Καλά, πότε γίναμε τόσο ρατσιστές;

28/08/2019

Ίσως η μεγαλύτερη ανοησία που έχω σκεφτεί σε σχέση με τη σεξουαλική μου ταυτότητα (σ.σ. γκέι εδώ) είναι ότι αυτή μπορεί να με προστατεύσει από ρατσιστικές σκέψεις και συμπεριφορές. Ήμουν αρκετά αφελής να πιστεύω ότι ως ΛΟΑΤΚΙ+ είχα μια φυσική αποστροφή προς οποιαδήποτε συμπεριφορά ζητά να περιθωριοποιήσουμε ένα άτομο (ή περισσότερα) λόγω κάποιων χαρακτηριστικών που σχετίζονται με εθνικότητες, θρησκείες ταυτότητες φύλου ή ό,τι.

Τώρα πια αντιλαμβάνομαι πλήρως πόση υποκρισία υπήρχε στην σκέψη μου αυτή (προσπαθούσα απλά να εξιδανικεύσω την ταυτότητά μου) και ό,τι, όπως όλοι, έτσι κι εμείς (οι ΛΟΑΤΚΙ) βγαίνουμε σε διάφορες εκδοχές. Σεξιστές, φασίστες, μισογύνιδες κ.ο.κ. Ότι οι πολιτικές μας απόψεις – αν και επηρεάζονται – δεν καθορίζονται πλήρως από μία ταυτότητα που μπορεί να φέρουμε.

Παρόλ΄αυτά, εξακολουθώ να προβληματίζομαι με τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που υιοθετούν ρατσιστικές απόψεις σαν αυτές (τις πολλές) που δυστυχώς άκουσα/διάβασα με αφορμή τις πρόσφατες επιχειρήσεις κατά των προσφύγων στα Εξάρχεια. Προβληματίζομαι που δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να αναπτύξουμε τη λεγόμενη ενσυναίσθηση, όχι λόγω της όποιας ταυτότητας μας αλλά κυρίως λόγω της περιθωριοποίησης που έχουμε υποστεί εξ αίτιας της.

Πώς γίνεται δηλαδή να μην καταλαβαίνουμε τι σημαίνει να σε διώχνουν επειδή είσαι πρόσφυγας ή μετανάστης όταν και εμάς μας διώχνουν επειδή είμαστε gay, λεσβίες, τρανς (ή ό,τι);

Καταντά τουλάχιστον ειρωνικό, δεν νομίζετε;

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!