Μπορεί η εγκυμοσύνη να είναι αρρενωπή; Νέα έρευνα λέει ότι ναι, μπορεί!

Κοινωνική ερευνήτρια από την Αυστραλία θεωρεί την εγκυμοσύνη «αρρενωπή» μιας και οι νέες στατιστικές αναφορές αποκαλύπτουν ότι 22 άνδρες γέννησαν στην Αυστραλία τον τελευταίο χρόνο.

Freddie McConnell, από το ντοκιμαντέρ ‘Seahorse’
Freddie McConnell, από το ντοκιμαντέρ ‘Seahorse’

Το συμπέρασμα έρχεται ως μέρος μιας μεγαλύτερης στατιστικής έρευνας, που κυκλοφόρησε από την ιατρική υπηρεσία της Αυστραλίας Medicare, η οποία αναφέρει ότι 228 άνδρες έχουν γεννήσει τα τελευταία δέκα χρόνια στην Αυστραλία.

Η Lauren Rosewarne του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης επιβεβαιώνει ότι για μερικούς άνδρες η εγκυμοσύνη είναι μια εμπειρία αρρενωπή. “Η αρρενωπότητα σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους” , λέει. Αναφέρει, επίσης, ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να “αντιμετωπίσει μερικές από τις αντιλήψεις που έχουμε γύρω από την εγκυμοσύνη, την γονεϊκότητα και τον τοκετό” .

Freddie McConnell, από το ντοκιμαντέρ ‘Seahorse’
Freddie McConnell, από το ντοκιμαντέρ ‘Seahorse’

Η Rosewarne απορρίπτει ακόμη την ιδέα ότι οι τρανς άνδρες είναι λιγότερο αρρενωποί από τους cis άνδρες. “Σε αυτή την περίπτωση, το φύλο είναι κάτι που νοείται με λιγότερο δυαδικούς όρους, σε σχέση με το πώς το αντιλαμβανόμαστε οι περισσότεροι από εμάς” , αναφέρει και προσθέτει ότι: “Μπορεί να μην είχαν, απαραιτήτως, προχωρήσει σε μια επέμβαση, αλλά να αναγνωρίζονται ως άνδρες. Γι’ αυτούς, ολόκληρη η ταυτότητά τους, είναι ενδεδυμένη με την ταυτότητα ενός άνδρα, επομένως, αναφέρονται ως άνδρες.” 

Οι παρατηρήσεις της Roswarne, καθώς και τα νέα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους τρανς άνδρες που γεννούν, έρχονται σε μια εποχή που ο κοινωνικός διάλογος, γύρω από τη γονική μέριμνα των τρανς ατόμων έχει αποκτήσει έναν νέο επείγοντα χαρακτήρα. Νωρίτερα φέτος προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “Seahorse” της σκηνοθέτιδας Jeannie Finlay, που αφορά σε έναν τρανς άνδρα, τον Freddie McConnell, που αποφασίζει να γεννήσει. Σήμερα, ο McConnell κατηγορείται από βρετανικό δικαστήριο, επειδή γράφτηκε ως πατέρας στο πιστοποιητικό γέννησης του γιου του.