Οι δυνάμεις που εξαντλούν τον πλανήτη είναι οι ίδιες που βάλλουν κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

24/09/2019
από
Οι ίδιες δυνάμεις που επιτίθενται στις κοινότητες μας είναι επίσης αυτές που εξαντλούν τον πλανήτη.
Οι ίδιες δυνάμεις που επιτίθενται στις κοινότητες μας είναι επίσης αυτές που εξαντλούν τον πλανήτη.

Η ILGA Europe κοινοποίησε ένα κείμενο με το οποίο παρουσιάζει τη νεοσύστατη Queers4ClimateNL ομάδα, αλλά και τη συσχέτιση μεταξύ των κινητοποιήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, με τις διεκδικήσεις για τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ δικαιώματα.

Πόσα κουήρ άτομα χρειάζονται για να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή;
Πόσα κουήρ άτομα χρειάζονται για να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή;

Σύμφωνα με την ομάδα Queers4ClimateNL, οι ΛΟΑΤΚΙΑ+ άνθρωποι αναγνωρίζουμε ότι οι ίδιες δυνάμεις που επιτίθενται στις κοινότητες μας είναι επίσης αυτές που εξαντλούν τον πλανήτη.

Ενώ τα κράτη αποτυγχάνουν να ενεργήσουν επαρκώς στη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα, μια ομάδα κουήρ (queer) ακτιβιστών συναντήθηκαν το βράδυ της 2ης Σεπτεμβρίου για να διαμορφώσουν μια νέα πρωτοβουλία. Αρκετά άτομα, από την πρώτη γραμμή του αγώνα εναντίον της κλιματικής κατάρρευσης από τη Μογγολία και την Ινδία μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους για τις κλιματικές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια ενός βίγκαν δείπνου σε ένα κοινωνικό κέντρο στο Άμστερνταμ.

Μετά το δείπνο, συζητήθηκε η σχέση μεταξύ των κλιματικών επιβλαβών επιπτώσεων και της πραγματικότητας των ΛΟΑΤΚΙΑ+ ανθρώπων και από αυτές τις συζητήσεις γεννήθηκε η Queers4Climate.

“Ορίζουμε το πρόβλημα ως εξής: Η κλιματική αλλαγή είναι τεράστιο θέμα για όλους, αλλά έχει δυσανάλογο αποτέλεσμα στις ήδη περιθωριοποιημένες κοινότητες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το θέμα αυτό είναι ένα κουήρ θέμα.

Οι ίδιες δυνάμεις που επιτίθενται στις κοινότητες μας είναι επίσης αυτές που εξαντλούν τον πλανήτη.
Οι ίδιες δυνάμεις που επιτίθενται στις κοινότητες μας είναι επίσης αυτές που εξαντλούν τον πλανήτη.

Ποιο είναι πιο περίεργο πράγμα σε σχέση με την κλιματική δικαιοσύνη;

Στόχος είναι η αλλαγή του συστήματος μέσα από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή και η συμβολή μας στο κίνημα για το κλίμα, αναφορικά με την κουήρ θεωρία, τη διαθεματικότητα και τη συμπεριληπτικότητα.

Οι ΛΟΑΤΚΙΑ+ άνθρωποι χρειάζεται να νοιαζόμαστε, επειδή τα δικαιώματα για τα οποία έχουμε αγωνιστεί σκληρά, η ελευθερία και η ισότητα, είναι πιο δύσκολο να επιτευχθούν, ή να υπερασπιστούν, σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει τις επιζήμιες επιπτώσεις των επιβλαβών κλιματικών αλλαγών. Όπως προειδοποιούν πολλοί επιστήμονες και σήμερα και οι επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κοινωνική κατάρρευση οδηγεί σε κάθε είδους διαταραχές, βιαιοπραγίες και κακοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιστορικά, οι περιθωριοποιημένες κοινότητες γίνονται συχνά ο αποδιοπομπαίος τράγος και περιθωριοποιούνται περαιτέρω σε αυτές τις περιπτώσεις. Ήδη οι μη λευκοί ΛΟΑΤΚΙΑ+  άνθρωποι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των καταστροφών που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος, των συγκρούσεων και των μετακινήσεων, αντιμετωπίζοντας δυσανάλογες δυσκολίες.

Συμμεριζόμαστε επίσης την αίσθηση του επείγοντος που εκφράζουν οι άλλοι στο κίνημα του κλίματος, αλλά σχετιζόμαστε με αυτό διαφορετικά. Οι ΛΟΑΤΚΙΑ+ άνθρωποι που αντιμετωπίζουν συστημική καταπίεση αναγνωρίζουν ότι οι ίδιες δυνάμεις που επιτίθενται στις κοινότητές μας είναι επίσης αυτές που εξαντλούν τον πλανήτη. Γνωρίζουμε ότι οι αγώνες μας συνδέονται και ότι η επιβίωσή μας εξαρτάται από την αλληλεγγύη μας, του ενός προς το άλλο – κανένα μας δεν είναι ελεύθερο μέχρι να είμαστε όλα.

Πόσα κουήρ άτομα χρειάζονται για να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή;

Χωριστήκαμε σε ομάδες και συζητήσαμε αφηγήσεις, αποτελέσματα, κινητοποιήσεις και αισθητική για τη διοργάνωση ενός Queer Bloc κατά τη διάρκεια της Απεργίας για το Κλίμα στις 27 Σεπτεμβρίου στη Χάγη (την τελευταία ημέρα μιας παγκόσμιας εβδομάδας διαμαρτυρίας για την κλιματική δράση). Πέρα από τις έντονες συζητήσεις, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να προσκαλέσουμε όλους τους ΛΟΑΤΚΙΑ+ ανθρώπους και συμμάχους που μπορούν να βγουν στους δρόμους. Ως εκ τούτου, έχουμε αφοσιωθεί στο να παρέχουμε ασφαλέστερο χώρο στους ανθρώπους της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να διαμαρτυρηθούν, όπου μπορούν να έρθουν όπως είναι, αλλά και να δηλώσουν το νοιάξιμό τους και την αλληλεγγύη τους.

Ποιο άτομο θέλει μια νέα κουήρ συμφωνία;

Συζητήσαμε για τα μελλοντικά βήματα. Δεδομένου ότι η κλιματική απεργία δε θα σταματήσει αμέσως την κλιματική αλλαγή, είμαστε αποφασισμένα να καταστήσουμε τη δέσμευσή μας βιώσιμη. Πολλά θα συμμετάσχουν στην εβδομάδα δράσης με τίτλο: Rebel Without Borders, η οποία θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 14 Οκτωβρίου, σε παγκόσμιο επίπεδο και σε άλλες εκδηλώσεις που αξίζουν μίας μαζικής συμμετοχής. Επίσης, πρέπει να υποστηρίζουμε την αλληλεγγύη και τη διαθεματική δράση όταν αναλαμβάνουμε δράση για την αλλαγή του κλίματος. Σε όλες αυτές τις στιγμές χρειαζόμαστε τον κόσμο να ξέρει: “Είμαστε εδώ! Είμαστε κουήρ (queer)!

Σηκώστε τα μανικια και ελάτε μαζί μας: Facebook Page




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!