Η ενδοοικογενειακή βία σκοτώνει 15 φορές περισσότερο από την τρομοκρατία στη Βρετανία

30/12/2019
από
Η ενδοοικογενειακή βία σκοτώνει 15 φορές περισσότερο από την τρομοκρατία στη Βρετανία
Η ενδοοικογενειακή βία σκοτώνει 15 φορές περισσότερο από την τρομοκρατία στη Βρετανία

Η ενδοοικογενειακή βία σκοτώνει 15 φορές περισσότερους ανθρώπους στη Βρετανία απ’ ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.

Οι τεράστιες ανισότητες αποτυπώνονται σε αριθμούς, που προέρχονται από επίσημες πηγές από εκστρατείες για τα δικαιώματα των θυμάτων και επιζώντων, οι οποίες λένε ότι οι προϋπολογισμοί της αστυνομίας για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και της τρομοκρατίας πρέπει να τεθούν υπό αμφισβήτηση.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι 1.870 ενδοοικογενειακές δολοφονίες καταγράφτηκαν στην Αγγλία και την Ουαλία μεταξύ 2000 και 2018, σε σύγκριση με 126 δολοφονίες, που σχετίζονταν με την τρομοκρατία.

Η μεγάλη πλειοψηφία των δολοφονιών ήταν γυναίκες.

Επιπλέον, 400 θύματα ενδοοικογενειακής βίας ετησίως βάζουν τα ίδια τέλος στη ζωή τους.

“Οι δαπάνες για την πρόληψη και τον εντοπισμό της ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να αυξηθούν τώρα” , δήλωσε η Liz Saville Roberts, εκπρόσωπος της Plaid Cymru για τις εσωτερικές υποθέσεις.

“Είναι συγκλονιστικό και ντροπή το γεγονός ότι από το 2000 περισσότερα από 6.000 άτομα – κυρίως γυναίκες – είτε έχουν δολοφονηθεί είτε έχουν αυτοκτονήσει μετά από ενδοοικογενειακή κακοποίηση” .

Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν αποκαλύπτουν πόσα δαπανούν για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Αλλά τα άτομα που αγωνίζονται για την επίλυση του προβλήματος, λένε ότι τα ποσά έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας που είναι επιφορτισμένες με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έχουν ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων λιρών.

“Οι δαπάνες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας απορροφούν μεγάλο μέρος των χρημάτων, ενώ τα κονδύλια για τις υπηρεσίες στήριξης των γυναικών και για την αστυνομία έχουν κοπεί” , δήλωσε ο Saville Roberts.

“Δεκαπέντε φορές περισσότεροι [άνθρωποι] έχουν δολοφονηθεί από τους συντρόφους τους, από ό, τι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της τρομοκρατίας.

Είναι σωστό να μην μειώνονται οι πόροι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά ο προϋπολογισμός για την ενδοοικογενειακή κακοποίηση πρέπει να αυξηθεί και να προωθηθεί ως θέμα προτεραιότητας για την επόμενη κυβέρνηση» .

Η έκκληση έρχεται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι η ενδοοικογενειακή βία αυξάνεται.

Η ζήτηση για υπηρεσίες υποστήριξης κακοποίησης γυναικών αυξήθηκε κατά 83% μέσα σε 10 χρόνια (2007 – 2017), ενώ η χρηματοδότηση μειώθηκε σχεδόν κατά 50%. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ενδοοικογενειακή βία κοστίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο 66 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως.

Κατά μέσο όρο, η αστυνομία δέχεται κλήση έκτακτης ανάγκης σχετικά με ενδοοικογενειακή κακοποίηση κάθε 30 δευτερόλεπτα.

Τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας στο Λονδίνο αυξήθηκαν κατά 63% μεταξύ 2011 και 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το γραφείο του δημάρχου για την αστυνόμευση και το έγκλημα. Ταυτόχρονα, οι διώξεις πέφτουν.

Οι σχετικές υποθέσεις που παραπέμφθηκαν σε εισαγγελείς μειώθηκαν κατά 11% από πέρυσι, παρά την αύξηση του αριθμού των εγκλημάτων που καταγράφηκαν από την αστυνομία και χιλιάδες δράστες παραμένουν ελεύθεροι.

“Οι υπηρεσίες χρηματοδότησης και υποστήριξης της αστυνομίας για θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης έχουν μειωθεί σημαντικά από το 2010” , δήλωσε ο Harry Fletcher, εκπρόσωπος της εκστρατείας για τα δικαιώματα των θυμάτων.

“Τα τελευταία 18 χρόνια δολοφονήθηκαν 126 άνθρωποι από τρομοκρατία στην Αγγλία και την Ουαλία, ενώ περισσότερα από 1.800, κυρίως γυναίκες, σκοτώθηκαν από τους συντρόφους τους. Αυτό είναι εξωφρενικό. Είναι σημαντικό η νέα κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην πρόληψη και διερεύνηση της ενδοοικογενειακής βίας. Οι προϋπολογισμοί πρέπει να προστατεύονται και να υπολογίζονται στο μέλλον. Η αστυνομία πρέπει να διαθέτει τους πόρους για να εντοπίσει και να διώξει τους χιλιάδες δράστες» .




Δες και αυτό!