Το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς «έσωσε 100.000 Ινδούς από τον ιό HIV»

13/10/2011
antivirus magazine διαφήμιση

Περίπου 100.000 άνθρωποι στην Ινδία απέφυγαν τη μόλυνση με τον ιό του AIDS χάρη σε ένα πρόγραμμα πρόληψης που χρηματοδοτήθηκε με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, καταλήγει μελέτη στην επιθεώρηση The Lancet.

H αμερικανο-ινδική ερευνητική ομάδα κάνει λόγο για μεγάλη επιτυχία που αποδεικνύει ότι τα προγράμματα πρόληψης παραμένουν σημαντικά για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας που έχει πλήξει μέχρι σήμερα 2,4 εκατομμύρια Ινδούς.

Οι ερευνητές παραδέχονται ωστόσο ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τα συμπεράσματά τους, τα οποία εξάλλου αμφισβήτησαν ανεξάρτητοι ερευνητές.

Όπως σχολίασε ο Δρ Πράμπατ Τζα, διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Έρευνας Υγείας στον Καναδά, οι μελέτες αυτού του είδους χρησιμοποιούνται συνήθως για την παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας, και όχι για την εκτίμηση του αριθμού των λοιμώξεων HIV/AIDS που αποτράπηκαν.

Επισήμανε επίσης ότι πριν από την έναρξη του συγκεκριμένου προγράμματος βρίσκονταν σε εξέλιξη άλλες προσπάθειες πρόληψης, και επομένως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί τι ποσοστό της επιτυχίας οφείλεται συγκεκριμένα στο πρόγραμμα του ιδρύματος Γκέιτς.

Το εν λόγω πρόγραμμα, στο οποίο το ίδρυμα έχει διαθέσει ως σήμερα 258 εκατ. δολάρια, ονομάζεται Avahan, που σημαίνει «ανάλαβε δράση» στα σανσκριτικά.

Το πρόγραμμα λειτούργησε το διάστημα 2003-2008 σε έξι ινδικά κρατίδια με συνολικό πληθυσμό 300 εκατομμυρίων ανθρώπων: Άντρα Πραντές, Καρνατάκα, Μαχαράστρα. Ταμίλ Ναντού, Μανιπούρ και Ναγκαλάντ.

Το Avahan προσέφερε συμβουλευτικές υπηρεσίες για το ασφαλές σεξ, διανομή προφυλακτικών και συρίγγων για χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Απευθύνθηκε κυρίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι ιερόδουλες και οι πελάτες τους, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες, ακόμα και τους οδηγούς φορτηγών.

H μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το ίδιο το ίδρυμα Γκέις, υποβλήθηκε όμως σε ανεξάρτητο έλεγχο πριν γίνει δεκτό για δημοσίευση στο έγκριτο The Lancet.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι η αύξηση των κονδυλίων του Avanah ανά ασθενή σχετίζεται με μείωση των νέων κρουσμάτων σε τρία από τα έξι κρατίδια -στα υπόλοιπα τρία το πρόγραμμα είχε χειρότερες επιδόσεις, πιθανώς της διαφορετικής δημογραφικής σύστασης και των άλλων προγραμμάτων πρόληψης που έτρεχαν ήδη σε αυτές τις περιοχές.

«Εκτιμήσαμε ότι συνολικά 100.178 νέες λοιμώξεις από τον HIV αποτράπηκαν σε επίπεδο πληθυσμού από το 2003 έως το 2008 ως αποτέλεσμα του Avanah» γράφουν οι ερευνητές.

Μάλιστα σε ένα από τα έξι κρατίδια, το Καρνατάκα, το πρόγραμμα εκτιμάται ότι μείωσε τη συχνότητα νέων λοιμώξεων κατά 13%.

Το πρόγραμμα Avahan πρόκειται τώρα να συγχωνευθεί με τα αντίστοιχα προγράμματα της ινδικής κυβέρνησης, πρόκειται όμως να λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση 80 εκατ. δολαρίων από το Ίδρυμα Γκέιτς.

To Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φιλανθρωπικός οργανισμός του κόσμου.

Το 2009 είχε περιουσιακά στοιχεία ύψους 33,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.




Δες και αυτό!