Ομόφυλα ζευγάρια σε πίνακα με θέμα τον Παράδεισο σε σουηδικό ναό

03/12/2019
από
Εκκλησία Σουηδίας: "Όλα τα άτομα είναι καλοδεχούμενα στον Παράδεισο"
Εκκλησία Σουηδίας: "Όλα τα άτομα είναι καλοδεχούμενα στον Παράδεισο"

Ομόφυλα ζευγάρια απεικονίζονται σε έργο τέχνης στο ιερό εκκλησίας στη Σουηδία, γεγονός που προκαλεί ομοφοβικές αντιδράσεις.

Ο πίνακας με τον τίτλο «Παράδεισος» δείχνει ομόφυλα ζευγάρια, που φορούν φύλλα συκής και βρίσκονται στον Κήπο της Εδέμ. Το έργο τέχνης δημιουργήθηκε από την λεσβία καλλιτέχνιδα Elisabeth Ohlson Wallin. Η εκκλησία του Αγίου Παύλου στη Malmö αποκάλυψε το έργο την 1 Δεκεμβρίου, και ευελπιστεί να δημιουργήσει:

“μεγαλύτερη ένταξη και αναγνώριση στην Εκκλησία” .


Εκπρόσωπος της εκκλησίας του Αγίου Παύλου δήλωσε:

“Είναι υπερηφάνεια και χαρά μας, που έχουμε τον “Παράδεισο” στην εκκλησία του Αγίου Παύλου. Χρειαζόμαστε απεικονίσεις, που να ανοίγονται σε μεγαλύτερη ένταξη και αναγνώριση μέσα στην Εκκλησία. Είμαστε ευγνώμονες για την τέχνη της Elisabeth, η οποία μας επιτρέπει να οικοδομήσουμε μια αξιόπιστη εκκλησία, που δείχνει ότι

όλα τα άτομα, ανεξάρτητα από το ποιο άτομο αγαπούν και το πώς αυτοπροσδιορίζονται, είναι καλοδεχούμενα στον Παράδεισο” .


Ένας από τους ιερείς της εκκλησίας έγραψε στο Twitter:

“Την Κυριακή γράφεται ιστορία. Το μοναδικό ΛΟΑΤ έργο τέχνης της Εκκλησίας της Σουηδίας (Elisabeth Ohlsson Wallin) παραλαμβάνεται από την εκκλησία του Αγίου Παύλου στη Malmö … Είμαστε τόσο χαρούμενοι και υπερήφανοι!” 

Ωστόσο, δεν έλειψαν οι ομοφοβικές αντιδράσεις στα social. Ένα άτομο έγραψε: “Δεν εντυπωσιάστηκα. Δεν πρόκειται για χριστιανικές αξίες, αλλά μόνο για πολιτικό ακτιβισμό. Επαίσχυντο!” 

Ένας άλλος πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια αντι-χριστιανική αίρεση, που προσβάλει το ιερό και την θεία μετάληψη. Οι υπεύθυνοι πρέπει να αποκαλυφθούν.” 

Η καλλιτέχνιδα Ohlson Wallin είναι γνωστή για την τέχνη της, που συχνά προκαλεί τους συντηρητικούς χριστιανούς. Το 2012 έφτιαξε έναν Μυστικό Δείπνο εμπνευσμένο από το έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, αλλά μ’ έναν Ιησού ως τρανς άτομο. Όταν το έργο παρουσιάστηκε στη Σερβία χρειάστηκε να παρακολουθείται 24 ώρες το 24ωρο από ένοπλους φρουρούς.

Η Εκκλησία της Σουηδίας είναι γνωστή ως προοδευτική, σε ότι αφορά στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Η εκκλησία άρχισε να επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια να λαμβάνουν θρησκευτικές ευλογίες το 2007 και έχει επιτρέψει και τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών από το 2009.

Από το 2017, η Εκκλησία της Σουηδίας συμβουλεύει τον κλήρο να σταματήσει να αναφέρεται στον Θεό χρησιμοποιώντας αρσενικές αντωνυμίες και να στηρίζει μια πιο περιεκτική γλώσσα.




Δες και αυτό!