Κάποια πράγματα για την ασέξουαλ ταυτότητα που πρέπει να γνωρίζεις

22/10/2019

To να είναι κάποιος ασέξουαλ σημαίνει να μη βιώνει σεξουαλική έλξη προς άτομα ούτε του ίδιου, ούτε κάποιου άλλου φύλου, και η επιθυμία για σεξ μπορεί να είναι από μικρή έως ανύπαρκτη. Πρόκειται για ένα σεξουαλικό προσανατολισμό που δεν είναι ακόμα ευρέως γνωστός, οπότε υπάρχουν γύρω από αυτόν παρανοήσεις και στερεότυπα.

Μια από τις πρώτες δυσκολίες που μπορεί να συναντήσουν τα ασέξουαλ άτομα, είναι η άποψη του περίγυρου, ότι αυτός σεξουαλικός προσανατολισμός “δεν υπάρχει”. Πολλοί θα κατηγορήσουν ασέξουαλ άτομα ότι “απλά ζητάνε προσοχή” ή ότι δεν έχουν βρει κατάλληλο σύντροφο. Αυτό όμως κάθε άλλο παρά αλήθεια είναι, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι ένα μικρό αλλά υπαρκτό μέρος του πληθυσμού νιώθει ανακούφιση όταν ανακαλύπτει τον όρο, γιατί βρίσκει κάτι από τον εαυτό του σε αυτό.

Η ασέξουαλ ταυτότητα είναι ένα spectrum. Κάποιοι από τους ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως ασέξουαλ μπορεί να νιώθουν ερωτική διέγερση υπό συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά αυτό να γίνεται σπάνια.

Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τον σεξουαλικό προσανατολισμό από τον ρομαντικό: ασέξουαλ άτομα μπορούν να ερωτευτούν ή να νιώσουν επιθυμία για σχέση και κάποιες φορές χρησιμοποιούν όρους όπως heteromantic, homoromantic, biromantic κλπ, για να εκφράσουν αυτή την πτυχή της ταυτότητάς τους.

Στην ερώτηση, λοιπόν, του πώς βιώνει κάποιος την ταυτότητα του ως ασέξουαλ, οι απαντήσεις μπορεί να είναι πολλές και διαφορετικές, για αυτό δεν πρέπει να βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα.

Μια συχνή παρανόηση είναι ότι τα ασέξουαλ άτομα δεν κάνουν ποτέ σεξ. Στην πραγματικότητα, μερικοί ασέξουαλ επιλέγουν να κάνουν σεξ για να ευχαριστήσουν τον σύντροφο τους, ή και επειδή τους ευχαριστεί, ακόμα κι αν δεν νιώθουν έντονη ανάγκη για αυτό. Όσον αφορά εκείνους που δεν θέλουν σεξ, αρκετές φορές έρχονται αντιμέτωποι με τις παρανοήσεις όσων νομίζουν ότι αυτά τα άτομα “φοβούνται” ή “μισούν” το σεξ, “είναι παραδοσιακά ” ή απέχουν για θρησκευτικούς λόγους. Αυτές οι αντιλήψεις αγνοούν το γεγονός ότι η ανθρώπινη σεξουαλικότητα δεν αλλάζει ανάλογα με την εποχή και την θρησκεία: στις πιο παραδοσιακές κοινωνίες, πολλοί απέχουν από το σεξ όχι επειδή δεν αισθάνονται ερωτική επιθυμία, αλλά για να αποφύγουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Στην περίπτωση των ασέξουαλ δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αν επιλέξουν να μην κάνουν σεξ, αυτό έχει να κάνει με την σεξουαλική τους ταυτότητα -η οποία υπάρχει εκ γενετής σε κάθε άνθρωπο- και όχι κατ΄ ανάγκη με την κοινωνία.

Αυτά στερεότυπα είναι δύσκολο να καταρριφθούν από την μια μέρα στην άλλη, ωστόσο η ενημέρωση μπορεί να βοηθήσει, ώστε να επιτευχθεί αυτό που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο: η ασεξουαλικότητα να αρχίσει να γίνεται αντιληπτή ως μια φυσιολογική έκφανση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας.

Μανταλένα Δαλέζιου




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!