Άνοδος των επιθέσεων μίσους στις ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες της Ευρώπης

03/10/2019
από
Άνοδος των επιθέσεων μίσους στις ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες της Ευρώπης
Άνοδος των επιθέσεων μίσους στις ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες της Ευρώπης

Η ILGA-Europe ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειές της στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς σημειώνεται έντονη αύξηση των επιθέσεων εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων, κυρίως σε Ουγγαρία, Σερβία και Πολωνία.

Άνοδος των επιθέσεων μίσους στις ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες της Ευρώπης
Άνοδος των επιθέσεων μίσους στις ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες της Ευρώπης

Μόλις μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση για το Euro Pride 2022, το Κέντρο Πληροφοριών του Pride του Βελιγραδίου δέχτηκε επίθεση από μια συμμορία από οπαδούς της ομάδας ποδοσφαίρου Red Star, που κλότσησαν τα παράθυρα και πέταξαν γυάλινα μπουκάλια. Είναι η τέταρτη επίθεση στις εγκαταστάσεις τους, από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, παρόλο που το κέντρο βρίσκεται υπό την προστασία της αστυνομίας. Αν και η αστυνομία ενημερώθηκε για την πιθανότητα αυτής της επίθεσης, δεν έκανε τίποτα για να την αποτρέψει. Οι σερβικές αρχές δήλωσαν ότι δε θα ερευνήσουν την επίθεση, αφού κανείς δεν τραυματίστηκε και το ακίνητο δεν υπέστη ζημιά.

Το περασμένο Σάββατο, παράλληλα με την πορεία για την ισότητα στην πολωνική πόλη Λούμπλιν, μία ομάδα αντί-διαδηλωτών που βρέθηκαν εκεί είχαν στην κατοχή τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, δοχεία φυσικού αερίου και κροτίδες. Δύο άτομα που είχαν πάνω τους μία αυτοσχέδια βόμβα συνελήφθησαν, κατά την έναρξη της πορείας, και τώρα είναι υπό κράτηση για τρεις μήνες. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονα του δικαστηρίου, η βόμβα θα μπορούσε να προκαλέσει θανάτους κατά τη διάρκεια της πορείας. Πριν από μία εβδομάδα στο Βελιγράδι, στις 26 Σεπτεμβρίου, ο νεοναζιστικός σύλλογος Κίνημα του Έθνους (Mi Hazánk Mozgalom) διέλυσε προβολή ταινίας για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ νεολαίας στα σχολεία.

Και στις τρεις χώρες, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σερβία, έγιναν προσπάθειες για την επιβολή περιορισμών στους ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπους, και αύξηση της ρητορικής μίσους εναντίον τους.

Το 2017, ο πρωθυπουργός της ΟυγγαρίαςΒίκτορ Ορμπάν, συναντήθηκε με μια αμερικανική χριστιανική οργάνωση, που κατηγορείται ως αντί-ΛΟΑΤ ομάδα. Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Ορμπάν κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι κυριαρχείται από μια «σχετικά φιλελεύθερη ιδεολογία, που αποτελεί προσβολή για τις οικογένειες» .

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ο Ορμπάν εξέδωσε διάταγμα, που ανακάλεσε τη χρηματοδότηση προγραμμάτων σπουδών, για την ισότητα των φύλων, στα ουγγρικά πανεπιστήμια, και στις 9 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, δήλωσε ότι αν επανεκλέγει, θα αλλάξει το Σύνταγμα, ώστε να απαγορεύσει σε λεσβίες και σε ομοφυλόφιλους να τεκνοθετούν.

Η δεξιά σερβική κυβέρνηση, παρά την ύπαρξη λεσβίας πρωθυπουργού, τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, απαγόρευσε την τεχνητή γονιμοποίηση σπερματέγχυσης και την εξωσωματική γονιμοποίηση, για άτομα που έχουν ιστορία ομόφυλων σχέσεων τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στην Πολωνία, κυβερνητική εφημερίδα έγραψε περί «ελεύθερης από ΛΟΑΤ άτομα ζώνης» , με αυτοκόλλητα, πριν από μια πορεία ισότητας στην πόλη Μπιαλιστόκ. Ένας απόφοιτος νομικής από την Βαρσοβία συνέκρινε τα αυτοκόλλητα αυτά με τα αντι-εβραϊκά σύμβολα, που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί.
Η Katrin Hugendubel, Διευθύνων Σύμβουλος της ILGA-Europe:

“Καταδικάζουμε έντονα κάθε επίθεση εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων, όποια και αν είναι η μορφή τους. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κλιμάκωση της βίας στην Πολωνία, με εντοπισμό εκρηκτικών συσκευών σε πορεία για την ισότητα το Μάρτιο στο Λούμπλιν, με προφανή πρόθεση να προκαλέσουν σοβαρή σωματική βλάβη, ή θάνατο.

Οι επιθέσεις αυτές συνδέονται άρρηκτα με την ανατροπή της νομοθεσίας, τη ρητορική του μίσους εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και, στην περίπτωση των επιθέσεων της Σερβίας και της Ουγγαρίας, με τη σοβαρή έλλειψη παρέμβασης από την αστυνομία και τις κρατικές αρχές. Η ασφάλεια των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας δεν είναι ξεχωριστή από την ασφάλεια όλων όσων ζουν στην Ευρώπη και η διάβρωση αυτής της ασφάλειας αποτελεί δείκτη για τη διάβρωση όλων των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε κυβερνήσεις και διεθνή θεσμικά όργανα για να υπερασπιστούμε τα θεμελιώδη δικαιώματα, το μίσος και τις διακρίσεις και χρειαζόμαστε η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει μια ΛΟΑΤΚΙ στρατηγική σε επίπεδο Ε.Ε. για να επιταχύνει τη στρατηγική και τις ενέργειές της στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.”




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!