Η γκέι ταινία που αναστάτωσε την Εκκλησία και τις ακροδεξιές ομάδες στη Γεωργία

23/12/2019

«Όταν είπα στη μητέρα μου ότι είμα γκέι, είπε ότι θα προτιμούσε να ήμουν νεκρός ή να μην είχα γεννηθεί. Καλύτερα να μην είχε γιο από το να έχει κάποιον σαν εμένα».

Ο Λάσα έχει το χέρι του γύρω από τη μέση του Μπέκα. Κάθονται μαζί σε ένα απομονωμένο πάρκο στην Τιφλίδα.

Αυτά δεν είναι τα πραγματικά τους ονόματα, διότι στη Γεωργία τα γκέι ζευγάρια συχνά φοβούνται για την ασφάλειά τους.

“Εάν είσαι ντυμένος διαφορετικά, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να φωνάζουν ‘pederasts'”, εξηγεί ο Λάσα. Ο όρος “pederast” χρησιμοποιείται ευρέως στις πρώην σοβιετικές χώρες για να προσβάλει τους ομοφυλόφιλους.

“Πρέπει να ζούμε μια διπλή ζωή. Κρύβουμε καθημερινά τα πρόσωπά μας για να μην δεχθούμε την επιθετικότητα στους δρόμους”, προσθέτει ο Μπέκα.

Πολλές επιθέσεις σημειώθηκαν στην πρεμιέρα μιας γκέι ταινίας στην Τιφλίδα.

Μια ομάδα περίπου 500 ανδρών προσπάθησε να εισβάλει σε έναν κινηματογράφο στο κέντρο της πόλης για να διακοψει την προβολή της ταινίας.

Η αστυνομία σχημάτισε μια γραμμή ανάμεσα στους διαδηλωτές και την είσοδο του κινηματογράφου.

Μεταξύ άλλων σημειώθηκαν και σωματικές επιθέσεις. Πολλοί από τους διαδηλωτές φορούσαν διακριτικά του ακροδεξιού οργανισμού Georgian March. Είκοσι επτά άτομα συνελήφθησαν.

Ο Levan Vasadze, ένας ακροδεξιος ακτιβιστής, δήλωσε ότι η ταινία ήταν μια προσβολή για το έθνος: “Ντροπή για τη Γεωργία και την κυβέρνηση που επιτρέπει αυτή την ντροπή για την αξιοπρέπειά μας και τις γεωργιανές παραδόσεις.”

Ο Giorgi Tabagari ακτιβιστής της LGBTQ κοινότητας της Γεωργίας, υποστηρίζει ότι η ταινία συμβάλλει ήδη στην αλλαγή της στάσης του κοινού: “Βρισκόμαστε στο τέλος της λίστας όταν πρόκειται για κοινωνική αποδοχή. Αυτή η ταινία είχε τεράστιες επιπτώσεις στο γεωργιανό κοινό”.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας, ηγετική φωνή εναντίον της LGBTQ κοινότητας, αποστασιοποιήθηκε από τη βία.

Ωστόσο, η Εκκλησία είπε ότι η ταινία ήταν μια προσπάθεια να αλλάξει η «συνείδηση» του γεωργιανού λαού και τελικά να νομιμοποιήσει την «αμαρτία» της ομοφυλοφιλίας.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!