Ιστορική στιγμή: Η πολιτεία Οαχάκα του Μεξικού νομιμοποιεί την άμβλωση

10/10/2019
από
Οαχάκα του Μεξικού, 25 Σεπτεμβρίου, 2019, Reuters/Jose Luis Plata
Οαχάκα του Μεξικού, 25 Σεπτεμβρίου, 2019, Reuters/Jose Luis Plata

Η Μεξικανική πολιτεία της Οαχάκα ενέκρινε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, καθιστώντας την ως τη δεύτερη περιοχή, της κατά κύριο λόγο Ρωμαιοκαθολικής χώρας, μετά την Πόλη του Μεξικού που επιτρέψει τη διαδικασία.

Εν μέσω εύθραυστων κραυγών διαμαρτυρίας από τους αντιπάλους, το τοπικό Κογκρέσο ψήφισε υπέρ με 24 νομοθέτες στο να επιτρέπονται οι εκτρώσεις κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης στην Οαχάκα, πολιτεία που συγκαταλέγεται μεταξύ των φτωχότερων του Μεξικού.

Το κρατικό Κογκρέσο κυριαρχείται από το Αριστερό Κίνημα Εθνικής Αναγέννησης του Προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος απέφυγε να πάρει σαφή θέση σχετικά με την άμβλωση.

Η έγκριση του μέτρου ήρθε μόλις λίγες ημέρες, αφού ο Ομπραδόρ έστειλε ένα νομοσχέδιο στο ομοσπονδιακό Κογκρέσο που θα έδινε αμνηστία σε γυναίκες που εκτίουν όρους φυλάκισης για άμβλωση. Εκτός της μεξικάνικης πρωτεύουσας, η οποία νομιμοποίησε την έκτρωση το 2007, η διαδικασία ήταν παράνομη σε όλες τις άλλες πολιτείες μέχρι σήμερα εκτός από ορισμένες περιπτώσεις, όπως ο βιασμός.




Δες και αυτό!