“Αφήστε τους ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές ήσυχους”

09/11/2019

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν απ’ την Τουρκία να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον 19 ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστών, που πρόκειται να δικαστούν την Τρίτη.

Δεκαοκτώ φοιτητές και ένα μέλος του προσωπικού της σχολής έχουν κατηγορηθεί για “συμμετοχή σε παράνομη συνέλευση” και “αντίσταση παρά την προειδοποίηση” μετά τη συμμετοχή τους στο Pride, τον περασμένο Μάιο στην πανεπιστημιούπολη της Άγκυρας.

Είκοσι δύο άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιδρομής στην παρέλαση. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να σπάσει το πλήθος. Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι την ίδια ημέρα, με τους 19 να αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες.

“Άσκησαν το δικαίωμά τους να συναθροίζονται και να υπερπίζονται τα δικαιώματα των άλλων με ειρηνικό τρόπο, όταν η αστυνομία τους επιτέθηκε και τους συνέλαβε”, δήλωσε ο Björn van Roozendaal, διευθυντής προγραμμάτων της ILGA-Europe.

“Κανένας δεν πρέπει να διώκεται για άσκηση του δικαιώματος ειρηνικής συναθροίσεως. Όλες οι κατηγορίες των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να αποσυρθούν αμέσως και η υπόθεση αυτή θα πρέπει να κλείσει.”

Η ΛΟΑΤ+ ομάδα αλληλεγγύης του Πανεπιστημίου ιδρύθηκε το 1996 και πραγματοποιεί ετήσιες πορείες υπερηφάνειας στην πανεπιστημιούπολη από το 2011. Το πανεπιστήμιο φέτος έστειλε μήνυμα σε όλους τους φοιτητές και υπαλλήλους, ότι ο κυβερνήτης της Άγκυρας απαγορεύει τη διεξαγωγή του Pride, προειδοποιώντας παράλληλα για την επέμβαση της αστυνομίας σε περίπτωση που προχωρούσαν με την παρέλαση.

Μετά τις συλλήψεις, η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την επέμβαση της αστυνομίας λέγοντας ότι “πρέπει να διερευνηθούν επειγόντως αναφορές σχετικά με την υπερβολική χρήση βίας”.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!