Κόσοβο: Ιστορική απόφαση δικαστηρίου υπέρ της ταυτότητας φύλου

29/08/2019
από

Στις 22 Αυγούστου, το Κέντρο για την Ισότητα και την Ελευθερία (CEL) του Κοσσυφοπεδίου και το Κέντρο για την Ανάπτυξη της Κοινωνικής Ομάδας (CSGD) ανακοίνωσαν την ιστορική απόφαση του Εφετείου του Κοσσυφοπεδίου, η οποία ενέκρινε το αίτημα ενός τρανς ατόμου να αλλάξει το ονοματεπώνυμό του και την αναγραφόμενη ταυτότητα φύλου του στο Κεντρικό Μητρώο Καταναλωτή και στο Μητρώο Κύριου Αστικού Καθεστώτος.

Και οι δύο οργανώσεις εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Εφετείου, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για την περαιτέρω διασφάλιση των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο. Η απόφαση αυτή αναμένεται να αποτελέσει παράδειγμα για τον τρόπο αντιμετώπισης αντίστοιχων μελλοντικών αιτημάτων.

Το δικαίωμα αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου προστατεύεται στο Κόσοβο στο πλαίσιο του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής καθώς και από το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις νομικές πρακτικές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η CEL και η CSGD τόνισαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι θα δώσουν πολύ μεγαλύτερη προσοχή στη γλώσσα που χρησιμοποιούν όταν αναφέρονται σε τρανς άτομα.

Αυτή η απόφαση ορόσημο έρχεται σε μια εποχή που τα τρανς άτομα στα Βαλκάνια στερούνται τα βασικά τους δικαιώματα. Όπως επισημάνθηκε στην ετήσια έκθεση της ERA, τα τρανς άτομα αντιμετωπίζουν διακρίσεις και βία και συχνά δεν δηλώνουν την ταυτότητά τους για λόγους ασφαλείας. Λόγω της χαμηλής προβολής της κοινότητας, είναι επίσης πολύ δύσκολο για τις τοπικές οργανώσεις να καταγγείλλουν περιπτώσεις βίας ή διακρίσεων.

 




Δες και αυτό!