Σφοδρές μάχες στη βόρεια Συρία

12/10/2019
από

Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στη βόρεια Συρία, όπου σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αυξηθεί στους 74 ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των μαχητών υπό τις κουρδικές δυνάμεις.

Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντουλραχμάν δήλωσε επίσης ότι από την Τετάρτη, όταν ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση, έχουν σκοτωθεί και 49 μαχητές από τις ομάδες Σύρων ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Όσον αφορά τον άμαχο πληθυσμό, οι νεκροί έφτασαν τους τριάντα, οι περισσότεροι από τους οποίους σκοτώθηκαν στη μεθοριακή πόλη Ταλ Αμπιάντ.

Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι συριακές ανταρτικές δυνάμεις με την υποστήριξη της Τουρκίας έχουν από σήμερα τον έλεγχο του κέντρου της πόλης Ρας αλ Αϊν και «πραγματοποιούνται έλεγχοι στις κατοικημένες περιοχές».

Οι εκτοπισμένοι

Σύμφωνα με τη συριακή -υπό την ηγεσία των Κούρδων- διοίκηση στα βορειοανατολικά της Συρίας, 191.069 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους ως συνέπεια των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων.

Η κουρδική αρχή υποστηρίζει ότι η επίθεση έχει προκαλέσει διαδοχικά κύματα εκτοπισμού από το Ντεϊρίκ που είναι γνωστό κι ως αλ-Μαλικίγια στα ιρακινά σύνορα προς το Κομπάνι και σε απόσταση 400 χιλιομέτρων προς τα δυτικά.

Ο ΟΗΕ εκτιμούσε χθες ότι περίπου 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στα βόρεια της Συρίας από την Τετάρτη.

Άγκυρα – ΗΠΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας διεμήνυσε αργά χθες βράδυ ότι η Άγκυρα θα ανταποδώσει οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί σε βάρος της εξαιτίας των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει «την τρομοκρατία», αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στις προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης ότι ενδέχεται να επιβάλει σκληρές κυρώσεις στην τουρκική οικονομία λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής στη βορειοανατολική Συρία.

«Η Τουρκία μάχεται εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων οι οποίες εγείρουν απειλή για την εθνική της ασφάλεια», αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα ανταποδώσουμε (…) οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί σε βάρος μας», προστίθεται στο κείμενο της τουρκικής διπλωματίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν προειδοποίησε νωρίτερα χθες ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την κατάρτιση «πολύ σημαντικών» νέων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας μετά την έναρξη της ευρείας κλίμακας επιχείρησης του τουρκικού στρατού εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών, προσθέτοντας ότι έχουν ειδοποιηθεί τραπεζικά ιδρύματα.

Θυμίζουμε ότι η Τουρκία πήρε το πράσινο φως για την επιχείρηση μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Τούρκο ομόλογό του την Κυριακή, παρά την αντίθετη εισήγηση των αρμόδιων αξιωματούχων των αμερικανικών υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών προς τον Ντ. Τραμπ.

Ο Πούτιν

Η Συρία θα πρέπει να ελευθερωθεί από την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος.

«Ο οποιοσδήποτε βρίσκεται παράνομα στην επικράτεια ενός οποιοδήποτε κράτους, στην περίπτωση αυτή της Συρίας, θα πρέπει να την εγκαταλείψει. Αυτό αναφέρεται σε όλα τα κράτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του (RT, Arabik Sky News, Al Arabiya).

Είπε επίσης ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία είναι έτοιμες να αποχωρήσουν μόλις η νέα νόμιμη συριακή κυβέρνηση ενημερώσει τη Μόσχα ότι δεν χρειάζεται πλέον τη βοήθειά της.

πηγή: efsyn.gr




Δες και αυτό!