Βρέθηκε η πρώτη μαγνητοσκόπηση των τρανς ακτιβιστριών Rivera και Johnson

31/12/2019
από
Βρέθηκε η πρώτη ηχογράφηση των τρανς ακτιβιστριών Rivera και Johnson
Βρέθηκε η πρώτη ηχογράφηση των τρανς ακτιβιστριών Rivera και Johnson

Η πρώτη γνωστή καταγραφή των Sylvia Rivera και Marsha P Johnson βρέθηκε κρυμμένη στο υπόγειο των αρχείων του New York’s Lesbian Herstory.

Μετά τη συμμετοχή τους στην εξέγερση του Stonewall το 1969, οι δύο τους έγιναν γνωστές ως ακτιβίστριες και πρωτοπόρες του κινήματος των ομοφυλοφίλων. Η συνέντευξη που καταγράφηκε το 1970 ανακαλύφθηκε στο υπόγειο του Μπρούκλιν από τον Brian Ferree, αρχειακό ερευνητή για το podcast Making Gay History, που δήλωσε ότι το tape έγραφε πάνω απλά STAR, που πρόκειται για το ακρωνύμιο του “Street Transvestite Action Revolutionaries” ομάδα που ιδρύθηκε από τις Johnson και Rivera το 1970. Η εύθραυστη ταινία ψηφιοποιήθηκε προσεκτικά και δημοσιεύθηκε στο podcast.

Τη στιγμή της ηχογράφησης η Rivera ήταν μόλις 19 ετών και η Johnson ήταν 25 ετών και την συνέντευξη έκανε η Liza Cowen, μία 20χρονη δημοσιογράφος για το “ραδιόφωνο που υποστηρίζει τους ακροατές” WBAI-FM.

Μιλώντας στο podcast για την ανακάλυψη της ταινίας, ο Ferree δήλωσε:

«Θυμήθηκα πόσο νεαρά άτομα ήταν όλα τότε. Νομίζω, ότι η Marsha P Johnson και η Sylvia Rivera που έχω συνηθίσει, ήταν μεγαλύτερες από τότε… η ταινία που είχα δει με εκείνες, οι ηχογραφήσεις που είχα ακούσει είχαν γίνει πολύ πιο μετά. Σε αυτήν την ταινία εκείνες είναι σα να έχουν μόλις φτάσει στη Νέα Υόρκη και δεν κρατάνε τίποτα.

Οι Johnson και Rivera συζητούν τόσο τις αρνητικές όσο και τις θετικές αντιδράσεις που είχαν στις εκφράσεις των φύλων τους. Σε ένα σημείο, η Rivera λέει:

“Η γιαγιά μου ήταν εντελώς φρικαρισμένη για αρκετά χρόνια, μέχρι που μόλις πρόσφατα πρέπει να ξεκίνησε να αισθάνεται κάπως ικανοποιημένη με μένα, με το ότι θα είμαι όπως θέλω εγώ. Και τώρα με αποκαλεί Sylvia. Είμαι η αγαπημένη εγγονή της… Η κοινωνία συνεχίζει να λέει: «Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, γιατί δεν είναι ο ρόλος σας» . Ποιος είναι ο ρόλος που πρέπει να πάρουμε;” 

Ο Ferree πρόσθεσε:

“Ήταν κάτι ξεχωριστό για μένα, γιατί δε μιλούν μόνο για την οργάνωση που δημιούργησαν. Μιλούν επίσης για τη ζωή τους και μιλάνε για το πώς βλέπουν τον κόσμο γύρω τους και πώς βλέπουν το φύλο. Είναι όλα πολύ προσωπικά.” 




Δες και αυτό!