Είναι οι queer ακτιβιστές στη Ρωσία θύματα σε ένα οργανωμένο “κυνήγι μαγισσών”;

08/08/2019

Αρχές του 2019 και η είδηση για μια ρωσική ιστοσελίδα που αναζητά άνδρες για να κυνηγήσουν τους queer ακτιβιστές στη χώρα κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Η ιστοσελίδα τελικά πέφτει κι όλοι κάνουν λόγο για ομοφοβικά τρολ.

Ρωσική ιστοσελίδα αναζητά άνδρες για να κυνηγήσουν ομοφυλόφιλους σε 12 περιοχές της Ρωσίας

Λίγους μήνες μετά και η Yelena Grigoryeva, μια γνωστή ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια βρίσκεται δολοφονημένη λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι της στην Αγία Πετρούπολη.

Ρωσία: Δολοφόνησαν γνωστή ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια

Η αστυνομία συλλαμβάνει έναν άνδρα ως ύποπτο. Για τις αρχές κανένα ομοφοβικό/ρατσιστικό κίνητρο δεν αναγνωρίζεται, μιας κι ο ύποπτος για τη δολοφονία ήταν γνωστός της GrigoryevaΕίναι όμως έτσι;

Ο Zhenya Svetski είναι ένας άλλος Ρώσος queer ακτιβιστής, που πρόσφατα ζήτησε από την παγκόσμια κοινότητα να πιέσει τις ρωσικές αρχές να μην κλείσουν την έρευνα. Ήταν, μάλιστα, αυτός που ανέφερε ότι το όνομα της Grigoryeva βρισκόταν στη λίστα με τους στόχους της ρωσικής ιστοσελίδας που αναζητούσε εκτελεστές. 

https://www.instagram.com/p/B0Tkck-I4_8/

Το όνομα του Svetski αναφερόταν επίσης στη λίστα αυτή και ο ίδιος δηλώνει ότι δέχεται απειλές θανάτου, παρόμοιες μ΄αυτές που δεχόταν η Grigoryeva, πριν τη δολοφονία της.

“Τώρα όλα πια είναι πολύ πιο σοβαρά, μας σκοτώνους και μας εκφοβίζουν”, έγραψε χαρακτηριστικά στο instagram.

Η θεωρία εξόντωσης των ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστών στη Ρωσία, δεν φαντάζει και τόσο απίστευτη αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ακτιβιστές στη Ρωσία πέφτουν όλο και περισσότερο θύματα ρατσιστικής βίας.

Σύμφωνα με τον Daniel Balson, εκπρόσωπο της Διεθνούς Αμνηστίας, “η κατάσταση γι΄αυτούς πάει από το κακό στο χειρότερο. Έρχονται αντιμέτωποι όχι μόνο με τις κοινωνικές διακρίσεις αλλά και τις επιθέσεις και τους διωγμούς ακόμη κι από τη ίδια τους την οικογένεια. Πρέπει να ζουν με τη βία που προωθείται από τις ακροδεξιές ομάδες και τα σώματα ασφαλείας”.

Να θυμίσουμε ότι το 2013, η Ρωσία πέρασε τον νόμο για την «gay προπαγάνδα». Τα εγκλήματα μίσους στη χώρα στη συνέχεια διπλασιάστηκαν. Τον περασμένο Νοέμβριο, επίσης, μια ΛΟΑΤΚΙ+ διάσκεψη στη Μόσχα έπρεπε να ακυρωθεί μετά από ομοφοβικές απειλές.

Τον περασμένο μήνα η χώρα τιμωρήθηκε με πρόστιμο 42.500 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επειδή αρνήθηκε να επιτρέψει σε ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις δικαίωμα εγγραφής ως επίσημες ενώσεις. Η ρωσική κυβέρνηση επικαλέστηκε τον νόμο της προπαγάνδας.

Κι ολα αυτά ενώ η Ρωσία αρνείται πεισματικά να διεξάγει περαιτέρω έρευνα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Τσετσενίας, στα οποία βασανίζονται και δολοφονούνται ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Το κυνήγι των gay ατόμων δεν είναι κάτι άγνωστο για τη Ρωσία. Δεν έχει περάσει εξάλλου και τόσος καιρός από τότε που διάφορες ομάδες μίσους έστηναν ενέδρα σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και τα βασάνιζαν μπροστά στην κάμερα, κυκλοφορώντας τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!