνία που υπάρχει στις τάξεις του δόγματος για τον γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, αλλά και για τη χειροτονία ομοφυλόφιλων ιερέων.

Το φιλικό αυτό σχίσμα (όπως ονομάζουν) πρόκειται να συζητηθεί και πιθανότατα να εγκριθεί στο παγκόσμιο συνέδριο της εκκλησίας στη Μινεάπολη τον Μάιο, χωρίζοντας την τρίτη μεγαλύτερη αμερικανική χριστιανική εκκλησία σε δύο πλευρές: μια παραδοσιακή, που είναι εναντίον των γκέι γάμων και της χειροτονίας των ΛΟΑΤ+ κληρικών και μια πιο προοδευτική που είναι υπέρ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ νομιμοποίησε την ισότητα στον γάμο το 2015, αλλά η απόφαση αυτή ισχύει μόνο για τις πολιτικές κι όχι τις θρησκευτικές υπηρεσίες. Ορισμένες εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης της Επισκοπικής έχουν αποδεχτεί την απόφαση του δικαστηρίου ενώ άλλες, όπως η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχουν αρνηθεί να το κάνουν.

Μια συνάντηση των Μεθοδιστών επισκόπων που διεξήχθη τον περασμένο Φεβρουάριο σχετικά με το θέμα δεν κατάφερε να βρει λύση που να ικανοποιεί τόσο τη συντηρητική όσο και τη φιλελεύθερα πλευρά της εκκλησίας.

Εκκλησιαστικοί ηγέτες και από τα δύο στρατόπεδα δήλωσαν ότι υποδέχθηκαν θετικά την πρόταση αυτή για ένα φιλικό σχίσμα.

“Ενώ λυπούμαστε για το γεγονός αυτό, πιστεύουμε ότι μας δείχνει ένα μονοπάτι προς τα εμπρός που τιμά την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων”, δήλωσε ο επίσκοπος Junius Dotson, ηγέτης της UMCNext, μιας ομάδας εντός της εκκλησίας που διεκδικεί τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα.

Ο επίσκοπος Keith Boyette, πρόεδρος της συντηρητικής Wesleyan Covenant Association, έκανε μια παρόμοια σημείωση.

“Νομίζω ότι αυτά είναι καλά νέα, καθώς η πιθανή συμφωνία μπορεί να τερματίσει χρόνια σύγκρουσης και να μας επιτρέψει έναν τρόπο να παραμείνουμε αληθινοί στις αξίες μας χωρίς αυτή τη μάχη”, δήλωσε.




Δες και αυτό!