Γκέι δημοσιογράφος ταξιδεύει στην Τσετσενία για να καταγράψει τη φρίκη

25/10/2019
από
Ένας γκέι δημοσιογράφος ταξιδεύει στην Τσετσενία για να τεκμηριώσει τη φρίκη από πρώτο χέρι
Ένας γκέι δημοσιογράφος ταξιδεύει στην Τσετσενία για να τεκμηριώσει τη φρίκη από πρώτο χέρι

Γράφει ο John Casey

Για να καταλάβουμε πόσο τυχεροί είμαστε στις ΗΠΑ – για να μπορούμε να κάνουμε κλικ στο The Advocate και να διαβάζουμε αυτόν τον ιστότοπο, για παράδειγμα – χρειάζεται να δούμε και πόσο τρομοκρατημένοι νιώθουμε από το πώς η ΛΟΑΤΚ κοινότητα εκλαμβάνεται, αντιμετωπίζεται, και καταδικάζεται σε άλλα μέρη του κόσμου.

Πρόσφατα, έγραψα για την ομιλία του προέδρου Τραμπ στα Ηνωμένα Έθνη, που προωθούσε τον εθνικισμό – κάνοντας τη δουλειά του – σε άλλες χώρες, ενώ ισχυριζόταν ότι έχει τις πλάτες των ΛΟΑΤΚ ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο. Αυτό δεν είναι μόνο διφορούμενο, αλλά και ανόητο, ιδιαίτερα όταν επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο η κοινότητά μας υποφέρει στην Τσετσενία.

Για να πούμε τα βασικά, η Τσετσενία είναι μία δημοκρατία στη νοτιοδυτική Ρωσία και εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Μόσχα. Η χώρα δεν προσφέρει προστασία στους ΛΟΑΤΚ πολίτες της. Στην πραγματικότητα, οι αρχές της Τσετσενίας προχωρούν τόσο πολύ ,ώστε να αρνούνται ακόμη και την ύπαρξη των ομοφυλοφίλων. Είναι μια ισλαμική, υπερ-συντηρητική χώρα, που είναι απίστευτα ομοφοβική.

Ο ανταποκριτής του ABC News, James Longman, πέρασε ένα χρόνο διερευνώντας μια ιστορία σχετικά με την αντι-γκέι κρίση στην Τσετσενία, συμπεριλαμβανομένων ταξιδιών του στη χώρα και σε άλλα μέρη του κόσμου και μιλώντας με τα θύματα των τρομοκρατικών εκστρατειών, που διεξήγαγαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Τσετσενίας. Μίλησε, επίσης, απευθείας με μερικούς από τους άντρες, που φέρεται ότι είναι υπεύθυνοι για την οδυνηρή κακοποίηση. Η δουλειά του Longman θα παρουσιαστεί στο ABC News’ Nightline σπέσιαλ απόψε (24/10).

“Έχουμε ακούσει εδώ και αρκετό καιρό ότι ενώ τα νέα αποσιωπούσαν τους διωγμούς των ΛΟΑΤ στην Τσετσενία τα τελευταία χρόνια, η κακοποίηση συνεχίζεται” , μου εξήγησε ο Longman κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μαζί μου από το Ιράκ, όπου καλύπτει επί του παρόντος την κρίση Συρίας-Τουρκίας.

“Αποφασίσαμε να επιστρέψουμε το προβάδισμα στο θέμα αυτό. Το ταξίδι μας για να πούμε αυτήν την ιστορία μας άνοιξε τα μάτια.” 

Ο Longman είπε ότι ο ίδιος και το συνεργείο του είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τρεις άντρες που είχαν προσωπικά βιώσει κακοποίηση στην Τσετσενία. Ένας άνδρας. ο Ρίκι, στις αρχές της δεκαετίας του ’20, σήμερα δει σε ένα άλλο μέρος της Ευρώπης, προσπάθησε να αυτοκτονήσει, ενώ υπέστη ακραία βασανιστήρια σε μια υπόγεια φυλακή στην Τσετσενία. “Ο Ρίκι άρχισε μια σχέση με έναν άντρα τον οποίο γνώριζε από τα εφηβικά του χρόνια” , ανέφερε ο Longman.

“Έτσι, ίσως, η πιο αξιοθρήνητη, για τον Ρίκι, στιγμή ήταν όταν ο υποτιθέμενος σύντροφός του μπήκε στο κελί του με πλήρη στρατιωτική στολή. Προφανώς, του την είχε στήσει.” 

Ένας άλλος άνδρας δραπέτευσε προς ένα διαφορετικό μέρος της Ευρώπης και είχε την ίδια ιστορία, και ξεφτιλίστηκε στην οικογένειά του, επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Το ίδιο ισχύει και για έναν τρίτο άνδρας, τον Αμίν Τζαμπραϊλόφ, ο οποίος ζει τώρα στη Βόρεια Αμερική.

“Μια μέρα, ενώ ήταν στη δουλειά, τρεις σωματώδεις άντρες μπήκαν μέσα, άρπαξαν τον Αμίν και τον έβαλαν στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου” , υποστήριξε ο Longman.

“Βρέθηκε σε αυτήν την υπόγεια φυλακή, ξυλοκοπήθηκε, πέρασε από έντονο ηλεκτροσόκ σε ευαίσθητα σημεία των χεριών και των δακτύλων του.”

Ο Longman εξήγησε ότι ενώ ήταν σε αιχμαλωσία, οι αρχές ήθελαν ονόματα άλλων γκέι ανδρών και ο Αμίν αρνήθηκε να συνεργαστεί.

“Έμεινε σιωπηλός, έγραψε μηνύματα στους τοίχους με το αίμα του, υπέφερε ψεύτικες εκτελέσεις με έναν σάκο στο κεφάλι του. Και σε μια τραυματικά χαρακτηριστική μέθοδο, ο Αμίν ξεφτιλίστηκε μπροστά στην οικογένειά του. Η αστυνομία κάλεσε τους γονείς του στη φυλακή έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν την τιμωρία του γιου τους. Πάντα πίστευε ότι θα πεθάνει.” 

Ευτυχώς, ο Αμίν μπόρεσε να έρθει σε επαφή με έναν ομοφυλόφιλο στη Ρωσία μέσω του Rainbow Railroad, μιας ομάδας που βοηθά τους ΛΟΑΤΚ ανθρώπους σε κρίση. Η οργάνωση του έστειλε χρήματα και τον βοήθησε να ξεφύγει από τη βαρβαρότητα, στέλνοντάς τον πρώτα στη Μόσχα. Σύμφωνα με τον Longman, η Μόσχα εξακολουθούσε να είναι επικίνδυνη για τον Αμίν, καθώς οι Τσετσένοι είναι γνωστό ότι ακολουθούν τους διαφυγόντες.

Ο αγώνας του Αμίν έχει ένα ευχάριστο τέλος.

“Αυτός και ο άνθρωπος που τον βοήθησε είναι τώρα μαζί και κατοικούν στη Βόρεια Αμερική. Μόλις βγήκαν από το αεροπλάνο, στη νέα τους χώρα, ο Αμίν τελικά αισθάνθηκε ασφαλής» , δήλωσε ο Longman. “Ωστόσο, εξακολουθούν να βασανίζονται από άλλους Τσετσένους, και λαμβάνουν απειλές καθημερινά. Είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγουμε όχι μόνο από τη μνήμη της τρομακτικής φυλάκισης, αλλά από την ενοχή που επέβαλαν οι Τσετσένοι» .

Μόλις ο Longman και το συνεργείο του εισήλθαν στην Τσετσενία, υποψιάζονταν ότι παρακολουθούνταν ενώ περίμεναν να μιλήσουν με κάποιον της κυβέρνηση για τις κακοποιήσεις αυτές.

“Ένα βράδυ μια μυστηριώδης γυναίκα εμφανίστηκε και μας είπε ότι επρόκειτο να συναντήσουμε κάποιον υψηλόβαθμο στην εξουσία, που θα μας έλεγε για το τι θα γράφαμε για τους ομοφυλόφιλους” , λέει ο Longman.

“Σε αυτό το σημείο ο ανώτερος στρατηγός, που οδηγεί πάνω από 10.000 αστυνομικά στρατεύματα στη χώρα εμφανίστηκε και κάλεσε το πλήρωμά μου κι εμένα σε δείπνο.” 

Ο Longman είπε ότι κατά τη διάρκεια του γεύματος ο στρατηγός έπαιξε τον ρόλο ενός καλοπροαίρετου δικτάτορα, καμάρωνε για τη νέα, βελτιωμένη και σύγχρονη Τσετσενία. Στη συνέχεια, σε ένα σημείο σταμάτησε απότομα τη συζήτηση και ρώτησε ποιος από την ομάδα ήταν γκέι; Έπεσε απόλυτη σιωπή, σύμφωνα με τον Longman.

“Ήμουν ο μόνος ομοφυλόφιλος, οπότε έμεινα σιωπηλός” , δήλωσε ο Longman. Ο στρατηγός απάντησε:

“Αν κανένας από σας δεν είναι γκέι, γιατί σας ενδιαφέρει αυτή η ιστορία;”  

Μετά το δείπνο, η ομάδα πραγματοποίησε μια βόλτα στους δρόμους της Γκρέζνι, πρωτεύουσα της Τσετσενίας, ενώ ο στρατηγός σταματούσε ξένους στο δρόμο για να τους αναγκάσει να αναμεταδώσουν το πόσο ασφαλής και θαυμάσια ήταν η ζωή στη χώρα. Η βραδιά τελείωσε με μια επίσκεψη στο αστυνομικό τμήμα.

«Φτάσαμε και μας χαιρέτησαν οι σωματώδεις αστυνομικοί της Τσετσενίας» , θυμάται ο Longman. “Ο στρατηγός μας ρώτησε γεμάτος απορία, γιατί υπάρχουν ισχυρισμοί για κατάχρηση εξουσίας στην αστυνομία του. Μας προκάλεσε να αναφέρουμε μία άλλη αστυνομική δύναμη στον κόσμο που δεν έχει κατηγορηθεί για κακοποιήσεις» .

Μείναμε να αναρωτιόμαστε, γιατί ο στρατηγός φάνηκε να παραδέχεται το αδίκημα, όταν όλο το βράδυ το αρνιόταν συνεχώς.

Ο στρατηγός, ο συνοδός του και το συνεργείο κατάληξαν σε μια φυλακή, όχι όμως σε υπόγειο. Ήταν εδώ που ο Longman αποκάλυψε το μυστικό του.

“Στεκούμενος σε ένα κελί με περίπου 20 από αυτούς τους σωματώδεις αστυνομικούς της περιοχής, είπα στον στρατηγό ότι ήμουν ομοφυλόφιλος” , είπε ο Longman.

Αφού είπε στον στρατηγό το μυστικό του, το πολύ νευρικός Longman έβαλε το χέρι του στρατηγού στην καρδιά του. Ο στρατηγός απλά γέλασε. “Υποθέτω ότι είχα κάποια αόριστη ελπίδα ότι οι αντιλήψεις του για τους ομοφυλόφιλους θα μπορούσαν να αλλάξουν” , αποκάλυψε ο Longman.

Όμως, λέγοντάς του το, έμαθα ότι υπάρχει ένας κανόνας για τους Τσετσένους και ένας άλλος κανόνας για όλους τους άλλους – ότι η ομοφυλοφιλία μου είναι απόδειξη του διεφθαρμένου δυτικού πολιτισμού και της ανωτερότητας της κουλτούρας της Τσετσενίας” . 

Δεδομένου ότι το σχέδιο του Longman έχει τιναχτεί στον αέρα, δεν είχε πια καμία αμφιβολία, ότι η αντι-γκέι κακοποίηση στη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι ο δυσβάσταχτος πόνος συνεχίζει να επιβάλλεται στην κοινότητα των ΛΟΑΤΚ ατόμων.

“Από τα πολλά πράγματα που έζησα, αυτό που έμαθα είναι ότι ο μάτσο ανδρισμός είναι υψίστης σημασίας για έναν ομοφυλόφιλο στην Τσετσενία και ότι οι Τσετσένοι είναι σταθεροί στην ιδέα ότι είναι αδύνατο να είσαι ταυτόχρονα γκέι και Τσετσένος” , σκέφτηκε. “Είναι τόσο τραγικό να χάνεις την ταυτότητά σου και ήταν συγκλονιστικό να ακούμε τη φρίκη που υπέφεραν οι μάρτυρες, που συναντήσαμε και τις ιστορίες φρίκης που είχαν να πουν» .

Όταν ανέφερα τα σχόλια του Τραμπ στον ΟΗΕ σχετικά με την προστασία των ΛΟΑΤΚ ατόμων σε όλο τον κόσμο και πως η διοίκηση μπορεί να βοηθήσει αυτούς που υποφέρουν στην Τσετσενία, ο Longman είχε μια έντονη απάντηση.

“Η αντι-γκέι προπαγάνδα της Ρωσίας έδωσε το πράσινο φως σε ό, τι συμβαίνει στην Τσετσενία.

Εάν ο Τραμπ έχει καλές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ίσως θα ήταν καλή ιδέα να χρησιμοποιήσουμε αυτή την επιρροή για να βοηθήσουμε τους ΛΟΑΤ ανθρώπους, πιέζοντας να ακυρωθεί αυτό το καταστρεπτικό και λυπηρό αντι-γκέι ρωσικό δόγμα» .

Για το The Advocate




Δες και αυτό!