Η LGBT κοινότητα της Πολωνίας δέχεται «επίθεση»

20/08/2019
από

Πολλά LGBT άτομα από όλη την Πολωνία στέλνουν το ίδιο μήνυμα.

Τον Ιούλιο, μια συντηρητική εφημερίδα έδινε στο αναγνωστικό κοινό της αυτοκόλλητα που έλεγαν “LGBT Free Zone” .

Αργότερα, τον ίδιο μήνα το πρώτο Pride στην πόλη του Bialystok δέχτηκε επίθεση από ομάδες ακροδεξιών, με την αστυνομία να προσπαθεί να τις περιορίσει.

Ο αντιδήμαρχος της Βαρσοβίας τότε, έγραψε στο Facebook ότι η χώρα απογοήτευσε τους πολίτες της.

Στη συνέχεια, στις αρχές Αυγούστου, ο Αρχιεπίσκοπος της Κρακοβίας χαρακτήρισε τα LGBT άτομα, ως «μάστιγα του ουράνιου τόξου» . Το συγκεκριμένο σχόλιο έγινε σε ομιλία του για τον εορτασμό της εξέγερσης της Βαρσοβίας, όπου οι Πολωνοί πολίτες πολέμησαν κατά των ναζιστών κατακτητών, σε μια εποχή που πολλοί LGBT Πολωνοί οδηγήθηκαν στον θάνατο.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος της χώρας, Jarosław Kaczyński, ευχαρίστησε δημοσίως τον Αρχιεπίσκοπο Marek Jedraszewski για τα σχόλιά του, τονίζοντας ότι ο Αρχιεπίσκοπος είχε μιλήσει με “ρητά και σαφή λόγια” και ο ίδιος αργότερα αναφέρθηκε στις πορείες των LGBT ατόμων ως “περιοδεύον θίασο” .

Αρκετοί άλλοι υπουργοί έχουν, επίσης, υποστηρίξει τα λόγια του Αρχιεπισκόπου Jędraszewski. Οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για βασική στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος, που επιδιώκει προεκλογικά να διατηρήσει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, σε μια χώρα, που η Καθολική Εκκλησία εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Αλλά, ο Marek Szolc, ένας από τους λίγους ανοικτά gay πολιτικούς στην Πολωνία, μέλος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρσοβίας, δήλωσε στο Euronews ότι οι LGBT άνθρωποι «έχασαν την αίσθηση ότι είναι ίσοι» .

“Αν και θεωρητικά βρισκόμαστε σε μια ευρωπαϊκή χώρα, και στην ΕΕ, χάσαμε την υποστήριξη… χάθηκε αυτό το πολύ βασικό υπόβαθρο, που πρέπει να έχει κάθε ανθρώπινο ον, σε οποιαδήποτε δημοκρατική κοινωνία” , ανέφερε.

“Όταν βλέπουμε ότι ο πιο ισχυρός πολιτικός της Πολωνίας υποστηρίζει την ομιλία του μίσους εναντίον των ομοφυλοφίλων, δε μπορούμε πλέον να αισθανόμαστε ασφαλείς, πολλοί άνθρωποι επηρεάζονται απ’ αυτό, ο αντίκτυπος των λόγων του είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, γιατί πραγματικά ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σπεύσουν εναντίον της κοινότητας των LGBT ατόμων.” 

Η Magda Dropek, ακτιβίστρια από την Κρακοβία, δήλωσε στο Euronews ότι ένιωσε «θλίψη και θυμό» όταν άκουσε την ομιλία του Kaczyński:

“Δεν είμαστε απειλή, είμαστε πολίτες αυτής της χώρας, πληρώνουμε φόρους, εργαζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον. Αισθάνομαι όλο και πιο φοβισμένη, όταν σκέφτομαι το μέλλον” .

Η κατάσταση στην Πολωνία κερδίζει διεθνή προσοχή, με την οργάνωση “All Out” να ξεκινά παγκόσμια εκστρατεία. Περίπου 10.000 άτομα υπέγραψαν αμέσως την έκκληση, μεταξύ των οποίων, πολλές πολιτικές ομάδες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των σοσιαλδημοκρατών, που καταδίκασαν, επίσης, τη βία κατά της κοινότητας LGBT ατόμων στα κοινωνικά μέσα.

Με τις εκλογές που ορίστηκαν για τον Οκτώβριο του 2019 και την έναρξη μιας περιόδου προεκλογικής εκστρατείας, πολλά είναι εκείνα τα άτομα που ανησυχούν, ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω, ενώ κάποια μέλη της LGBT κοινότητας, δήλωσαν ότι «φοβούνται για τη ζωή τους» εάν παραμείνει στην εξουσία το Κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη.

Το Euronews ζήτησε επανειλημμένα από το κυβερνών Κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη να σχολιάσει τα γεγονότα, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη καμία απάντηση.

Στην Πολωνία η ομοφοβία σε κάνει κυβέρνηση




Δες και αυτό!