Νεκρός βρέθηκε ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστής κάτω από ύποπτες συνθήκες στην Αϊτή

26/11/2019
από
Νεκρός βρέθηκε ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστής κάτω από ύποπτες συνθήκες στην Αϊτή
Νεκρός βρέθηκε ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστής κάτω από ύποπτες συνθήκες στην Αϊτή

Ένας από τους πιο σημαντικούς ακτιβιστές της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της Αϊτής, ο Jeudy Charlot, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Πέτιον-Βίλλε (Pétion-Ville), έξω από την πρωτεύουσα του Πορτ-ο-Πρενς (Port-au-Prince), το πρωί της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου.

Νεκρός βρέθηκε ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστής κάτω από ύποπτες συνθήκες στην Αϊτή
Νεκρός βρέθηκε ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστής κάτω από ύποπτες συνθήκες στην Αϊτή

Οι περιστάσεις του θανάτου του είναι ακόμη ασαφείς και απαιτείται αυτοψία για να προσδιοριστεί η αιτία θανάτου.

Ο Jeudy Charlot, γνωστός και ως Charlot, ήταν ο εκτελεστικός διευθυντής του KOURAJ, ενός από τους μοναδικούς οργανισμούς της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της χώρας και εταίρος της OutRight σε ένα πολυετές πρόγραμμα καταπολέμησης της σεξουαλικής και έμφυλης βίας στην Αϊτή.

Η OutRight φοβάται ότι ο θάνατος του Charlot μπορεί να ήταν έγκλημα μίσους.

Ο Charlot είχε δεχτεί απειλητικές και ανώνυμες τηλεφωνικές κλήσεις, αλλά ήταν αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα για την ΛΟΑΤΚΙ ισότητα.

Η Jessica Stern, Εκτελεστική Διευθύντρια της OutRight Action International, δήλωσε:

Γνώρισα τον Charlot ως τολμηρό ηγέτη και δυνατό υποστηρικτή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, που αγωνίζεται για τα δικαιώματα της κοινότητάς του. Παρόλο, που η αιτία θανάτου του δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, φοβόμαστε ότι αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου βίας, κατά των ΛΟΑΤΚΙ υποστηρικτών, που διεξάγεται στην Αϊτή, ενδεχομένως, εστιασμένο στους ανθρώπους που είναι ορατές/οί μέσα από τις ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις. Καλούμε την αστυνομία να προβεί σε άμεση, αξιόπιστη και διαφανή αστυνομική έρευνα σχετικά με το θάνατο του Jeudy Charlot. Η Αϊτή πρέπει να προστατεύσει τους ανθρώπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας από τη βία.

Η FACSDIS, μια οργάνωση που εργάζεται για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αναφέρει πρωτοφανή βία και επιθέσεις εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων με βάση τον αντιληπτό σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Τέσσερα μέλη της FACSDIS έπεσαν θύματα μιας επίθεσης στις 17 Οκτωβρίου 2019, όπου διάφορα μέλη υπέστησαν σωματικούς τραυματισμούς. Παράλληλα, η OutRight έχει αποδείξεις για ένα ακόμη επεισόδιο: ένας οργισμένος όχλος απειλούσε τουλάχιστον τρία μέλη του FACSDIS στις 18 Νοεμβρίου.

Ως αποτέλεσμα αυτών και άλλων επιθέσεων, τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Αϊτή παραμένουν στα σπίτια τους.

Φοβούνται να πάνε για δουλειά, ή στο σχολείο, φοβούνται να βγουν ακόμη και για να πάνε στο μανάβικο, ενώ μερικά μέλη της κοινότητας έχουν ζητήσει την προσωρινή μετεγκατάστασή τους, για να ξεφύγουν από τη βία.

Neish McLean, Program Officer Καραϊβικής της OutRight Action International, δήλωσε:

Ως μέρος του έργου της OutRight με τον οργανισμό KOURAJ και με άλλους εταίρους στην Αϊτή, ο Charlot και εγώ συνεργαστήκαμε στενά. Θυμάμαι τον Charlot για το δυνατό και ακούραστο έργο του, για να τερματίσει τη βία και τις διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων στην Αϊτή. Το ζεστό του χαμόγελο και η επιμονή του θα μας λείψουν βαθιά. Η κληρονομιά του θα ζήσει στο έργο, που αντικατοπτρίζεται από το θάρρος και την επιμονή εκείνων που παραμένουν.

Kennedy Carrillo, Research Officer Καραϊβικής της OutRight Action International, δήλωσε:

Ο Charlot ήταν ένας, ποτέ δε θα ξεχαστεί η επιμονή και η δέσμευσή του στον αγώνα για τη δικαιοσύνη και την ισότητα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να καταδικάζουμε δυνατά τον θάνατό του και τις συνεχείς επιθέσεις εναντίον της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην Αϊτή.

Κάθε μέρα σε ολόκληρο τον κόσμο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια των ανθρώπων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας καταχρώνται με τρόπους που καταπνίγουν τη συνείδηση.

Οι ιστορίες των αγώνων και η ανθεκτικότητα των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων είναι εκπληκτικές, αλλά παραμένουν άγνωστες – ή εσκεμμένα αγνοούνται – από εκείνους που έχουν την εξουσία να κάνουν (ή να μην κάνουν) αλλαγές.




Δες και αυτό!