Η πρώτη καταδικαστική απόφαση ρητορικής μίσους στην Κύπρο

30/08/2019
από
η πρώτη καταδικαστική απόφαση ρητορικής μίσους στην Κύπρο
η πρώτη καταδικαστική απόφαση ρητορικής μίσους στην Κύπρο

Η πρώτη καταδικαστική απόφαση ρητορικής μίσους στην Κύπρο είναι γεγονός, σύμφωνα με πληροφορίες από την οργάνωση Accept – LGBTI Cyprus, η οποία με σχετική ανάρτηση στο Facebook εκφράζει τα συγχαρητήριά της στον  δημοσιογράφο Costis Con και την Politis.com.cy – Εφημερίδα Πολίτης “για την επιμονή τους τα τελευταία 7 χρόνια” ενώ ακολουθεί το post του δημοσιογράφου που ενημερώνει για τα εξής:

“Σήμερα, ζω την πιο όμορφη στιγμή ολόκληρης της πορείας μου σ’ αυτή τη δουλειά. Μια δουλειά πολύ τοξική, ειδικά στην Κύπρο, αλλά και μοναδικά όμορφη, όταν σου χαρίζει τέτοιες μέρες. Επτά τόσα χρόνια μετά –και πάρα πολλή ταλαιπωρία που άξιζε κάθε κόπο- έχω την τιμή το όνομα μου να βρίσκεται μαζί με τον ΠΟΛΙΤΗ στην πρώτη δικαστική απόφαση στα χρονικά της Κύπρου με την οποία καταδικάζεται στην ουσία η ομοφοβική ρητορική ως ρατσισμός.

Δεν είναι μόνο το ότι είμαι γκέι και εγώ, άλλωστε παρόμοια με το περί ου ο λόγος κείμενα για το οποίο είχα μηνυθεί από τον τότε βουλευτή του ΔΗΣΥ Αντρέα Θεμιστοκλέους, έχω γράψει και με άλλες αφορμές και για άλλες ομάδες που βιώνουν το ρατσισμό σε όλες του τις μορφές στην Κύπρο. Εάν σε αφορούν μόνο τα δικά σου, δεν αξίζεις να σε προσέχει κανείς. Και ποτέ.

Μετά από επτά λοιπόν χρόνια, ένα κυπριακό Δικαστήριο ήρθε να μας δικαιώσει πανηγυρικά. Και να επιβεβαιώσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως σε πολιτισμένες κοινωνίες, η εξίσωση των ΛΟΑΤΙ ατόμων με… κτηνοβάτες, νεκρόφιλια αλλά και με ομάδες εγκληματιών δεν είναι «άποψη» αλλά ρατσισμός κατάπτυστος και, ως τέτοιος δεν έχει θέση πουθενά, πόσο μάλλον όταν στοχοποιεί ανθρώπους. Και κανείς δεν έχει κανένα δικαίωμα σ’ αυτό.

Έχουμε πολλά να αλλάξουμε σ’ αυτή τη χώρα και δυστυχώς τίποτα δεν αλλάζει εύκολα. Όμως, να γιατί αξίζει να το παλεύουμε όπως, αλλά και όσο, μπορούμε ο καθένας. Και κυρίως να μην σιωπούμε. Περισσότερα θα γράψουμε αύριο στον ΠΟΛΙΤΗ.

Και κάτι τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό: σας παρακαλώ να μην γραφτούν προσβλητικά σχόλια για τον Ανδρέα Θεμιστοκλέους. Ο σκοπός δεν είναι ούτε να προσβάλουμε ούτε και να πανηγυρίσουμε, νομίζω, παρόλο που η απόφαση αυτή είναι σταθμός. Σκοπός είναι να πούμε πως δεν θα σταματήσουμε και δεν θα φοβηθούμε όταν πρόκειται για τη διεκδίκηση πραγμάτων που ανήκουν σε εμάς και άλλους, αυτονόητων αλλού. Ούτε από επιστολές και απειλές για απολογίες αλλά ούτε και από οτιδήποτε άλλο.

Μόνο έτσι θα καταλάβουν όσοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν! Υπάρχει κι αυτή η Κύπρος, όσο το θέλουμε θα υπάρχει και όσο το παλεύουμε θα αλλάζει! ❤️ 🏳️‍🌈

ΥΓ. Τα συγχαρητήρια ανήκουν στη δικηγόρο μας, Κάλια Γεωργίου και φυσικά στον έντιμο δικαστή κ. Αμπίζα, όχι σε μένα :) Και στον Dionysis Dionysiou στη μαρτυρία του οποίου γίνειται εκτενής αναφορά!…”




Δες και αυτό!