Παραβίαση δικαιωμάτων τρανς γυναικών στο Νοσοκομείο Φυλακών του Κορυδαλλού

27/10/2019

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου ήρθε σε γνώση μας, από φίλη δικηγόρο ότι στο Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού, βρίσκονται τρανς γυναίκες, αλλοδαπής καταγωγής, οι οποίες αντιμετωπίζονται στο αντρικό φύλο.

Οι φόρμες που τους έχουν επιβάλλει, τα πάντα, είναι αυτά που δίνονται στους άντρες, αντιμετωπίζονται έτσι. Μάλιστα, εξ όσων μου μετέφεραν, η δικηγόρος το έμαθε καθώς υπήρξαν (θετικές) αντιδράσεις από άντρες συγκρατούμενούς τους, που το θεώρησαν απαράδεκτο.

Έχουμε πολλάκις αναφέρει, (δείτε εδώ και εδώ) ότι παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα η κράτηση να γίνεται σε αυτές τις συνθήκες, και ιδιαίτερα η κράτηση τρανς γυναικών μαζί με άντρες ή τρανς αντρών με γυναίκες αντίστοιχα, και κυρίως ενέχει σοβαρό κίνδυνο (έχουν καταγραφεί τέτοια περιστατικά) παρενοχλήσεων, σεξουαλικής βίας, ακόμη και βιασμών.

Επιπλέον, υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες σε άλλες περιπτώσεις, για κράτηση τρανς προσώπων σε συνθήκες απομόνωσης, με φρικτά αποτέλεσμα στη ψυχική υγεία τους.

Η διευθύντρια που αρνείται να έχουν αντιμετώπιση σύμφωνα με το πραγματικό τους φύλο, την ταυτότητα φύλου τους, έχει πολύ σοβαρές ευθύνες εάν συμβεί οτιδήποτε –και έχει ήδη για όσες παραβιάσεις δικαιωμάτων έχουν συμβεί έως τώρα.

Μένω εδώ για την ώρα, και εννοείται θα υπάρξει η δέουσα συνέχεια.

Κλείνοντας, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου – ΕΕΔΑ, στην τελευταία έκθεσή της προς την Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριέλαβε μετά από υπόμνημά μας, την κράτηση τρανς προσώπων σε αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες, ως απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Μαρίνα Γαλανού, πηγή: t-zine.gr

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!