Είμαστε στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών

02/10/2019
από
Να μη συνθηκολογήσουμε με τη βαρβαρότητα της Μόριας
Να μη συνθηκολογήσουμε με τη βαρβαρότητα της Μόριας

Πορεία διαμαρτυρίας με σύνθημα: “Να μη συνθηκολογήσουμε με τη βαρβαρότητα της Μόριας” έχει προγραμματιστεί για αύριο, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, στις 19:00. Η πορεία θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια, για να φωνάξουμε δυνατά ότι είμαστε στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών, ότι δεν συνθηκολογούμε με τη βαρβαρότητα.

Να μη συνθηκολογήσουμε με τη βαρβαρότητα της Μόριας
Να μη συνθηκολογήσουμε με τη βαρβαρότητα της Μόριας

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Οι συνεχείς τραγωδίες στη Μόρια και το Αιγαίο δεν είναι ατυχήματα. Αποτελούν τα αποτελέσματα της πολιτικής της Ε.Ε., της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η πολιτική των κλειστών συνόρων, της Frontex, των στρατοπέδων, του γεωγραφικού αποκλεισμού, η πολιτική του «να τους κάνουμε το βίο αβίωτο», αποτελεί μια μηχανή που παράγει διαρκώς θάνατο, βαρβαρότητα κι εξαθλίωση. Όταν κλείνεις τα σύνορα, όταν στοιβάζεις 13.000 ανθρώπους σε ένα χώρο που μετά βίας κάνει για 3.000, τότε το ερώτημα δεν είναι αν θα χαθούν ζωές, αλλά το πότε θα συμβεί αυτό. Τα νησιά έχουν εξελιχθεί σε ζώνες εξαίρεσης δικαιωμάτων, ζώνες εξαίρεσης για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ζώνες θανατοπολιτικής.

Οι διαδοχικές τραγωδίες στη Μόρια και τα νησιά αντί να κάνουν την κυβέρνηση να δώσει ανάσες στους πρόσφυγες, αποτέλεσαν αφορμή για το αντίθετο. Πατώντας στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ (που έφτιαξε τη Μόρια και αποθέωσε τη συμφωνία της ντροπής με την Τουρκία), η Νέα Δημοκρατία απογειώνει το κρατικό ρατσισμό. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δίνουν τη χαριστική βολή στο θεμελιώδες δικαίωμα του ασύλου και γεμίζουν τη χώρα φυλακές για πρόσφυγες και μετανάστες. Την ίδια στιγμή θα εγκλωβίσουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους στα νησιά. Τα μέτρα της κυβέρνησης θα προκαλέσουν ακόμα περισσότερους θανάτους.

Είμαστε στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών
Είμαστε στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών

Η έκφραση του αποτροπιασμού δεν αρκεί. Πρέπει να βγάλουμε την οργή μας στο δρόμο.

Την Πέμπτη 3/10 στις 7:00 συγκεντρωνόμαστε στα Προπύλαια για να φωνάξουμε δυνατά ότι είμαστε στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών, ότι δεν συνθηκολογούμε με τη βαρβαρότητα.

Καλούμε και άλλες συλλογικότητες, οργανώσεις και φορείς να πλαισιώσουν την κινητοποίηση της Πέμπτης. Η πρωτοβουλία μας παραμένει ανοιχτή.

Να κλείσει η Μόρια και όλα τα στρατόπεδα
Να ακυρωθεί η συμφωνία της ντροπής ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας
Κάτω τα χέρια από το άσυλο
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

Αντιεξουσιαστική Κίνηση, Αναμέτρηση – Ομάδα Κομμουνιστών/τριών, Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, Στέκι Μεταναστών, Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά.” 

Event στο Facebook

Πορεία και στη Μυτιλήνη, Κυριακή 29/09
Πορεία και στη Μυτιλήνη, Κυριακή 29/09

Η χθεσινή πορεία στη Μυτιλήνη

Μετά από σχετική ανακοίνωση από τη Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ Λέσβου, πραγματοποιήθηκε και εχθές πορεία στη Μυτιλήνη με κύριο αίτημα: Να ανοίξουν τώρα τα νησιά και αφεθούν ελεύθεροι οι έγκλειστοι πρόσφυγες και με αφορμή τις φωτιές που ξέσπασαν την Κυριακή.

Η ανακοίνωση ανέφερε:
“Το απόγευμα της Κυριακής ξέσπασαν δύο φωτιές , η μία εκτός του hotspot η οποία σβήστηκε σε λίγα λεπτά και η άλλη λίγο μετά εντός του hotspot από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σίγουρα όμως όχι από επεισόδια . Η φωτιά ξεκίνησε κοντά ή μέσα σε ένα κοντέινερ. Επεκτάθηκε γρήγορα και έκαψε ολοσχερώς 8 κοντέινερ και 12 στο σύνολο. Επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι 2, μία μητέρα και ένα παιδί*, αλλά είναι πολύ πιθανόν να είναι παραπάνω. Οι πρόσφυγες προσέτρεξαν να σβήσουν τη φωτιά και η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα για να τους διώξει, την ώρα που έμπαινε ένα πυροσβεστικό.

Αυτό εξόργισε τον κόσμο ο οποίος επιτέθηκε στο πυροσβεστικό. Έγιναν επεισόδια σε διάφορα σημεία του ΚΥΤ με την αστυνομία, τα οποία συνεχίζονται σποραδικά μέχρι τώρα στους ελαιώνες (όπου υπάρχουν σκηνές). Ο κόσμος εκκένωσε τον χώρο και πολλοί νοσηλεύονται στο ιατρείο των Ιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται ακριβώς απέξω. Επίσης πολλά άτομα έχουν τραυματιστεί και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Από την Αθήνα έρχονται με στρ/κό αεροσκάφος ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, ο υφυπουργός ΠροΠο Οικονόμου και δυο διμοιρίες. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι σχετικά ήρεμα, αλλά η αστυνομία διώχνει τον κόσμο που έχει μαζευτεί για να βοηθήσει (εργαζόμενες, διερμηνείς και αλληλέγγυοι) και έχει αποκλείσει την πρόσβαση στο hotspot από την πόλη.

(*σημείωση δική μας, η πληροφορία για το παιδί δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα)

Να ανοίξουν τώρα τα νησιά και αφεθούν ελεύθεροι οι έγκλειστοι πρόσφυγες! Η πορεία του συντονισμού συλλογικοτήτων Λέσβου- για το κλείσιμο της Μόριας και όλων των στρατοπέδων συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε με περίπου 250 άτομα και αυτή την στιγμή πραγματοποιείται συνέλευση με πάνω από 100 άτομα στην κατάληψη του μπινείου με ταυτόχρονη μετάφραση.” 

Πορεία και στη Μυτιλήνη, Κυριακή 29/09
Πορεία και στη Μυτιλήνη, Κυριακή 29/09

Σχετικά με τη φωτιά

Την ημέρα που ξέσπασε η φωτιά η Πανελλαδική Δικτύωση Αντιρατσιστικών & Μεταναστευτικών Συλλογικοτήτων, ανέβασε μία μαρτυρία που περιέγραφε την κατάσταση:

“Σχετικά με τα σημερινά περιστατικά στη Μόρια:

Η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 4.35
Η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 4.35

Πριν από λίγο κατέβηκα από το καμπ μαζί με άλλους συναδέλφους. Η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 4.35. Σύμφωνα με τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο σημείο κάηκαν αρκετά κοντείνερ εντός των οποίων ζούσαν οικογένειες. Έχουμε επιβεβαιωμένους δύο νεκρούς, μεταξύ των οποίων ένα παιδί και μία έγκυος μητέρα. Μερικοί εξ αυτών ήταν απανθρακωμένοι και δεν πέθαναν από ασφυξία. Ενώ κανονικά κάθε κοντείνερ έπρεπε να είχε από έναν πυροσβεστήρα οι άνθρωποι που έτρεξαν για να βοηθήσουν είδαν οι περισσότεροι δεν λειτουργούσαν, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Αυτή τη στιγμή ολόκληρο το καμπ βρίσκεται σε αναστάτωση. Η Μόρια έχει περίπου 13,000 πρόσφυγες, οι περισσότεροι εκ των οποίων σήμερα δεν θα λάβουν φαγητό καθώς η αστυνομία αρνείται να παράσχει μερίδες.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι τον τελευταίο μήνα μετράμε ήδη στα νησιά του β.α. αιγαίου 7 νεκρούς από το ναυάγιο, ένα 15αχρονο που σκοτώθηκε στο safe zone, ένα 5χρονο που παρασύρθηκε από την νταλίκα και σήμερα πιθανότατα 4-6 νεκρούς. Οι θάνατοι αυτοί δεν είναι τυχαίοι. Είναι αποτέλεσμα μίας συνειδητής πολιτικής δημιουργίας αποτροπής στο προσφυγικό ρεύμα μέσω της επιβάρυνσης των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων. Η πολιτική του να τους κάνουμε το “βίο αβίωτο” πλέον δεν περιλαμβάνει απλά σκούπες και Αμυγδαλέζα, αλλά νεκρούς.” 




Δες και αυτό!