Δολοφονία ακτιβίστριας φωτογράφου στη Χιλή

24/11/2019
από

Δολοφονημένη βρέθηκε στο σπίτι της η φωτογράφος Αλμπερτίνα Μαρτίνες Μπούργος. Ο δολοφόνος έκλεψε όλες της τις φωτογραφίες από τα πρόσφατα γεγονότα στη Χιλή, όπως και τον υπολογιστή της, τα κείμενα και τις σημειώσεις της.

Δολοφονημένη βρέθηκε στο διαμέρισμά της, στο κέντρο του Σαντιάγκο, η 38χρονη ακτιβίστρια φωτογράφος Αλμπερτίνα Μαρτίνεζ Μπούργος. Η Αλμπερτίνα κάλυπτε τον τελευταίο μήνα τις διαδηλώσεις και λαϊκές αντιδράσεις στους δρόμους του Σαντιάγο, επικεντρώνοντας στην αστυνομική και στρατιωτική βία κατά των γυναικών και ειδικά των γυναικών δημοσιογράφων. Σύμφωνα με όσα δηλώνει η οικογένεια της Αλμπερτίνας, η φωτογράφος έφερε μαχαιριές σε όλο της το σώμα.

Την σορό της δολοφονημένης ακτιβίστριας ανακάλυψε η μητέρα της. Ειδοποιημένη από το σύντροφο της Αλμπερτίνας, ο οποίος ανησύχησε διότι δεν μπορούσε να τη βρει, πήγε στο σπίτι της φωτογράφου με κλειδαρά, ώστε να κατορθώσει να μπει. Αντίκρυσε τη σορό της δολοφονημένης κόρης της, κοντά στην πόρτα. Ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία, που έφτασε επιτόπου με εισαγγελέα. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η νεκροψία, «είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για δολοφονία».

Οι δολοφόνοι αφαίρεσαν από το διαμέρισμα τις φωτογραφίες της, τις φωτογραφικές της μηχανές, τα τετράδιά της και τον υπολογιστή της, στον οποίο είχε σημειώσεις και κείμενα, για τα πρόσφατα γεγονότα στη Χιλή, τα οποία κάλυπτε ανελλιπώς.

Το χιλιανό φεμινιστικό κίνημα «Ούτε μία Λιγότερη», όπως ανακοίνωσε, μέσω κοινωνικών δικτύων, πιστεύει ότι η δολοφονία της νέας γυναίκς έγινε ακριβώς γιατί με τις φωτογραφίες και τις σημειώσεις της μπορούσε να αποδειχθεί το μέγεθος της βίας κατά των γυναικών δημοσιογράφων. «Ας μη ξεχάσουμε ποτέ το όνομά της και το πρόσωπό της», καταλήγει η ανακοίνωση.

H δολοφονία της Αλμπερτίνας ακολουθεί τις καταγγελίες για τη δολοφονία μιάς καλλιτέχνιδας του δρόμου, της Ντανιέλα Καράσκο, που είχε γίνει γνωστή στις διαδηλώσεις ως «Η Μίμος» (La Mimo). Στα χιλιανά κοινωνικά δίκτυα οι καταγγελίες για τη δολοφονία της από την αστυνομία, δεν έχουν σταματήσει τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η 36χρονη Μίμος βρέθηκε κρεμασμένη από φράκτη, στα νότια προάστεια του Σαντιάγο. Λίγες ώρες πριν ανευρεθεί η σορός της, οι πληροφορίες λένε ότι κρατούνταν από την αστυνομία ενώ υπάρχουν και καταγγελίες ότι βασανίστηκε πριν δολοφονηθεί.

πηγή: thepressproject.gr




Δες και αυτό!